грешна дата GPSmap 60CSx
При сваляне на последния трак от GPSmap 60CSx с изненада видях, че съм се движил в миналото - годината по трака е 2000. Сякаш годината се смени изведнъж, без да съм променял нищо или да съм се отнасял зле с устройството.
По спомени GPS-ът е купуван 2009-година. Copyright 2009 се показва и при включването му.
При включване след изваждане на батериите датата е 21.08.1999 година. След като си види сателитите GPS-ът показва дата 8 април 2000. Часът става верен.
Изтриване на данните с натискане на PAGE и ENTER при включване не помага.
При сваляне на последния трак от GPSmap 60CSx с изненада видях, че съм се движил в миналото - годината по трака е 2000. Сякаш годината се смени изведнъж, без да съм променял нищо или да съм се отнасял зле с устройството.
По спомени GPS-ът е купуван 2009-година. Copyright 2009 се показва и при включването му.
При включване след изваждане на батериите датата е 21.08.1999 година. След като си види сателитите GPS-ът показва дата 8 април 2000. Часът става верен.
Изтриване на данните с натискане на PAGE и ENTER при включване не помага.
Някой знае ли как се лекува такава болежка?
Трябва да бъде обновен firmware-a на GPS чипа. Причината за проблема е т. нар. GPS Week Number Rollover. Други ключови думи са: "GPS EOW". Ироничното е, че по-старите екземпляри 60Csx, в които чипът е SiRFstarIII, нямат този проблем. Например моят 60Csx, купен през 2007 г. и сервизно заменен с нов през 2008 г. е такъв. Малко по-късно Garmin тихомълком подмениха SiRFstarIII с някакъв друг чип, доколкото си спомням -- на MTK, в иначе същия модел уреди. Неговият фърмуер се нуждае от обновяване. Един колега и приятел се беше сблъскал с този проблем и преди няколко месеца сподели, че след известни затруднения го е решил, но за жалост преди няколко седмици той почина и вече не мога да го питам за подробности...
Все пак, споделеното от него тогава може би е достатъчно като напътствие:
1. Студен рестарт
2. Със закачен сериен кабел към компютъра се коригира датата с GpsEow.
(тя пак не е вярна, но не е толкова идиотска вече)
3. Пак студен рестарт.
4. Дълго и мрачно чакане да напълни алманаха от сателитите и готово.
По едно време правих и изтриване на всичката user data и рестарт,
ама май нямаше значение (натиснати Power ON + Page + Enter).
Сега се сетих, че някъде мернах по форумите,
че някои модели са се оправили само като са ъпдейтнали region файла
и после студен рестарт.
Моят чипсет май беше на Медиатек, но не съм сигурен.»
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Съб Ное 23, 2019 12:07 pm
lz1fw
Цитат:
The first rollover took place midnight (UTC) August 21 to August 22, 1999, when GPS Week 1023 advanced and rolled over to 0 within the counter.
The second rollover occurred on the night of April 6 to April 7, 2019, when GPS Week 2047, represented as 1023 in the counter, advanced and rolled over to 0 within the counter.
Звучи логично и датите съвпадат. Обаче при това положение става необяснимо как през септември 2019 същият този GPS си е записвал съвсем коректно датата. Единственото, което се е случвало след това, е промяната от лятно към зимно време...
Попитах Garmin.bg дали могат да помогнат. Ще пиша, ако има развитие.
Съб Ное 23, 2019 12:41 pm
lz1fw
Как се лекува GPS Week Number Rollover:
Изходно състояние на Garmin GPSmap 60CSx:
Software Version 4.10
GPS SW Version 2.30m
При този софтуер датата не се показваше коректно - времето се беше върнало на април 2000-та година.
Решението на проблема с некоректната дата става с инсталиране на Garmin WEBUpdater:
https://www8.garmin.com/support/download_details.jsp?id=931
Програмата работи и под Windows 10. Моят компютър е с Windows 10 и спасяването на GPSmap 60CSx стана с него.
Пуска се програмата и се свързва GPSmap 60 CSx към компютъра през USB порт със стандартния му кабел USB <-> mini USB.
Нататък с картинки:
Резултат:
Software Version 4.10
GPS SW Version 2.60m
След пускане на GPS-ът дълго си търси сателитите, но крайния резулнат е положителен - датата се показва коректно и вече сме 25.11.2019.
Ура! Ура! Ура!
Вто Ное 26, 2019 12:25 am
nickkal
Да се намеся в чуждата тема. Подобна изцепка имах със следа записана със смартфон на 16-17ти. Това е телефон, който го ползвам само като GPS. На самолетен режим и помислих, че е евнтуално заради смяната на часа /която не се отрази, но сега ми се струва, че няма логика.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети