Отдавна бях решил да прекарам Бъдни вечер някъде в планината, но по стара моя традция до последния момент не беше ясно къде .....И всичко се нареди както следва :
-Навиване на алармата за 6 часа
-Ставане в 7,20ч.
-Стягане на раницата
-В 8,35ч. паркирах в Карлово пред общината......
-В 9,20 погледнах за последно към задименото и потънало в сутрешни изпарения Карлово:
Предвид късният час на тръгване към този момент не знаех дали същия ден ще гоня заслона, или ще остана на х.Левски ...Много хора не харесват пътеката покрай Стара река, дори я наричат "тривиална", но аз колкото и пъти да минавам по нея, винаги ми доставя удоволствие ! Абе дай ми рекичка на мене ! След хубава закуска с манджите на Дора, последвана от 40 минутно загубване на пътеката между Балкански рози и х.Левски( сигурно съм единственият жив човек на тази Планета, губил се в тази отсечка ), някъде около 1,30 седнах при Бай Вълко на обяд .Сменихме по някоя и друга приказка за пътеката до заслона, и според думите му нямаше смисъл да минавам по зимната пътека .Няколко човека го бяха уверили , че се "минава" безпроблемно по лятната , че почти няма сняг, и че където има е фирнован и се върви леко и т.н.Ситуацията обаче не беше точно същата ! В 2 часа поех нагоре по лятната пътека... В участъка до Петолъчката както ще видите и от снимките снегът е на петна , но има и участъци, където не е желателно подхлъзването - от края на гората над хижата до з. Ботев пикела беше постоянно в дясната ми ръка !
От Петолъчката нагоре нещата малко загрубяват - заради високите температури същият ден на места пропадах до коляно, на други места пък беше стъкло !Наложи се да се движа изключително внимателно( и бавно)! В определени участъци слагах котките - снегът беше като бетон, хората преди мен не бяха успели дори да направят и намек за стъпки !Някъде по улеите ме свари тъмнината и около час се движех на челник. Сигурен съм , че ако бях минал по зимната пътека, щях да се придвижа по-бързо. В района на заслона сняг почти няма, но всичко е полирано от вятъра като стъкло ! Ицо беше сам вътре - прекарахме вечерта на ракийка, мезенца, и сладка раздумка...Някъде през нощта южняка се усили чувствително, а сутринта си беше направо бурен - изобщо не си и помислих за снимки дори ! Ицо се отказа да се качва за хляб до върха, а аз трябваше да реша от къде ще се връщам - първоначалните ми планове бяха да слезна през Равнец, като мина горе по билото, или до Калофер през Параджика. Предвид посоката на вятъра , и прогнозите за усилването му през деня, реших да се върна по същият път , от където дойдох- в деретата беше завет, нямаше опасност от лавини, а и вече имах представа какво ме очаква .
За мен в последствие това се оказа правилно решение, защото разликата в скоростта на вятъра между района на заслона, и улеите под Млечния чал и Жълтец беше огромна В лежерно темпо , съвсем спокойно се прибрах вечерта вкъщи, за да отдам последна почит на горката пуйка .........
п.с. Искам само да споделя още веднъж, че в момента в района няма опасност от лавини - поне до следващия снеговалеж. Обаче на много места по лятната пътека , и особено по улеите след Петолъчката,има големи фирновани участъци, където има огромна опасност от подхлъзване !!!! Наличието на стъпки от хора минали преди вас, не означава нищо ! Задължително е да сте екипирани с пикел и котки ! В случай, че горе на чала няма ураганен вятър, минаването по зимната маркировка освен че е безопасно, би било и много по-бързо .....Всеки има глава на раменете си,но заради очакваните валежи утре, а и заради писани и неписани правила за зимната планнина, е добре все пак да оставим лятната пътека за лятото !
п.с. 2 Честита Коледа на всички , и весело посрещане на новогодишните празници !
Защо губиш време да ги сваляш котките и после пак да ги слагаш?
Аз и по камъните си ходя с тях.
Ами защото не ме мързеше , а и времето тази вечер беше уникално там - никакъв вятър и температури около нулата ! Даже точно преди да включа челника седнах и направих 10 минути почивка гледайки кулата - абе страхотно време. А и с котките ми е неприятно да вървя върху туфите с трева по оголените места........
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети