Дивият Балкан е малко познат и слабо проучен в определени части на Стара планина и по-точно в Централен Балкан, поради простата причина, че дестинациите които посещаваме са слабо известни, отдалечени са от туристически пътеки и подходите по тях не извеждат до хижи и заслони. Трудният-обрасъл терен и липсата на информация, както и каквито и да било пътеки затрудняват още повече изпълнението на преходи там. Повечето туристи умишлено избягват подобни подходи и се придържат към поддържаните туристически пътеки. На картата на Централен Балкан има отбелязани множество дерета с красиви водопади по тях, които са напълно непристъпни на местата, откъдето политат водопадите им. Над село Сушица и село Васил Левски, които ще ви предствя тук са част от непокътнатите места.
По деретата над село Васил Левски по Подбалканската линия е и първата ни цел за деня-водопадите на Малката река. Село Васил Левски е "известно" и със състезанията по мотокрос, които се организират всяка година там по склоновете на планината. Кебапчета, кюфтета, сергии, боклуци изхвърлени в реката са обичаен пейзаж по възвишенията над селцето!
Реките над селото са труднодостъпни и доста фотогенични в дните на месец май.
Мечи вир над село Васил Левски.
Водопад след водопад се разкриват красотите на труднодостъпното дере.
Колко ли пъти падахме и ставахме, забравих им бройката!
Едно от малките препятствия по пътеката. С движение по тази река дадохме много жертви по дрехите си с трънинга, на който се подложихме.
Поемаме на запад към село Сушица и пълноводните реки там. В Йоздере над Сушица се крият големи красоти, стига на човек да не му е жал за туристическите дрехи и екипировката. Тук Катя си скъса едната обувка по скалите, а аз счупих статива. Обичайните неща при преходи в труднодостъпен скален терен. Небето беше започнало да се мръщи страховито, прежуляше, на запад към връх Вежен вече валеше сериозно.
Малко по-късно водопадите започнаха да се виждат и в по-близък план.
А до някои от тях дори успяхме да се доберем след доста трънинг и глиганинг.
И обичайните Старопланински пейзажи с планинските масиви и свежата пролетна зеленина.
За последния месец направих още два маршрута по Равнец, близки до показаното от теб, естествено без да се завирам така майсторски на дявола под опашката. Видях част от показаните водопади, като Равнец ме удиви с пълноводието си в този сезон, аз бях ходил все лято и есен и си мислех, че там няма грам вода, всичката се отича моментално. Какво блато газих горе по билото, не е за описване. С интерес чета и гледам писанията ти. Последно ме подтикна да ида пак вчера до Враца . Скакля още работеше, Боров камък беше също в силата си. Успехи!
И аз все по сухо се завирам там и толкова вода не съм виждал!
Там където е Мечи вир не е Малката река. Малката е другия приток на изток през шубрака. Доколкото съм виждал, на нея няма водохващане та затова може би винаги цъцри.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Както винаги красота . Този път обаче много лежарно го карате - няма въжета, каски
Благодаря Димо! Въжетата сме им дали почивка за Джендема на лято!
mislesht написа:
И аз все по сухо се завирам там и толкова вода не съм виждал!
Там където е Мечи вир не е Малката река. Малката е другия приток на изток през шубрака. Доколкото съм виждал, на нея няма водохващане та затова може би винаги цъцри.
Митко, вярно имаше доволно количество вода, лично аз обаче не бях очарован от дерето над Митиризово (за разлика от Йоздере над Сушица), а относно името, незнам защо на картата през цялото време ми показваше, че се движим по приток обозначен като Малката река!?! Може в каратата на гпс-а да е допусната грешка! Аз съм е офроудската на Karta.bg! Откривал съм в нея и други несъответствия, например река Леевица над Сопот там е именована като "Ливоица"! Поздрави!
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети