ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Най - непоръбения начин да качиш Мусала
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Най - непоръбения начин да качиш Мусала
Автор Съобщение
igurbev

Местожителство: София

Мнение Най - непоръбения начин да качиш Мусала Отговорете с цитат
Та работата тръгна от там, че ми бръмна мухата за Мазалат - Ехо. То както върят прогнозите за времето, няма и да участвам, но си викам дай да направя нещо да се подготвя, че поне то да ми остане.
И къде, къде? - Белмекен. Логично, нали там ходят спортистите. Cool
Всъщност идеята за каскадния път ми я подхвърли Тодор, но като се замислих - защо не - около 30 км трябва да бяха до Грънчар, без груби спускания и качвания, на пръв поглед идеално място за подтичкване и тестване на ината.
Станах рано в събота, подпалих колата и през Костенец и Сестримо(там се присетих, че мяма да е лошо да накупя бири за финала) - на яз. Белменен. Нагоре возих на стоп един местен гъбар.
Към 9 паркирах между колите през спортната база. Сумати време мъчих да наблъскам целия багаж в 12 литровата раничка. Смятах да рискувам да тръгна почти без никакви дрехи, освен късите панталонки и тениската на мене, също в резерва една ветровка, клин и термоблуза. Въпреки това, храната, половинка от ракията на Никси, дет' си возех в багажника, една количка, разни дрънкулки, ГПС-и, резервни батерии, като добавим и камелбека литър и половина за раничката, първо едва я закопчах, второ - оказа се далеч по-тежка, отколкото ми се искаше.

Спуснах се от хотела към каскадния път. Там се пробвах да се затичам и не ми беше нужно много, за да проумея колко съм се пр..ал. Чантичката с фотото подскачаше и ме удряше в корема, натъпканите джобове на тази отзад изпъкваха ръбаво и ме убиваха, освен това беше и твърде тежка. За капак идваше и едрия чакъл на пътя, който се осещаше през тънките подметки на маратонките. Много скоро ходилата ми се уподобиха на тавана на софийска кола след градушка. Изобщо тичането ми се оказа някаква смешна пародия на куцо подскачане. След сто метра вече въздух не можех да си поема.
Но малко по малко, дали защото пътят се спускаше леко в началото, започнах да влизам в час.

А това е горе долу 15-тия километър, Джендемдере.

Суа вапа. Времето още преди обед започна рязко да се влошава.

Каскадният път продължава към Нехтеница. В последния участък реших, че ще е прекалено да следвам всичките му извивки и си харесах един добре изглеждаш шорткът на картата.

Оказа се абсолютна заблуда, не само че нямаше пътека там, но и участъкът с нищо не предразполагаше към минаване. Наклонът изобщо не личи на снимката.

Оказах се забутан не където трябва, някъде 300 метра по-надолу от Грънчар в дерето, но извадих късмет по-натам да срещна две момчета и те ми показаха хубава краварска пътека.

Видя се и хижа Грънчар.

А тука дали ти е добре с късите панталонки да газиш из папратите? Smile

Та след 4 часа и 28 км бях на Грънчар. Хижата беше отворена, но не видях никой около нея. Изядох един Сникерс и продължих.

Джанка.

Юрушки чал и изкачването, което ми предстои.

Поглед назад. Виждат се Суа вапа и Налбант.

На запад чернее и сякаш вече вали.

Не че на изток е много по-различно. Склоновете на Песоклива вапа.

Пролука към Мусала. Освен останалото, драмата е дали времето ще ми позволи да се кача.

След Юришки чал се разминах с една група с Денка в редиците. И те не бяха скромни - отиваха към Рибни.

Близнаците в дъното, а по-напред се вижда подсичането на Маришки.

Манчо. Вече подхващам Близнаците.

Край Близнаците се разминах с втора група, пак познати. Таня, Боян и Цвети. То какви ли други да тръгнат през Мусала в това време?

Полускрит от мъглата изглед към финалното стръмно.

Поглед обратно към Близнаците. Тези бяха чехи, не ги познавах.

И на върха. Два часа от Грънчар и общо 6 от Белмекен. Близо 37 километра.

На върха хрупах бисквити и солети. Ударих две хубава глътки от ракията на Никси.
Започна да пръска нещо като суграшица. Тръгнах обратно. Колената ми се бяха сериозно вдървили. Не се мина без някоя и друга гримаса на спускане.

Докато прехвърля Маришки, взе че изгря слънце. Маричини езера.

Манчо.

Маришки и началото на Близнаците.

Кози връх. Направих по-дълга почивка под Манчо с няколко големи гълтока.

Започва финалното спускане към Заврачица. Пак се кани да вали.

И най-сетне - самата хижа се показва.

Ето един линк към следата и разни подробности от начинанието:
http://www.strava.com/activities/165305920
Общо километрите за този ден се вързаха 46+ и 2000+ метра качване.

Последната промяна е направена от igurbev на Пон Юли 14, 2014 6:44 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Юли 14, 2014 12:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Rain

Местожителство: Стара Загора-София

Мнение Отговорете с цитат
Shocked

Пон Юли 14, 2014 1:35 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Сериозна работа-а аз се оплаквах от 1500м. денивелация и по-малко от 30км километраж... Не, не, не!
били сме в един и същи район-ние от Гургулица към Белмекен и после-към язовира-за кръгово прибиране...
Пон Юли 14, 2014 9:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Весела Ягодова

След тази обиколка не виждам никакъв смисъл да ходиш на 24 по 100 Wink
Пон Юли 14, 2014 9:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

fena73 написа:
били сме в един и същи район-ние от Гургулица към Белмекен и после-към язовира-за кръгово прибиране...

Ех, требе по-често да чатим. Аз до последно блуждаех и не бях сигурен откъде да подхвана. Можеше да се съберем и да организираме някоя врътка с колите.

Весела Ягодова написа:
След тази обиколка не виждам никакъв смисъл да ходиш на 24 по 100

Абе повечко си е там. Smile То нека се оправи времето, пък ще видим
Пон Юли 14, 2014 10:20 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

fena73 написа:
Сериозна работа-а аз се оплаквах от 1500м. денивелация и по-малко от 30км километраж... Не, не, не!

Гърбев е машина, но и ти си добре! Аз само +-1300м и 15-16км. Но пък времето вчера в Стара планина беше по-хубаво. В крайна сметка минус 1 кг лично тегло и още по-жестока хрема от колкото в събота. Confused

Пон Юли 14, 2014 10:51 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
didogen

Местожителство: kleta majka balgariq

Off Topic Гърбев отивай на стоте, най-много да преръми на Ботев. Миналия ден бях на Купена и да ти кажа, че времето даже е хубаво. Няма жега. Smile

Пон Юли 14, 2014 11:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

didogen написа:
Off Topic Гърбев отивай на стоте, най-много да преръми на Ботев. Миналия ден бях на Купена и да ти кажа, че времето даже е хубаво. Няма жега. Smile

Тука го дават да вали хубаво и четвъртък, и петък, че и събота още от обяд: http://www.meteox.com/forecastloop.aspx?type=1
Пон Юли 14, 2014 11:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

mislesht написа:
В крайна сметка минус 1 кг лично тегло

а аз винаги се прибирам с +2кг. след такова ходене-какво става не знам...мин.седмица пак така-Паниците-з.Ботев-х.Плевен,на другия ден-през върха,Параджика,та чак през Пенчовска планина и водопада и кантара пак хвръкна нагоре Surprised

igurbev написа:
Ех, требе по-често да чатим. Аз до последно блуждаех и не бях сигурен откъде да подхвана. Можеше да се съберем и да организираме някоя врътка с колите.

ми да-можеше...макар че ние бяхме за 2 дена-в неделя ходихме до Крайна-за 2-ри и последен път минавам по дерето на реката,носещо гордото име маркирана в червено т(к)ур. пътека...
Пон Юли 14, 2014 12:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

fena73 написа:
а аз винаги се прибирам с +2кг. след такова ходене-какво става не знам...

Явно добре компенсираш Smile
Принципно е съвсем нормално да свалиш 1-2 кила с потене при няколко часа по-интензивно натоварване, особено ако не пиеш и вода, които обаче веднага се връщат след няколко бири и два три хубави сандвича.
Пон Юли 14, 2014 12:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Emil

Местожителство: Sofia

Ванка, евалла. Като дръпна с тичането напред ще се пробвам някой път с тебе Very Happy
Respect
Пон Юли 14, 2014 2:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Много е сериозно това ходене/тичане.
Успех на 100/24! Smile
Пон Юли 14, 2014 6:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

И врътка, и чудо...
Хехе, Ванка - упорито вървиш към Тъмната страна на Силата. Very Happy
Лично ти пожелавам БЕЗАВАРИЙНО, че както си тръгнал да се натоварваш...

Пон Юли 14, 2014 9:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

А аз тази тема упорито я прескачам вече втори ден Shocked Shocked Shocked
Сложи и едно дЖеДайско заглавие бре Ванка, аз си викам качване на Мусала кво да чета Laughing Laughing Laughing
Ти направо уби всичко детско в мен Off Topic Off Topic Off Topic Bad Mood
Бъди здрав и нека силата бъде с теб Laughing Laughing

Пон Юли 14, 2014 9:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Станислав

Весела Ягодова написа:
След тази обиколка не виждам никакъв смисъл да ходиш на 24 по 100 Wink

Има смисъл, моме, има. Както ти каза и Иво, там са си повече км-те. Но не това е важното. Един поход се прави не от км-те, а от хората. А СтаРа Планина 100х24 определено ще добави качество, ако Иво се присъедини към нас.

igurbev написа:
didogen написа:

Тука го дават да вали хубаво и четвъртък, и петък, че и събота още от обяд: http://www.meteox.com/forecastloop.aspx?type=1

Иво, не гледай сайтовете прогнозиращи времето. Лично аз се отказах да правя това в неделя вечер. Времето ще е кофти, това е ясно. Но поне прогнозите не дават грамотевици за петък в района на Ботев-Добрила. А ти знаеш, че в планината който мокри, той и суши. Поне на мен няма да ми е сефте да ходя в дъжд, предполагам, че същото важи и за теб. Очертава се това да е част от чара на тазгодишните 100-те.

igurbev написа:
Ударих две хубава глътки от ракията на Никси ........................ Направих по-дълга почивка под Манчо с няколко големи гълтока

ShockedShockedShockedОоооооо, не! Допинг на 100-те не се допуска. Вечерта преди похода и веднага след неговото приключване може, но по време на самия поход не! Има едни варненци, редовни участници в СтаРа Планина 100х24, които също използват непозволени стимуланти, но от друг клас. На хапване като извадят едни люти чушки, ама люти ти казвам, чак очите ми се насълзяват като ги гледам, и като ги захрупат, ела ги виж след това как дърпат. На тях съм има показал официален жълт картон, защото от устно предупреждение не отбират. Та моля ти се, вярно, че на елексира на Никси му се носи славата из цяла България, но поне по време на 100-те не близвай. Трай за финала! Laughing Laughing Laughing

Иначе, много хубав преход си направил. Поздравления. А снимките са разкошни. Невероятна Рила!

И така Иво, до четвъртък, когато искренно се надявам да се видим на х.Мазалат.
Пон Юли 14, 2014 11:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.