Тасос: до Пророк Илия и Ипсарио (зимно, новогодишно)
Стигна се дотам да измислим нещо интересно за събралите се почивни дни по празниците. Тасос се оказа добра идея. Беше пусто и спокойно на острова. Особено приятно е усещането да обикаляш обезлюдените сега, но иначе препъткани места през сезона. И бе прохладно по баира.
Станислав се похвали, че сте се засекли в Гоце Делчев.
Да, изневиделица ми изскочиха насред улицата. Само дето не се бутнахме.
igurbev написа:
Трябва някой ден да организираме нещо, поне да се видим.
Бива. Ще му спретнем едно ходене някой път. Или ще се уговорим да се засечем из планината. Вилето ако беше свирнала (има ми тел.) можеше да отскоча набързо да видя тая вила в Чам чифлик, че ми стана интересно. Твърде много агенти имам там, бързо щях да я намеря
Много красиво!
Онази патка спи на кея, обаче щом Вальо е запял, пък ти си спретнал такива красиви снимки, вашите музи са били будни и дейни! Хайде за много години и да се срещаме все така из планините!
Сря Яну 08, 2014 5:53 pm
ferdi_mruvkata
тая година треа да си научил гръцки бе
_________________ Not All Who Wander Are Lost
Сря Яну 08, 2014 11:31 pm
igurbev
ден каталавено
Сря Яну 08, 2014 11:58 pm
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца
Re: Тасос: до Пророк Илия и Ипсарио (зимно, новогодишно)
New Year on the island of Thassos in Greece - 27.12.13 - 01.01.14
Кокореци
Кокореци се правят от агнешко или ярешко месо на вид руло нанизано на шиш като дюнера, но над огъня го въртят хоризонтално. Предлагат го на много места на Тасос.
Използват се и някои от дреболиите на животното като вид плънка за рулото.
В много от таверните обикновено се въртят успоредно един над друг шишове – агне, яре, пилета, някакво месо на парчета и рулото кокореци, като всичко се пече едновременно.
Ходихме в една таверна в Теологос, във вътрешността на Тасос и менюто им беше основно агнешко и ярешко и там ги приготвяха така.
В последните години на много места в Северна Гърция дават и меню на български или руски, в което е написано и какво съдържа ястието.
Не спирам да се възхищавам на Гърбев, Вальо и компания за разнообразните идеи за планина!
От безкрайният плаж на Потамия, върховете които сте изкачили изглеждат драматично, въпреки ниската надморска височина.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
М-м-м....- и аз съм бил в таверна в Теологос на два пъти-може да е била и същата.
Още със сядането ни сложиха каничка с 200гр узо и три вида мезета/салатки,карантиийки,маслинки/,като казаха,че това е от заведението/сервитьора говореше български-каза,че е студент в България/.
Доколкото се виждаше печаха не ярета,а съвсем пораснали кози.
После ни сервираха едно голямо плато с козе месо-много крехко и вкусно.
Накрая ,след като платихме смешните по 5 евро на човек/а пихме и бири и рецини/,отново от заведението ни дадоха някакъв десерт.
Няма да ви разправям после какво пускане направих до морето с колелото -пийнал,15-на км по нов асфалт ,на лунна светлина.
Направо се размечтах на фона на тая свирепа зима.
Чет Яну 30, 2014 10:55 am
ДИАНА
С хубави спомени и със снимки като тези горе, как да не се размечтаеш"?
То се знае - за Великден - агнешко и ярешко, а лятос - козе и овнешко
А иначе казват, че в последно време Тасос е потънал поне с 10 см., защото е натежал от работещи и почиващи българи.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Чет Яну 30, 2014 5:06 pm
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
Сега се връщам от Тасос и наново потърсих пътеписа на Иван.И снимките му,както винаги, са хубави! Аз стигнах само до хижичката.Много мъгла набързо ни обгърна и дъжделиво такова,студено стана...Не ми се катереше без гаранция за панорама.Колата оставихме в старата столица-на зехтинената фабрика,в двора.Спахме при една българка в с.Тасос-вила Анастасия,на централно място,за 10 евро на човек,много хубаво,но заради фотоволтаичните панели,като се върнахме,нямаше гореща вода.Византийска им работа. Никъде не намерихме такива мезета и гостоприемство,за каквито колегата от Видин пише.Най евтиното-супа топче-5 евро.Е,имаше бонуси-диня,кекс,или сладолед на всички места,но за такова ядене ,като описаното по горе,не мога да си представя даже. Ама нали са в криза.
Сега се връщам от Тасос и наново потърсих пътеписа на Иван.И снимките му,както винаги, са хубави! Аз стигнах само до хижичката.Много мъгла набързо ни обгърна и дъжделиво такова,студено стана...Не ми се катереше без гаранция за панорама.Колата оставихме в старата столица-на зехтинената фабрика,в двора.Спахме при една българка в с.Тасос-вила Анастасия,на централно място,за 10 евро на човек,много хубаво,но заради фотоволтаичните панели,като се върнахме,нямаше гореща вода.Византийска им работа. Никъде не намерихме такива мезета и гостоприемство,за каквито колегата от Видин пише.Най евтиното-супа топче-5 евро.Е,имаше бонуси-диня,кекс,или сладолед на всички места,но за такова ядене ,като описаното по горе,не мога да си представя даже. Ама нали са в криза.
С този nickname /прякор/ си го просиш ...
Викаш добре, че не си е написала целия nickname, защото той е като на вокалната група Acid rain.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети