ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
от х. Добрила до х.Вежен
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
от х. Добрила до х.Вежен
Автор Съобщение
mnikolova_mn

Мнение от х. Добрила до х.Вежен Отговорете с цитат
Здравейте планинари!
Имам питане за маршрута от Добрила до Вежен. Има ли маркировка навсякъде, къде са трудните участъци, къде е добре да са нощувките. Не без значение - групичката ни е малка, даже двама души силно казано да са група. Благодаря за всички мнения и препоръки предварително.
Пет Юли 04, 2014 10:39 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Има маркировка навсякъде. Не е проблем ориентирането. Проблемни участъци неможе да се каже че има около козята стена на едно две места но е не е нищо особено Може да спите на х.Козя стена или на х. Ехо да разделите пътя на две.
Пет Юли 04, 2014 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mnikolova_mn

Благодаря за бързия отговор. По принцип първоначалния замисъл е Добрила, Дерменка, Коза стена, Ехо и Вежен, с нощувки на всички хижи. Според вас коя да пропуснем? За колко дни бихме могли да минем маршрута с нормално темпо, хем да се полюбуваме на природата, хем да не се мотаем излишно? В кой от участъците бихме се засекли с други баирбудали като нас?т.е къде е по-оживено и къде евентуално няма да видим жива душа??????
Пет Юли 04, 2014 2:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mnikolova_mn

А ако тръгнем от х. Рай, твърде дръзко ли ще е от наша страна с 5 нощувки. Моля за идеи за маршрута и нощувките. Пък ако случайно намерим съмишленици за поход с тръгване към 12-13 юли, ще е супер.
Пет Юли 04, 2014 2:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Ехеее, с толкова нощувки на места ще ви се вържат по 2-3 часа ходене на ден само Smile

От Рай до Добрила може и да ви дойде доста за един ден. Защо не тръгнете от Левски.

1 ден - стигане до х. Левски и нощувка
2 ден - Левски - Добрила по подсичащата пътека, нощувка
3 ден - Добрила - Дерменка - Орлово Гнездо, нощувка на Гнездото
4 ден - Орлово Гнездо - Козя Стена - Ехо, нощувка
5 ден - Ехо - Вежен, нощувка
6 ден - слизане от Вежен

Хора вероятно ще срещате постоянно, това е най-натоварената част от целия Балкан Smile
На Орлово гнездо се обадете, особено ако искате храна в заслона. Предлагам ви го като вариант за нощувка защото е чисто, спретнато, а и Добрила - Дерменка е сравнително кратко като разстояние. От Дерменка до Гнездото е около час.

Пет Юли 04, 2014 2:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mnikolova_mn

а изходното място от къде е ? Така описания маршрут по колко часа дневно са преходите?
Пет Юли 04, 2014 3:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Gamina написа:
Ехеее, с толкова нощувки на места ще ви се вържат по 2-3 часа ходене на ден само Smile

От Рай до Добрила може и да ви дойде доста за един ден. Защо не тръгнете от Левски.

1 ден - стигане до х. Левски и нощувка
2 ден - Левски - Добрила по подсичащата пътека, нощувка
3 ден - Добрила - Дерменка - Орлово Гнездо, нощувка на Гнездото
4 ден - Орлово Гнездо - Козя Стена - Ехо, нощувка
5 ден - Ехо - Вежен, нощувка
6 ден - слизане от Вежен

Хора вероятно ще срещате постоянно, това е най-натоварената част от целия Балкан Smile
На Орлово гнездо се обадете, особено ако искате храна в заслона. Предлагам ви го като вариант за нощувка защото е чисто, спретнато, а и Добрила - Дерменка е сравнително кратко като разстояние. От Дерменка до Гнездото е около час.

Така става, ама пропускаш цялата красота на билото от Ботев до Амбарица. По-добре само в този район, от колкото сетен по черните пътища да се разминавате с мотоциклети и триколки.

Има изписано толкова много за тези места - прочетете пък после питайте нещо конкретно
Пет Юли 04, 2014 3:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Rincewind

Ето предложение от мен:
1 ден - Калофер - х. Рай
2 ден - х. Рай - връх Ботев - х. Левски
3 ден - х. Левски - х. Дерменкая
4 ден - х. Дерменкая - х. Козя стена/х. Ехо
5 ден - х. Козя стена/х. Ехо - х. Вежен (там нощувка или слизане към Рибарица, в зависимост от вашите конкретни желания)
Абсолютно правимо е, гарантирам като тюфлек, който го е правил без проблем в комбинация с други тюфлеци и един 12 годишен млад маниак, за когото бяхме прекалено бавни, а ходенето твърде малко, та търчеше надолу по склоновете за боровинки.

Пет Юли 04, 2014 3:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Gamina

mnikolova_mn написа:
а изходното място от къде е ? Така описания маршрут по колко часа дневно са преходите?

от Карлово Smile

За часове не се наемам да давам акъл, много е индивидуално, но според сайта http://www.bulgarian-mountains.com/ са следните:

Карлово - х. Левски - 4:30
Левски - Добрила - 4
Добрила - Орлово Гнездо - 4:30
Орлово Гнездо - Ехо - 5:30
Ехо - Вежен - 5ч

Горе-долу как ги виждате нещата като ходене, по колко на ден ви се ходи, тоест Smile
Ако искате по-големи преходи, веднага ще измислим Twisted Evil

Пет Юли 04, 2014 3:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mnikolova_mn

Благодаря на всички за идеите и информацията. Знам, че в Балкана се срещат много истински хора и винаги се радвам на нови запознанства и непланрани раздумки покрай топлия огън на хижарската камина, със или без китара и песнопойка. Май прозвучах твърде пенсионерски :lol: Доверявам се най-вече на споделения опит от първо лице, защото имах случай да подбера един неудачен маршрут. Ама едно е да гледаш карта, друго е да знаеш какъв пейзаж и баир да очакваш.
Е и най-важната подробност - групата ни е - аз и дъщеря ми на 14г. Все още обмислям, май без мъжко рамо малко безразсъдно звучи. Мерна ми се нещо за някъкви мечки и чакали във форума. Не че ме е шубе, ама за девойчето тепърва предстоят хубавите неща от живота. Пък и мечките едва ли си падат по накиселяващо месо като моето.
:lol:
Пет Юли 04, 2014 4:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Спокойно, там е достатъчно оживено и няма да имате срещи с мечки и чакали (освен с нахалната почти домашна лисица на Добрила), около Беклемето може би ще е удачно да се присламчите към някоя група. От време на време се появяват стада овце с недружелюбни кучета, но не знам тази година дали пак са там Rolling Eyes

Пет Юли 04, 2014 4:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mnikolova_mn

Благодаря за съвета. Мисля и пиратки да взема, дали ще помогнат в такъв случай не знам. Какво от към екипировка да не пропусна освен обичайните ветровки, обувки, дъждобрани, нещо по-специално за което вероятно няма да се сетя????
Пет Юли 04, 2014 4:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mnikolova_mn

и на теб Rincewind, специални благодарности
ще проверя за времетраенето на предложения от теб маршрут.
Пък да не забравяме, че нивото на всеки е субективно. Винаги съм се питала тези които измерват времето за вървене и го публикуват какви опорни точки имат - един може да препуска като кобила, друг като охлюв да се влачи. \\\а аз както съм дребничка -то извън планината по равно шосе правя две вместо 1 крачка на мой колега 1,80 висок.
Пет Юли 04, 2014 5:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
toc

Местожителство: Велико Търново

mnikolova_mn написа:
Благодаря за съвета. Мисля и пиратки да взема, дали ще помогнат в такъв случай не знам. Какво от към екипировка да не пропусна освен обичайните ветровки, обувки, дъждобрани, нещо по-специално за което вероятно няма да се сетя????

Плажно мляко, слънчеви очила, заредени батерии на телефоните.
Пет Юли 04, 2014 5:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Rincewind

По отношение на времената: те наистина са относителни, но все пак нашият отбор не е от скороходците, така че е трудно да има много по-бавни от нас:
1 ден: Калофер - х. Рай: 6 часа (ако се ходи пеша от самия град и 4 часа, ако се вземе транспорт от града до м. Паниците).
2 ден: х. Рай - връх Ботев (2,5 часа), връх Ботев - хижа В. Левски (3,5 часа) - общо 7 часа
3 ден: х. В. Левски - хижа Добрила 8 часа
4 ден: хижа Дерменкая - хижа Козя стена/х. Ехо 6 часа/8 часа (в зависимост от това на коя от двете хижи предпочетете да останете)
5 ден: хижа Ехо - х. Вежен 5 часа (през върха) и 4 часа (ако не го качвате). Ако сте останали на Козя стена, добавете 2-2,5 часа отгоре за деня.

В тези часове са включени и почивки, т. е. това не е чисто ходене. Статистиката сочи, че нашите почивки обикновено са 20-25 процента от времетраенето на прехода (ако ходим, например, общо 7-8 часа, от тях 1:30 - 2 часа са спирания по различни поводи).

ПП Нямам представа какъв е опитът на дъщеря ви по отношение на ходенето. Аз лично съм имал както позитивни, така и негативни преживявания "с деца на баня" - или са хиперактивни и не може да им се насмогне, или им писва след втория час и ходенето става кошмар.

ППП Не прекалявайте с храната, на всички хижи ще ви дадат нещо за ядене, така че носете само нещо леко за самото ходене.

ПППП Денят е дълъг (14-15 часа), което е голям плюс, а аз лично ви препоръчвам да го правите още по-дълъг с тръгване възможно най-рано. Така времето няма да ви притиска в нито един момент и може да се бавите по пътя доволно много.

Пет Юли 04, 2014 5:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.