ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Карлово - х.Левски - вр.Ботев - Карлово
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Карлово - х.Левски - вр.Ботев - Карлово
Автор Съобщение
hanastasov

Местожителство: Карлово, София

Мнение Карлово - х.Левски - вр.Ботев - Карлово Отговорете с цитат
Здравейте,

дойде време и аз да напиша един пътепис за пътя ни по баирите. Не ми е за първи път на планина, но темата която пуснах преди това да поразпитам за маршрута събра интерес, а пък и се получиха хубави снимки. До последно имахме колебания за маршрута от х.Левски до заслон Ботев. Нямахме котки и пикели, а много хора казаха че за този маршрут са почти задължителни и в последния момент бяхме решили да катерим от х.Левски по северния склон на Равнец и оттам до Петолъчката и отново по зимния път към Жълтец.

Събота сутринта станахме рано и поехме с колите от София към Карлово. В 11 и нещо вече оправяхме раниците и в 12.20 с 20 мин закъснения от първоначалния план потеглихме.

Честно да си призная досега не бяхме тръгвали с толкожа тежки раници и аз в последния момент казах майната му на фотоапарата, няма да мъкна и него Smile)) Впоследствие малко съжалявах, но само малко.

Тръгнахме по магарешката пътека с честно казано малко скептизицъм за крайната цел. Все пак ми е ясно че всяко начало е трудно, а това си беше и малко стръмно Smile))). Времето се пооправи спрямо първоначалното леко мрачно, но като стигнахме х. Хубавец след около 2 часа дори малко преваля. Там настигнахме и голяма група ,които бяха тръгнали по същия маршрут. Оттук продължихме до Балкански рози, където направихме кратка почивка и продължихме с последен напън към х.Левски. В гората беше мн приятно и прохладно, а жаждата за бира ставаше все по-голяма. Снега се появяваше на места и на места видяхме и следите от Баба Меца, а малко след това подплашихме 2 сърнички и без време изчезнаха в леса. Пред хижа Левски хвърлихме раниците и влезнах за бира.... и тук беше първото ни голямо разочарование - нямаше бира.... е ще пием каквото има Smile))

[img][/img]

Използвахме вечерта да поразпитаме кой накъде ще е на другия ден и така в столовата се запознах със съфорумеца Ники от Русе. Той почти ни убеди че е по-добре да минем от Левски през гората и по зимния към Жълтец, вместо по северния склон на Равнец. Каза ни че са слизали оттам и снега е бил над метър, а по зимния път едва ли ще ни трябват котки след като времето е меко. По-късно научихме и от домакините на х.Левски че през деня друга група е стигнала по този път до заслона и не е имало нужда от котки.

В неделя сутринта тръгнахме към 9 и за по-малко от час излезнахме от гората. Тук се откриха първите гледки и починахме малко преди да почнем по ръба нагоре.

Напред се виждаше голямата група, които тръгнаха преди нас. Доста ни помогна че вървахме по техните стъпки, иначе сигурно щеше да ни отнеме поне с час повече излизането от стръмния участък до мястото ,където ЗКМ се събра със ЗКМ, идваща от петолъчката. Тук сложихме и снегоходките и ските. Крайната цел вече се виждаше и продължихме с по-спокойно темпо напред и се радвахме на гледките.

Купена и Ботев през секунди се скриваха и показваха от бързо преминаващите облаци. Къде вървяхме, къде снимахме Smile)) Малко преди Жълтец подсякохме и продължихме към Млечния чал. Вече се бяхме поизморили но края му се виждаше Smile)) От безимения бързо слязохме до заслона, кой със ски, кой по дупе, кой със сноуборд Smile)))

Не бързахме да се настаняваме, ами понапълнихме вода че бяхме жадни а нашата скоро беше свършила. Плановете ни бяха да пием по бира и да лягаме да си починем. За това обаче плановете не са такива каквито са. С бирата времето стана още по-хубаво, показа се силно слънце и си пиехме бирата пред заслона:

Още нямаше 4 часа, а бирата даде нови сили. Естествено решихме да тръгнем към Ботев, вместо да чакаме утрешния ден. С нови сили стигнах до горе за няма и 40 мин, а малко след мен и другите заприиждаха:

Снимахме се, пихме чай и тръгнахме обратно, Слънцето тъкмо се беше изтеглило на запад и светлината за снимки беше чудесна, тук вече малко съжалявах че не си носех фотоапарата Smile)

[img][/img]

Както и да е на слизане снимах с телефона , а гледката към Равнец и главното било беше страхотна. Моите приятели се пуснаха до заслона със ските и сноуборда, отстрани изглеждаше много яко, а те споделиха че е било още по Smile)))Момчетата от другата група, които тръгнаха с нас също останаха много доволни. Горе почти беше безветрие, не вярвам че втори път мога да уцеля такова време на връх Ботев, и то на 01.03 в 17.00 часа !!

Вечерта в заслона беше мн приятно, хапнахме, пийнахме, изпяха се и хубави песни Smile)) Сутринта при ставаме Млечния чал беше мрачен и в облаци, но докато се оправим за тръгване времто отново приятно ни изненада и цялата планина бе огрята от страхотно зимно слънце. Втори ден да уцелим такова време бе като по поръчка. Тръгнахме без да бързамее, плана ни беше да слезем до Карлово през петолъчката и х. Равнец. От Млечния чал имаше страхотни гледки. правихме доста снимки, а на премката между чала и Жълтец се откри и снагата на Купена. Снимахме се, а северните склонове на Жълтец изглеждаха страховито.

През нощта явно беше валяло и почти беше заличило стъпките от предния ден, ходенето беше с една идея по-трудно и бавно. но много приятно, през цялото време имахме страхотна панорамна гледка навсякъде:

Малко след петолъчката направихме по-дълга почивка, порадвахме се на слънцето и на страхотната гледка към Главното било с Амбарица, Купена, Кръстците....красота ! Оттук започна едно дълго ходене по широкото било на Равнец......бяло бяло,....бяла пустиня !

Малко след булката свалихме снегоходките, започваше южния склон и снега съвсем скоро трябваше да свърши. Тук общо взето беше най-трудното ходене, снега беше на петна и супер мек, със всяка крачка се затъваше,а отдолу не знаехме камък или хвойна ни очаква под снега. Последващия стръмен склон до преди х. Равнец ни взе тока и на хижата направихме дълга почивка и ядохме от вкусния боб, с който ни посрещнаха Smile)))))))))) Порадвахме се на хубавия следобед и малко преди 5 тръгнахме надолу към Карлово. Вече ни се беше събрало доста ходене и бяхме изморени, спирахме все по-често за почивка, че слизането до Карлово ни отне над час и половина. Вече се стъмваше когато около 18.30 излезнахме от гората и тръгнахме от Бешбунар към града.

Лицата ни бяха изгорели от слънцето и снега, бяхме доста изморени, но виното влезна много добре Smile)) Мога да кажа че си изкарахме страхотно, времето беше с нас, просто се чувствам супер късметлия че 2 дни имахме такова време и такива гледки навсякъде, едва ли често се случва.

Бллагодаря за вниманието ! Smile
Чет Мар 05, 2015 11:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Мнение Отговорете с цитат
Христо - поздравления..... С лека завист, но не от злоба Very Happy
Пет Мар 06, 2015 1:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
hanastasov

Ще напиша и часовете които ни отнесоха тези преходи, на някой все ще му е полезно:

гр. Карлово - х. Левски // 4 часа 30 мин
х. Левски - заслон Ботев по зимния път при хубаво време без вятър // 5 ч 30 мин
заслон Ботев - х. Равнец - гр. Карлово // 10 часа
Пет Мар 06, 2015 9:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak

Местожителство: Видин

Отличници!
Браво!
С мнението ми не съм имал намерение никого да отказвам,просто споделям безпристрастно какво е било когато аз съм бил горе.
Прогнозата е едно,времето на место друго.Седмица преди нас хора които са били на билото казваха,че е яко фирн и лед.
Пет Мар 06, 2015 10:44 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
НИКОЛАЙ Т.

Местожителство: РУСЕ

Поздрави и от мен за успешния преход.Случихме на време.На другия ден когато сте били на заслона, ние бяхме вече на Купена. Very Happy
Пет Мар 06, 2015 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hanastasov

Благодаря на всички които ни помогнаха като разказаха за маршрута. Ние тръгнахме с идеята, че ако е заледено се връщаме. За щастие състоянието позволяваше спокойно да се премине без котки и пикел.

от друга страна ако бяхме тръгнали по северния склон на Равнец едва ли щяхме да успеем съшия ден да качим и Ботев. В понеделник стигнахме на свечеряване в Карлово като тръгнахме директно от заслона, ако тогава бяхме качвали Ботев щяхме да се връщане на челници сигурно Smile

В крайна сметка добре се получи, другия път и по-лошо време да е ако имаме котки и пикел няма да се откажем, хехе Smile
Пет Мар 06, 2015 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
svetli_yo

Голям късмет с времето наистина. Добре, че пусна тези снимки да оплакнем малко очи и ние!!
Пет Мар 06, 2015 11:21 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

ZCEZBPM написа:
Добре сте се справили въпреки нашите опити да Ви откажем. Smile

Аз се подведох по прогнозите седмица преди това и сега малко ме е яд.
Все пак си имайте винаги едно на ум, че в зависимост от условията(снежна покривка, метео условия) един и същи преход може да донесе много положителни, но и много отрицателни емоции затова се екипирайте по-добре следващия път.
По-добре е да носиш петстотин грама пикел и да не ти трябва, отколкото да нямаш и да ти е необходим.Smile

Аз точно така след "малко ме е яд" 2-3 пъти за несбъднати лоши прогнози се натресох с нощуване на билото, при тръгване пак с лоша прогноза в относително добро време с презумпцията - "тия пак не познаха". Не съжалявай - систематичен подход му е майката. Постъпването по правилата в дългосрочен план винаги е по-успешно от импровизациите. Ти много добре правиш - издебваш "обширен антициклон" - и газ до ламарината! Smile
Пет Мар 06, 2015 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Todor написа:
ZCEZBPM написа:

Все пак си имайте винаги едно на ум, че в зависимост от условията(снежна покривка, метео условия) един и същи преход може да донесе много положителни, но и много отрицателни емоции затова се екипирайте по-добре следващия път.
По-добре е да носиш петстотин грама пикел и да не ти трябва, отколкото да нямаш и да ти е необходим.Smile

Аз точно така след "малко ме е яд" 2-3 пъти за несбъднати лоши прогнози се натресох с нощуване на билото, при тръгване пак с лоша прогноза в относително добро време с презумпцията - "тия пак не познаха". Не съжалявай - систематичен подход му е майката. Постъпването по правилата в дългосрочен план винаги е по-успешно от импровизациите. Ти много добре правиш - издебваш "обширен антициклон" - и газ до ламарината! Smile

Покойният вече Милен Милчев нееднократно заявяваше, че при съвременното състояние на екипировката, планините и условията в България са от такова естество, че в момента няма маршрут, път, тур или друго подобно, което дори средно подготвен турист/алпинист да не може да премине при всякакви условия. Останалото са само оправдания да не го направиш.
Пет Мар 06, 2015 2:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hanastasov

сигурно е така...ама и разликата от турист до алпинист май е голяма Wink
Пет Мар 06, 2015 2:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

vladofff написа:
Покойният вече Милен Милчев нееднократно заявяваше, че при съвременното състояние на екипировката, планините и условията в България са от такова естество, че в момента няма маршрут, път, тур или друго подобно, което дори средно подготвен турист/алпинист да не може да премине при всякакви условия. Останалото са само оправдания да не го направиш.

Като оставим на страна алпиниста все си мисля, че има разлика между турист и планинар. Първият е човек, който ходи от време на време по баирите, най-вече в група и колкото и да повтаря все нищо не запомня. Влече се с общото тяло и ако го питаш след време от къде е минал и какво е видял няма да може да ти отговори. Докато планинарят се готви, чете и скита понякога сам или в малки групи състоящи се също от подготвени "туристи". И се учи от уменията на по-добрите и от собствените си грешки. И тогава вече може както казваш да се справи в екстремни ситуации.

Всеки който ходи по планините се ражда турист, само че първият си остава такъв за цял живот, а втория докато се научи. Важно е волята и желанието. Уменията се придобиват в движение.

Лично мнение. На човек, който е някъде по средата - леко клонящ към втория вид. Laughing
Пет Мар 06, 2015 3:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

vladofff написа:

Чудя се дали влагаш някаква ирония или завоалирана поука тук, заради начина по-който Милен Милчев си е отишъл [1]. Предполагам сте се познавали с него, може би дори сте били близки -- можеш ли да ни разкажеш нещо повече за него, по твоя преценка? Оставил ли е нещо написано той?

[1] http://www.climbingguidebg.com/index.php?module=News&func=display&sid=131
Пет Мар 06, 2015 4:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Не смесвам алпинист с турист. Алпинистът ходи по турове, туристът по пътеки и туристически маршрути. Идеята беше, че всеки "по специалността си" би трябвало да няма проблеми. А с Милен съм прекарвал незабравими вечери пролетно и есенно време на Враца, беше шегаджия. Иначе той катереше с Никола Леваков и Боби Пигов. Последните години преди да се случи онова нещо на Вихрен, направиха множество нови и трудни маршрути - в лявата част на стената на Мальовица, тогава присъствах, защото катерих в същото време само на няколко метра от тях по тур Плевен. На Враца идея си нямам какво правеха, защото ми беше доста трудно това което прокарват...
Пет Мар 06, 2015 4:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Todor

vladofff написа:
Todor написа:
ZCEZBPM написа:

Е да де!
Цитат:
при съвременното състояние на екипировката
- много хубаво ама не всички имат необходимата и още повече най-съвременна екипировка. Те трябва да съобразяват маршрутите си и с условията. Не може човек без котки да се движи по заледен стръмен склон.
И още - сварват те ония 144 км. в час на билото (то щото само до там мерят скоростта на вятъра) - и какво ? Ще преминеш ли маршрута или ще се оправдаваш, че не си го направил?
Пет Мар 06, 2015 5:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vladofff

Todor написа:
vladofff написа:
Todor написа:
ZCEZBPM написа:

Е да де!
Цитат:
при съвременното състояние на екипировката
- много хубаво ама не всички имат необходимата и още повече най-съвременна екипировка. Те трябва да съобразяват маршрутите си и с условията. Не може човек без котки да се движи по заледен стръмен склон.
И още - сварват те ония 144 км. в час на билото (то щото само до там мерят скоростта на вятъра) - и какво ? Ще преминеш ли маршрута или ще се оправдаваш, че не си го направил?

Не ми се водят безумни спорове. Ако нямаш екипировка просто не покриваш първото изискване, така, че възражението ти не важи.
Ако нямаш определена поне средна подготовка, пак не отговаряш на изискването.
Знам, че ако искам, мога да се кача наистина по всяко време на Ботев, включително и при 200км вятър. Ще си облека височинната пухенка, лапите, тройните обувки и с ледените сечива ще лазя, защото в такова време не можеш стоя прав там, и ако трябва два дена ще го правя, но ще стигна. Друг е въпроса дали ще искам да повторя/потретя, след като вече съм го правил веднъж.... И без котки и по кубинки мога да се движа по заледен стръмен склон, искам ли ще намеря начин, но просто вече не искам... Когато се сринахме в улея на Водните дупки все пак бяхме на пътеката върху тревата, само в улея има-няма 15 см сняг, с котки, с по две остри сечива в ръцете, вързани с въже, и на фиксирана точка. Нещо от това помогна ли?
Основното е да имаш желание да го направиш. Има ли желание, ще намериш и начин как да го постигнеш, ако нямаш екипировка, ще събереш, нямаш ли умения, ще се запишеш на курс и ще ги научиш/придобиеш. В теорията на планинското дело има разделение на два вида опасности - от обективен и субективен характер. Идеята на Милен бе, че има планини, които както и да си въоръжен и подготвен, при достатъчно лоши условия наистина е обективно невъзможно да се изкачиш, но нашите не са такива. Съвременните постижения се измерват именно в това да изкачиш някоя стена или траверс на ребро на висок връх, който допреди години е било немислимо...
А това което му се случи, може да се случи и на теб, при това по просто ходене по някоя приета на нормална туристическа пътека, от която обаче да се подхлъзнеш към "неправилното място", така че смъртта му не е показателна за казаното от него приживе.
А за движението в мъгла дори и тук има достатъчно компетенти, които ще те светнат, че с омразния Жипиес няма да имаш никакви грижи с навигацията.
Пет Мар 06, 2015 6:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.