Условия/Обстановка горе.
Здравейте, този уикенд сме решили да се поразходим из Мальовишка Рила. Въпросът ми е как е обстановката около Страшното езеро и подстъпите към него? Има ли сняг и ледени участъци ,зимно ли е вече там?
Ако някой е бил тия дни там,моля да сподели.
Сря Окт 23, 2013 11:21 pm
Emil
Алекс,
Виж в стр.45 на темат Къда се мотах последно? има два поста от района, мисля че така ще ти стане най-ясно.
Макар, че сигурно по-надолу го е стопило а по-нагоре гое вледенило.
Лека
Чет Окт 24, 2013 12:32 am
Алекс.Йо
Мерси,Емо!
Чет Окт 24, 2013 7:49 am
Алекс.Йо
Давам "прясна" информация. Като цяло обстановката е добра. Повишено внимание по северните склонове и сенчестите места. Има неприятен сняг и заледявания. Ще дам пример с пътеката от х.Мальовица към Страшното езеро. Има няколко участъка,които не бива да се подценяват.Същото важи от Попова Капа към Страшното и от Йончево към Страшното.Първите две ги видяхме "на живо",а за третата пътека разбрахме от турист на заслона.
По Овчарският улей няма и грам сняг и го качихме безпроблемно.На Мальовишките езера също е ок.
Пон Окт 28, 2013 9:18 pm
Liubitel
В събота и/или неделя (02-03.11.2013) някой да е бил в района на Мальовица.Как е терена, има ли сняг, заледяване?
_________________ Всичко е възможно.
Пон Ное 04, 2013 2:59 pm
dandan
Този уикенд бях по кръгчето: ЦПШ Мальовица - Йончево езеро - Страшното езеро - хижа Мальовица.
Неприятно заледено беше единствено на последния стръмен склон преди Страшното езеро.
Пон Ное 04, 2013 4:51 pm
Мавруд
В Неделя бях по маршрут: Картала - Лифт до билото - вр. Исмаилица - вр. Парангалица - вр. Юмерджик - х. Македония - Картала. Сняг или лед няма абсолютно никъде по маршрута. Доста безснежен, сух и топъл Ноември към момента за планините.
Благодаря ви много!
_________________ Всичко е възможно.
Пон Ное 04, 2013 5:07 pm
iozkan
Темата не помръдва, а инфото от вчера е, че горе в Рила вече е истинска зима. В неделя, въпреки прогнозите за лошо време тръгнахме към Дупница. Главата ми бучи, една музика, не е за разправяне, това ще да е от костура и морунажа дето хапнахме снощи. Изобщо не е добре, човек да има за съсед рибар! Качихме се преди обяд от Зелени преслап до седловината между Ташмандра и Кабул, по летния път за Кабул/Отовица. Стигнахме само до овчарника, мъглата падна, не се вижда на 3 метра, и решихме да връщаме назад, не мога да отлепя! Снегът е доста мек, не е още и като за снегоходки. А наоколо, чистота и красота! Чист сняг, като погледнеш в стъпките, чак синее, по-бяло и от бялото! Мислех, че сравнително лесно ще излезем до Ташмандра и до Градена бачия, обаче снегът на откритото ни изненада. Валеше нещо средно между сняг и дъжд, станахме мокри като котета. Дъждобраните ни останаха в раниците, дето само за кадем ги носим. В гората над Зелени преслап снегът в началото беше около 12-15 см, извън гората на открито в хвойната, го беше навяло до 40-50 см, на места и повече, затъвахме над гетите, а аз съм 1.80. Имам към 20 снимки, не снимах много, че валеше силно и изпонамокрихме техниката, довечера ще ги пусна. Не очаквах толкова сняг, даже на идване към Дупница си мислех, дали да не се качим до Овчарските водопади, и после нагоре към Венеца, докъдето стигнем, отказахме се и добре направихме, скоро натам едва ли беше минавал някой. Та, зима си е, и умната на всички!
Някои да има актулана информация за обстановката около вр. Мусала или вр. Малцовица.
Прогнозите за следващите дни са доста добри ...
Сря Дек 18, 2013 4:48 pm
Antoon
Вчера бях на Мусала, отъпкана пътека до горе, на обяд на Ледено езеро беше минус 3
Съб Дек 21, 2013 7:42 am
dandan
Мальовица - 21.12.2013
Видима пътека. Добри условия.
Прекрасно време и малко хора!
Съб Дек 21, 2013 7:26 pm
Весела Ягодова
Мальовица и Урдиния циркус
Снегът е неприлично малко. Няма заледявания. До върха има пъртина като слънце. Какво да кажа друго…освен една молитва:
"Господи, моля ти се, прати още сняг и ако може по-бързо !"
Сря Дек 25, 2013 3:18 pm
dandan
Някой да е минавал тези дни по билото около Раздела?
Ще се изкара ли без снегоходки?
Нед Дек 29, 2013 1:36 pm
loudidd
dandan написа:
Някой да е минавал тези дни по билото около Раздела?
Ще се изкара ли без снегоходки?
Привет!
От личен опит от 29.12 - до Сълзата никакъв проблем по летния маршрут - там е сенчесто и снегът е фирнован, има утъпкана пътека. Поне 6 човека срещнахме, без снегоходки, които слизаха от Раздела, личи си пътека нагоре по летния маршрут. Мисля, че пътека има чак до Вазов, но не се сетих да питам, тъй че не съм на 100%, може да се звънне на Венци, хижаря на Вазов, за по-актуална информация.
Има утъпкана пътека и от новата хижа на езерата до Бъбрека, наред с традиционната по билото. Тоест минават се спокойно пътеките, които се ползват и лятото. Тръпка си е да минеш през средата на Рибното езеро
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 27, 28, 29Следваща
Страница 1 от 29
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети