Ще бъда благодарен на всеки, който сподели, дали рида, по който минава синята маркировка, си има име:
Това е рида, който се спуска на юг от Безименния връх, през седловината Хайдушките камънии, и който затваря Въртопа от запад. Потърсих из книгите, с които разполагам, но не намерих нищо. Не ми се вярва местните хора да не са му дали някакво име. Моля, споделете, ако знаете.
Вто Юни 24, 2014 11:40 am
pelitko
Сега около връх Безименния всичко е безименно!
В по-старите пътеводители вр. Безименния е посочен като вр. Въртопа. Тогава рида би трябвало да се казва Въртопски рид.
Вто Юни 24, 2014 12:43 pm
Станислав
pelitko написа:
Около връх Безименния всичко е безименно!
Цитат:
Тогава рида би трябвало да се казва Въртопски рид
Апропо, има едно ридче, точно по средата на Въртопа, което се разлива в зоната между Първа въртопска поляна и Михалкови колиби и в долната част на което е разположен вр. Калето, на което по би му отивало да се нарече Въртопски рид. Или поне Въртопски осрядък. Въпреки, че е по-нисък и не така изявен, като този за който питам:
Не е отговор на въпроса, но видях че рида, който се отделя в югозпадна посока от синия при кота 1603.5 и по-надолу върху него е дадена пътека, е означен като Алакчия в ЕТК 1:5К.
Вто Юни 24, 2014 1:52 pm
pelitko
На турски алък означава гордост. В коя точно карта гледаш името на рида?
Последната промяна е направена от vedrin на Чет Юни 26, 2014 6:15 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Юни 24, 2014 5:36 pm
pelitko
Минимална цена - 11 лева на картен лист! Струва си само, ако има много повече наименования на местности отколкото в планинарската карта. Можеш ли да покажеш малък отрязък, за да видим за какво става въпрос?
Вто Юни 24, 2014 9:51 pm
Станислав
Алакчия (Гордия)
По данни на vedrin се получи това:
Изрових снимки от последното ми пребиваване в този район и ето го рида означен на тях:
А тази снимка е правена от подбалканския път, близо до указателната табела за Копривщица:
Оказа се, че рида, за който питах, си няма име. Или поне не се намери източник, който да потвърди обратното. Но покрай този въпрос изкочи името на рида Алакчия. Благодаря на vedrin и pelitko, че се включиха в дискусията.
Апропо, аз също съм любопитен като pelitko да чуя мнението на vedrin дали в предлаганите ЕТК 1:5К има много повече наименования на местности отколкото в планинарската карта. Не че 11 лв са нещо непреодолимо като цена, но всяка референция преди да се пристъпи към покупка би била добре дошла.
Апропо, аз също съм любопитен като pelitko да чуя мнението на vedrin дали в предлаганите ЕТК 1:5К има много повече наименования на местности отколкото в планинарската карта. Не че 11 лв са нещо непреодолимо като цена, но всяка референция преди да се пристъпи към покупка би била добре дошла.
По принцип в ЕТК 1:5К и 1:10К се срещат тук-там имена на местности, които липсват в по-дребномащабните карти. Понякога имената са смислени, друг път не чак толкоз -- Алакчия е може би добър пример в това отношение. Стремим се постепенно да отразяваме в планинарската карта имена от различни източници. Като се има предвид общия брой листове на ETK за страната (22964 според описа на АГКК), цената всъщност хич не е малка...
На турски алък означава гордост. В коя точно карта гледаш името на рида?
Alık (Алък) на български - тъп, разсеян, глупав.
Горд - Гурурлу или кибирли.
Няма такава дума Алакчия. Ако е Айлакчия да, означава безделник, безработен.
Може би има грешка в изговарянето.
Забавно е че Google намира думата алакчия на две места. Първото е в нашата дискусия тук, а второто е в списанието на Българския Национален Морски Сговор (год. III, брой 7, септември 1926 г., стр. 18):
...
Забавно е че Google намира думата алакчия на две места. Първото е в нашата дискусия тук, а второто е в списанието на Българския Национален Морски Сговор (год. III, брой 7, септември 1926 г., стр. 18):
И днес се казва, че човек е айлакчия, ако си губи времето в кафене в игра на карти или табла.
При изговаряне обикновено трудно се чува буквата "й".
Може рида да са го нарекли на някой турист-айлакчия като нас. . Не ме подхващайте, шегувам се. Туризма се прави и от много ангажирани хора, с цел опознаване на род и родина, вместо да се опушат в кафене.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети