Много слабо дишащ е,неподходящ е за дрехи за торса при висока активност,дори при ниски температури.
Последната промяна е направена от Momchil на Нед Мар 16, 2014 6:13 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Съб Окт 06, 2012 1:07 am
ПАВЕЛ
Momchil написа:
.Много слабо дишащ е,неподходящ е за дрехи за торса при висока активност,дори при ниски температури.
Общо взето това ми е проблема - търся си някаква дреха, която да е :
1. С отлична "дишаемост" - т.е. да няма никави водоустойчиви мембрани
2. Да е ветроустойчива в някаква степен - може и да не е на 100%, и задължително с качулка.
3. Да е от сравнително износоустойчива материя, тъй като искам да я ползвам целогодишно - като външен или среден слой през зимата, а през топлия сезон само когато ми настръхне козината някъде по билото
4. Тегло до половин килограм
Абе с две думи нещо от рода на софтшелите, с акцент върху дишаемостта. Ей ТОВА ми грабна окото от доста време, но все още не мога да прежаля цифрата
Ами аз имам три якета от въпросната материя, а най-интересното е, че едно от тях се държи както споменава Момчил, демек дишане няма, а другите две са перфектни.Въпросните две якета са направени от различни видове (по дебелина) уйндстопер, като под мишниците и на гърба платът е доста тънък заради дишаемостта.Иначе са супер износустойчиви и до някаква степен държат на вода, но не очаквай качествата на Rain Jaket(за водата, де).В общи линии са страхотни якета, ама стига да оцелиш марката...вероятно.А както казва Момчил, сложиш ли шапка от такъв плат, все едно оглушаваш..
Якето, което според мен не става:
....един модел на SALEWA, ама сега гледам, че той не е с GORE WINDSTOPER.
Якетата, които според мен са перфектни отвсякъде:
Миналогодишния модел на това(ползвам го, когато карам байк):
http://www.goreapparel.co.uk/PHANTOM-2.0-WINDSTOPPER%C2%AE-Soft-Shell-Jacket/JWPHAM,default,pd.html?dwvar_JWPHAM_color=0899&start=7&cgid=gbw-men-geartype-jackets
Това го имам сравнително отскоро, но от няколкото пъти, които съм бил с него в планината съм супер доволен.Отговаря напълно на изискванията ти.Ама и тук цената....
http://www.snowandrock.com/arc%27teryx-men%27s-venta-ar-jacket/softshell-jackets/ski-snowboard-outdoor-sports/fcp-product/222
..номерацията на ARCTERYX е същата като на THE NORTH FACE.
Вто Окт 09, 2012 9:32 pm
ПАВЕЛ
Тези якета нямат качулка, но по-важното за мен като информация е , че все пак при качествените модели дишаемостта е добра. Явно много зависи от самата конструкция на ламината . А пустият му мамут има и странични вентилационни ципове по цялата си дължина ....
Е, аз съм ги поръчвал за без качулка .Мамута е страхотен също, но не ми харесва, че няма ластик за стягане отдолу...в смисъл регулируемо стягане.
Вто Окт 09, 2012 10:47 pm
Momchil
Иначе ти препоръчвам да забравиш за Уиндстопъра,той е главно за разходки по главната във ветровито време.
Последната промяна е направена от Momchil на Нед Мар 16, 2014 6:13 am; мнението е било променяно общо 2 пъти
Сря Окт 10, 2012 1:18 am
joropc
Momchil написа:
Иначе ти препоръчвам да забравиш за Уиндстопъра,той е главно за разходки по главната във ветровито време.
И според мен е така, но това не идва от качеството на самият плат, или направата на конкретно яке, а от това, че с такъв вид дрехи се нарушава обличането "на слоеве", което за мен си е правило.Искам да кажа, че яке от Уиндстопър УЖ минава като за втори или като за трети слой, но всъщност не е нито втори, нито трети, а нещо по средата.Няма как да замени като качества един топъл полар или ултра тънко пухено яке(което тежи 200-250 грама) във втория слой, и няма качествата на сериозно шел яке мембрана или пак въпросното пухено като трети слой.Въпреки това аз си го нося, защото в определени моменти ми е комфортно с него.Ясно е, че вероятно нося в раницата половин кило повече, но дет' викаше един приятел:"Айде бе, Ш пия една бира по-малко и готово".
Друг е въпросът обаче, когато говорим за Уиндстопър-ен елек.Това е може би една от най-универсалните дрехи.Носи се над всичко и с нея е доста комфортно при физическо натоварване, при студено или топло време, когато ако е "духовито" вятърът създава топлинен дискомфорт на тялото, а с по-дебели и затворени дрехи ще е топло и запарващо.Аз препоръчван такъв вид дреха!
Сря Окт 10, 2012 11:15 am
pif
А каква е разликата между цитираните от Момчил Patagonia Houdini и Montane Lite-Speed и да речем това нещо http://www.stenata.com/obleklo-treti-sloy/yaketa/produkti/petre. Едните са ветровки а това в Стената го наричат яке ама като го гледах на живо си беше бая тънко.
И според мен е така, но това не идва от качеството на самият плат, или направата на конкретно яке, а от това, че с такъв вид дрехи се нарушава обличането "на слоеве", което за мен си е правило.Искам да кажа, че яке от Уиндстопър УЖ минава като за втори или като за трети слой, но всъщност не е нито втори, нито трети, а нещо по средата.Няма как да замени като качества един топъл полар или ултра тънко пухено яке(което тежи 200-250 грама) във втория слой, и няма качествата на сериозно шел яке мембрана или пак въпросното пухено като трети слой.Въпреки това аз си го нося, защото в определени моменти ми е комфортно с него.Ясно е, че вероятно нося в раницата половин кило повече, но дет' викаше един приятел:"Айде бе, Ш пия една бира по-малко и готово".
Друг е въпросът обаче, когато говорим за Уиндстопър-ен елек.Това е може би една от най-универсалните дрехи.Носи се над всичко и с нея е доста комфортно при физическо натоварване, при студено или топло време, когато ако е "духовито" вятърът създава топлинен дискомфорт на тялото, а с по-дебели и затворени дрехи ще е топло и запарващо.Аз препоръчван такъв вид дреха!
Благодаря за мненията . Иначе качествени полари и хардшел си имам, но тъй като се движа една идея(или две ) "по -топъл" , се заоглеждах за някаква по-универсална, здрава дрешка, която да ми позволява да си ходя през студения сезон с нея и термото отдолу,като същевременно да чупи вятъра в някаква степен. Ако не е много люто времето разбира се ....И тъй като никога не съм ползвал въпросната мембрана, затова потърсих съвет от хора с преки впечатления. И все пак съвсем скоро ще се оборудвам с добро софтшелче
Сря Окт 10, 2012 7:07 pm
ПАВЕЛ
pif написа:
А каква е разликата между цитираните от Момчил Patagonia Houdini и Montane Lite-Speed и да речем това нещо http://www.stenata.com/obleklo-treti-sloy/yaketa/produkti/petre. Едните са ветровки а това в Стената го наричат яке ама като го гледах на живо си беше бая тънко.
Ами патагонията и монтана са ветровки както каза, т.е. спират вятъра, но не са водоустойчиви. А посоченото от теб яке е хардшел - има водоустойчива мембрана , и е почти три пъти по -тежко от първите.Друг е въпроса колко е качествено
Тука май бъркате хард/софт шеловете от една страна и качествата на мембраните от друга.
В случая Windstopper на Gore е просто мембрана с многослоен поларен ламинат. Поларения материал (не е Polartec) топли, а мембраната дава допълнителни бонуси. Ем спира вятъра, ем осигурява дишаемост, ем дава известна водонепроницаемост при дъжд.
В нета циркулират някои предположения какво представлява технически мембраната на Windstopper-а. Gore официално мълчат по темата, но тъпо и упорито рекламират продукта като дишаем, за разлика от GoreTex, който бил водонепроницаем. Има няколко твърдения от разбирачи, вероятно верни - че в Windstopper-а е вградена първата генерация мембрани, по-груба и с по-едри пори, вероятно няма подлепване по шевовете и затова не се води водонепроницаема.
Личното ми мнение е, че такава дреха дава много добра автономност зимата, в умерено студено време. Т.е. може да се ходи дълго време само с нея, в различните и инкарнации - с качулка, с отворени ципове и т.н. според условията. Аз принципно съм много мързелив за сменяне на дрехи по време на движение и често патя като се раздуха. Та - мисля да пробвам една такава дреха Избрал съм Windstopper-модели на The North Face и Mammut, които изглеждат функционално скроени.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Окт 10, 2012 10:40 pm
pif
Нещо не мога да разбера в какво точно се състои функцията на DriClime подплатата (освен че "диша") а определено се заинтригувах от тези две ветровки:
Marmot Trail Wind Hoody – без DriClimehttp://marmot.com/products/trail_wind_hoody Marmot Ether Driclime Jacket – с DriClimehttp://marmot.com/products/ether_driclime
Лошото е че ги няма в БГ за да се видят на живо какво представляват.
Коя от двете е по-добър вариант за ранна пролет или късна есен? Това дрехи за ходене ли са (през споменатите сезони, когато температурата е 10+ градуса) или да ги облечеш, като спреш потен на някое било за да не те издуха вятъра?
А бихте ли ми казали кой е оптималният вариант за дрехи трети слой за ходене в планината през трите сезона (без зимата)? Може би една лека ветровка и едно леко, тънко водоустойчиво яке (2 или 2,5 слойна мембрана от тези без подплата във вид на мрежичка или други подобни) или греша?
Чет Окт 11, 2012 1:00 pm
ПАВЕЛ
dido написа:
Тука май бъркате хард/софт шеловете от една страна и качествата на мембраните от друга.
Какво имаш предвид ?
dido написа:
Личното ми мнение е, че такава дреха дава много добра автономност зимата, в умерено студено време. Т.е. може да се ходи дълго време само с нея, в различните и инкарнации - с качулка, с отворени ципове и т.н. според условията. Аз принципно съм много мързелив за сменяне на дрехи по време на движение и често патя като се раздуха. Та - мисля да пробвам една такава дреха Избрал съм Windstopper-модели на The North Face и Mammut, които изглеждат функционално скроени.
Ами точно за такава антерия и аз питам ! Дай жокер на какво си се спрял ?!
Ами отваряш тема за Windstopper, а се коментират хардшелове, ветровки, алтернативни материи и какво ли не. Горе пиша, че Gore Windstopper е конкретна материя със строго специфични характеристики.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети