Пирин отново :)
Здравейте,
Понеже планирам ходене в Пирин сам съвсем скоро в периода 23-29 юни, бих искал да обсъдим маршрута тук. Ходил съм доста пъти на Пирин, но общо взето все по едни и същи пътеки, затова този път искам да мина по места, които не съм посещавал преди. За вдъхновение използвах маршрута на Speedy от темата "10-дневен преход в Пирин" (http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=7250&sid=701e17a156bdedaef124e14c86512408), за който съм му много благодарен Отскоро се занимавам с катерене, т.е. може да се каже, че нивото ми е малко над средното, но не бих поемал излишни рискове - все пак Пирин си е Пирин Решил съм да взема щеки, пикел (все още има доста сняг по Пирин), въже 30м, няколко карабинера, ленти, прусече 5м, котки не смятам да нося. Отворен съм за предложения по маршрута, както и за други интересни места. Ето го и него:
1 ден: (пристигане с кола до х. Яворов) х.Яворов - в. Албутин - х. Загаза (5ч, 12км, 900м качване, 1300м слизане)
2 ден: х. Загаза - х.Синаница (4ч, 7.5км, 150м слизане, 900м качване)
Смятах да го сложа към първия ден, но май ще дойде прекалено много...
Следобед разходка до вр. Синаница
3 ден: х. Синаница - Бъндеришка порта - в.Дончови караули - в.Бъндеришки чукар - Башлийска порта - в.Типиците - засл.Тевно езеро
(?ч, 15км, 800м+ качване, 500м+ слизане)
Тук ме притесняват малко улеите на Дончови караули, както и Типиците, които не съм минавал.
4 ден: засл.Тевно езеро - Краледворска лява порта - Краледворски езера - в.Демиркапия - в.Джано - в.Ченгелчал - в.Демирчал - в.Хлевен - х.Пирин (?ч, 15км, 600м+ качване, 1500м+ слизане)
Тук може би е по-трудно за минаване т. нар. "Малко конче", но съм чел, че не е нещо особено.
Тук ако имам няколко дни в повече, бих се отбил до в.Ореляк и Свещник с нощувка на х. Попови ливади
5 ден: х. Пирин - Башмандра - (отклонение до в.Зъбът или гребена Куклите) - Беговишко езеро - х.Беговица - засл. Спано Поле (8ч, 18км, 1300м качване, 1000м слизане)
6 ден: засл. Спано Поле - Бъндеришка порта - в.Муратов - в.Вихрен - в.Кутело - Кончето - х. Яворов (?ч, 18км, 1400м качване, 1600м, слизане)
Тук ме притеснява пътеката от в. Муратов до в. Вихрен - май има някои по-опасни места.
Оставил съм си няколко дни резерва ако е лошо времето, за отбивки до Ореляк или до други интересни места.
Благодаря предварително!
Алекс
Чет Юни 12, 2014 1:24 pm
igurbev
Re: Пирин отново :)
alexmitev написа:
въже 30м, няколко карабинера, ленти, прусече 5м, котки не смятам да нося.
Според мен котките по-биха ти свършили работа, отколкото друтите неща.
Като цяло цялото трасе не представлява кой знае каква трудност лятото. Сега зависи колко сняг е останал. При Дончови караули има едно по-неприятно подсичане. Слизането от Муратов със сняг също може да не се окаже разумно. Спускането от премката между Зъба и Куклите на север също може да е по-криво при фирнован сняг. Ако се задържат жегите обаче, снегът сериозно ще намалее за няколко седмици - така че верояно няма да имаш проблеми.
Чет Юни 12, 2014 5:14 pm
alexmitev
Да, и мен снегът основно ме притеснява, че юни си е раничко за Пирин... Ще преценявам на място и ако трябва ще отпадат част от нещата. А ако нося котки, трябва да съм и с твърдите обувки, което ще е доста неприятно за целия преход
_________________ За да живееш мъдро, закони има много,
но само два от тях зачитай ти най-строго:
ти по-добре гладувай, но глупости не яж,
и по-добре самин, но не с глупак, ей богу.
(Омар Хайям)
Някои казват малко конче и на ръба м/у Джано и Ченгелчал
Чет Юни 12, 2014 6:27 pm
Gamina
Айде бе
Камънаците между Джано и Ченгелчал са доста по-извратени от 20те метра тясна пътека по Типиците.
Иначе и според мен въжето и железата ще са излишен товар. Прусек - да, но инвентар чак не трябва, тоя път зимата наистина си заминава
Между другото тая драма с котките и аз я имам всеки път по това време, пустите му пълни автомати Обикновено има откъде да се заобиколят преспите, особено пък с тая скорост, с която се топи сега - до края на месеца ще са само на места.
Регистриран на: 01 Ное 2013 Мнения: 13 Местожителство: Паланки, села и колиби
За да избегнете чуденката може да казвате седловината между еди кои си върхове и готово. Това наричане голямото, средното, малкото, по-малкото и т.н. "конче" е напълно безмислено. Кончето е едно и се намира между Кутело и Бански Суходол.
Чет Юни 12, 2014 9:21 pm
igurbev
El gallo blanco написа:
За да избегнете чуденката може да казвате седловината между еди кои си върхове и готово.
Точно пък седловина е последното, с което могат да бъдат наречени тези стеснени участъци по билото.
Иначе и двете споменати места наричат "Малкото конче", и двете не преставляват абсолютно никакъв проблем при сухо време(ако не броим тук необясними психологически спънки).
Чет Юни 12, 2014 9:33 pm
El gallo blanco
Регистриран на: 01 Ное 2013 Мнения: 13 Местожителство: Паланки, села и колиби
Снизените места между върховете се наричат седловини - места наподобяващи седла.
Чет Юни 12, 2014 9:42 pm
igurbev
Добре де, дори да приемем, че това е така, ето ти една снимка на въпросния участък от типицкото било:
Кажи сега кое точно е снижението, за което става дума?
А пък при Джано - се говори за минаването по едни камънаци на слизане от върха:
Последната промяна е направена от igurbev на Чет Юни 12, 2014 10:11 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Юни 12, 2014 10:02 pm
dido
Технически са седловини, макар твърде изострени и със слабо понижение между котите.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Юни 12, 2014 10:17 pm
igurbev
dido написа:
Технически са седловини, макар твърде изострени и със слабо понижение между котите.
Човек, просто усещах, че ще се обадиш.
БТВ: Точно пък при случая между Джано и Кадиев рид - там нито снижението е малко, нито самата седловина се визира с името.
Чет Юни 12, 2014 10:27 pm
excalibur
alexmitev написа:
Здравейте,
3 ден: х. Синаница - Бъндеришка порта - в.Дончови караули - в.Бъндеришки чукар - Башлийска порта - в.Типиците - засл.Тевно езеро
(?ч, 15км, 800м+ качване, 500м+ слизане)
Тук ме притесняват малко улеите на Дончови караули, както и Типиците, които не съм минавал.
Благодаря предварително!
Алекс
Аз мисля, че не е безобиден и участъка Бъндеришки чукар - Башлийска порта...
Чет Юни 12, 2014 10:34 pm
Gamina
седмица преди тоя случай на кончето бях там. Минаваше се спокойно отгоре, но всичко живо необяснимо се буташе в пряспата. Снегът беше страшно малко, само в Казана имаше прилично количество. И това в снежната 2012.
Човек, просто усещах, че ще се обадиш.
БТВ: Точно пък при случая между Джано и Кадиев рид - там нито снижението е малко, нито самата седловина се визира с името.
То недоразуменито сякаш идва по-скоро щото май гледаш профила на сечението - тънко (тясно) или не. Под седловина се има предвид по-скоро самото надлъжно понижение между две съседни коти.
Специално този вид на седловините като Кончето, стеснената част между двата върха Типица или това между Джано и Кадиев рид (Ченгелчал), западняците му викат Arete, т.е. твърде остра, тясна или зъбата седловина.
Те както можеш да се досетиш, в далечното минало са били вероятно по-широки и заоблени, преди ерозията в двете съседни вдлъбнатини да ги изяде и изтъни. Съответно съдбата им е да ерозират все по-силно, т.е. седловината да се вдълбава все повече.
Това иначе със снимките много не го разбрах - смяташ, че по Типицкото било няма седловини, както и участъка с камъните между Джано и Кадиев рид не е седловина ли?
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Юни 12, 2014 10:48 pm
igurbev
Gamina написа:
седмица преди тоя случай на кончето бях там...
Какво ти, ние бяхме там предния ден и не само, но човек от нашата група (щях да кажа "повтори", ама в случая е предварително) разигра същия сценарий, само за късмет се изпързаля в самото начало, където преспата беше тясна и историята завърши с няколко метра свличане по скалите и уплах.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4Следваща
Страница 1 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети