През уикенда плануваме една разходка до Беласица. Много моля по-опитните да споделят впечатленията си от планината през зимата и ако някой има представа каква е обстановката в момента - нека сподели! Интересува ме, безопасно ли е ходенето от х. Конгур поне до едноименния връх, не от гледна точка на факта, че нямаме снегоходки и котки, ами предвид лавините? Хижарят каза, че на хижата имало 10на сантиметра сняг, но не ми стана ясно колко е по билните части. През уикенда е имало групичка, която се е качвала нагоре. Ако случайно някой от тази дружина е във форума ни, ще бъда адски благодарен, ако сподели впечатленията си!
Пон Фев 03, 2014 4:04 pm
dido
Има няколко Беласишки зимни пътеписи из форума.
Без снегоходки не ти препоръчвам да ходиш по това време. Генерално се следват билните линии, до Конгур и Калабак (Радомир).
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Фев 03, 2014 4:30 pm
Тодор
Здрасти mateev!
Бях на хижа "Конгур" миналата неделя (26 януари). Снегът на хижата наистина е 10-на сантиметра, а и сега си е толкова, защото нов сняг не е падал. От там нагоре снежната покривка рязко се увеличава и към м. Вършилото е около 60 сантиметра. На места е и повече, защото има навявания. По билната част колко е не знам, но едва ли е много повече. Ходенето до връх Конгур по класическата пътека е безопасно и не е проблем да го качите и без снегоходки. По принцип лавиноопасни са източните склонове на Конгур. Ако продължите на запад към Калабак е желателно да се следва билото (границата), защото подбилния път е лавиноопасен.
Желая ви успех!
Пон Фев 03, 2014 7:22 pm
mateev
Иха... 60 сантиметра значи. Да се надяваме тогава, че снегът е достатъчно стегнат или пък да има отъпкана пътека, за да не се превръща движението ни в мъчение. Дано и времето да е достатъчно ясно, за да успея този път да видя Олимп и от Беласица.
Вто Фев 04, 2014 4:56 pm
Тодор
Mateev, състоя ли се беласишката разходка? Ако е да, сподели как е обстановката горе? Успя ли да видиш Олимп?
Чет Фев 13, 2014 10:54 am
a.cvetkov
Беласица
Аз миналата седмица бях, но на местност Лопатара - пада се източно от в.Конгор. Сняг има но беше доста размекнът, с две думи ако си мислите че ще е замръзнал се лъжите. Много разлика от миналата седмица според прогнозите няма да има.Така че или снегоходки или гети, ако смятате да качвате върхове.Междо другото в неделя пак ще катериме тази местност с дъщерята и кръжока им по планинарство. Поздрави на всички планинари!!!
Чет Фев 13, 2014 2:46 pm
mateev
Състоя се да! Беше страхотно! Качихме се в събота, имаше доста сняг нагоре, но съм убеден, че вече до 1600м трудно се среща. В неделя, само за 2 дни, снегът из целия черен път до хижа Конгур се бе изпарил. Когато ние се качвахме към Конгур, като изключим първата гърбица от билото веднага след Вършилото, нагоре снегът бе здрав и успяхме да се качим с лекота без снегоходки. Убеден съм, че вече ще се пропада повече, но до Вършилото сигурно вече може с летни маратонки. На Конгур духаше прилично силен вятър, който ни отказа за Радомир, но нямаше и смисъл, защото бях повече от удовлетворен. Да, видях Олимп! Видях и Атон, Родопите, Якубица, Осогово, а за близките да не говорим. Не можах да видя Ком, а можеше. Всичко, което видях, го заснех прекрасно в снимки и видеа, разбира се за моите възможности и разбирания. Над Гърция имаше гъста мъгла в ниското, тъй че езера, морета, солунски крепости и т.н. останаха невидими за нас. До 3 дни ще кача снимките. Без да се надценявам, струва ми се, че си заслужават... Тези, които се отправиха нагоре в неделя, бяха разочаровани и разказваха, че по билото е било стряскаща буря, което се виждаше и от хижата, понеже облаците бяха слезли малко над нея.
Просто за сравнение да спомена, че на Осогово снегът започва от 1650м, като по слънчевите места и по-нагоре го няма, а в по ниското сняг се среща само по усойните места.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети