Едно място, което не е толкова известно, но много подходящо за по-лек излет, разходка или плаж за почивните дни. Впечатление прави кристалната чистота на водата на тази река. Пътеката следва водния басейн, с много подходящи места (поляни) за пикник и почивка. Точното местоположение на тази дестнация е това. Другото голямо предимство е невъзможността за влизане в каньона с автомобил! Много подходяща (близка) дестинация за жители на община Своге (аз съм жител на тази община) и в същото време достъпна от столицата.
Река "Петраница" (2013.04.05):
Съб Апр 05, 2014 9:48 pm
amdimitrov
Можете ли да разкажете малко повече за този регион? По-точно някакви маршрутчета (линка с точното местоположение, като го отворя и ме праща в гуугъла...ама точно местоположение нямам маркирано). Мога ли да се кача върху тези скали, без да трябва да се катеря? И откъде? Има ли пътеки горе? Лакатник го свързвам само с 2те 10 минутни изкачвания до пещерите...а ми се иска нещо за 1/2 ден (2те екопътеки около Бов са екстра...но ми омръзнаха вече).
Съб Апр 05, 2014 10:39 pm
Петър
Маршрутът който ти предлага Петър е много добър! Ако нямаш толкова време и търсиш нещо в рамките 3 часа примерно можеш да изкачиш Лакатнишките скали по пътеката от извора Житолюб, който се намира до главния път София-Мездра, до ресторантчето. Тя е изключително обзорна. Малко след заслона на една полянка пътеката се разклонява. Дясното отклонение се качва по корниза - много гледки! Излиза на паметника, който ти е показал Петър и оттам през горичката по другата пътека се връщаш обратно на полянката с разклона. По тази пътека пък има много цветя. Ето ти снимки.
За това място, имате дори и възможност да ограничите движението маскимално и да го използване не като преход, а като излет или пикник. Както вече споменах, водата е много чиста, а и учудващо топла, изключително подходяща за къпане. На много места има поляни, на които може да се направи импровизиран плаж.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети