Автор |
Съобщение |
Gamina
|
|
Засаждане на клек на Витоша |
|
Вчера го мернах из ФБ... личното ми мнение е, че това е пълна дивотия... аман от това изчадие!
|
|
Целта: Възстановяване естественото находище на клекове в горната част на Витоша планина. |
С благословията на парка, имало 800 фиданки, които от 6 години чакали да бъдат засадени.
Моята позиция е ясна /клекът трябва да умре в адски мъки/, но ми е интересна вашата.
Както и ако някой има идея за чий им е да го възстановяват това находище?
Също ми бе казано да се поинтересувам от историческото значение на клека на Витоша, преди да обмислям биологическото... някой да има идея що за безценно историческо значение има клека по Витоша?
|
|
|
Вто Окт 30, 2012 1:23 pm |
|
|
irina
|
|
|
|
|
|
имало 800 фиданки, които от 6 години чакали да бъдат засадени. |
А те 6 години още ли са си фиданки...
Май не си спомням да съм чувала някой да залесява точно с клек.
|
|
|
Вто Окт 30, 2012 2:11 pm |
|
|
НИКОЛАЙ Т.
|
|
|
Сещам се за поне две приложения на клека.Да пази почвите от ерозия и да затруднява нашего брата-туриста.Сигурно има и още,но засега толкова.
|
|
|
Вто Окт 30, 2012 2:13 pm |
|
|
Emil
|
|
|
В Рила е опазил езерата от конски фъшкии, т.е.е флората и фауната вътре в езерата все още си е същата за разлика от други езера, но само тези, които са заградени от него.
Друго практично приложение е ползата му при растроени туристи по билата
Отделно ако има добър пояс може да пречи на всякакви АТВ-та, но за целта тярбва да пораснал повечко.
Става и за клекинг, това е вид мазохистко ходене из клека.
Майтапа настрана, аз специално не съм наясно трябва ли да има клек по Витоша от гледна точка на еко-,био и други равновесия.
|
|
|
Вто Окт 30, 2012 3:39 pm |
|
|
Gamina
|
|
|
|
Аз намерих това:
|
|
За разлика от алпийския пояс, поясът на субалпийското редколесие, клековите и хвойнови храсталаци е добре очертан на Витоша. Тук растителността е доста по-разнообразна. Над горната граница на гората се срещат единични смърчови дървета и клек. Клекът е фрагментарно представен в отделни групи над х. Алеко, и отделни индивиди в местностите “Меча поляна”, “Комините”, над хижа Физкултурник, в резервата “Бистришко бранище” Във миналото видът е бил широко разпростарнен, но вследствие човешката дейност клековият пояс е напълно унищожен. Изключително трудно е естественото възстановяване на ареала на вида, поради което ДНП Витоша започна проект за подпомагане и разширяване на клековите формации чрез изкуствено залесяване с клекови фиданки. На мястото на унищожените клекови съобщества вторично са се формирали съобщствата на сибирската хвойна. Те са широко разпространени , като често в техния състав се включват и житни треви. В субалпийския пояс на Витоша се срещат макар и по-ограничено съобществата на дребните храстчета – черна боровинка, връшняк, синя боровинка. Среща се и съобщество на мечото грозде. Край мочурищата и потоците азонално са разпространени съобществата на лапланската върба. Тревните представители характерни за високите части на планината са картъла, мощната власатка, полевицата и други. |
http://www.bg-parks.net/main.php?act=parks&park=vitosha&file=3.html
Клекинг на Витоша...
|
|
|
Вто Окт 30, 2012 5:59 pm |
|
|
radi
|
|
|
Този плевел не растеше ли 500+ години? Така 6-годишни клекчета са като сега покълнали
|
|
|
Вто Окт 30, 2012 6:29 pm |
|
|
tzezko
|
|
|
Клекът и дивата коза са от най- великите творения на природата. Винаги се възхищавам на издръжливостта на тези живи същества на всякакви природни катаклизми и на способността им да оцеляват.
Ако не бях такъв индианец и можех да прикачвам снимки, щях да изпратя уникални кадри, от които да изпитате уважения и към това растение. Всъщност всички сте виждали това и на живо.
|
|
|
Сря Окт 31, 2012 11:33 am |
|
|
mislesht
|
|
|
Но не е дотам издържлив, щом човекът му е разказал играта(виж Стара планина). За това не е лоша идея залесяването, стига да не е станало късно заради промените на климата и други неща.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето. |
|
|
Сря Окт 31, 2012 12:01 pm |
|
|
tzezko
|
|
|
Самоунищожението не може да бъде спряно, то е заложено в човешката природа. Реши ли някой да се самоубива "никакъв клек" не може да го спре.
|
|
|
Сря Окт 31, 2012 12:33 pm |
|
|
Sineva
|
|
Re: Засаждане на клек на Витоша |
|
|
|
Вчера го мернах из ФБ... личното ми мнение е, че това е пълна дивотия... аман от това изчадие!
|
|
Целта: Възстановяване естественото находище на клекове в горната част на Витоша планина. |
С благословията на парка, имало 800 фиданки, които от 6 години чакали да бъдат засадени.
Моята позиция е ясна /клекът трябва да умре в адски мъки/, но ми е интересна вашата.
Също ми бе казано да се поинтересувам от историческото значение на клека на Витоша, преди да обмислям биологическото... някой да има идея що за безценно историческо значение има клека по Витоша? |
Видео от събитието на 3 ноември 2012 г. - указания за засаждане на клек:
http://www.youtube.com/watch?v=y_4oZznHTHw
http://www.youtube.com/watch?v=zqd6F2DUON0
|
|
|
Вто Окт 01, 2013 1:36 pm |
|
|
simply
|
исторически план |
|
Има една табела поставена в местността Конярника, където е описано за клека в исторически план. Навремето планината е била покрита с гора и клек до най-високите си части. Многократно е опожарявана, за да се създадат пасища.
Твърди се, че навремето Черни връх е бил покрит с клек и от там идва името му. До 1920 год. на Витоша е имало 60 000 глави добитък, предимно овце и кози. Есенно време, овчарите слизали надолу и запалвали младите дръвчета и тревите в горните части на планината, за да имат по-добра паша следващата година. И така са се променили естествените растителни видове.
Това е в общи линии.
|
|
|
Вто Окт 01, 2013 2:58 pm |
|
|
баир_будала
|
|
|
Това малко напомня на оня филм за броенето на дивите зайци.
Безсмислено ,ама трябва да се свърши.
----
Иначе клека е полезен в някои случаи ,например при ,дали не идва от там името му.
|
|
|
Чет Окт 03, 2013 1:29 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3376 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
Пет Окт 04, 2013 9:21 pm |
|
|
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София |
|
|
|
|
|
|
Също ми бе казано да се поинтересувам от историческото значение на клека на Витоша, преди да обмислям биологическото... някой да има идея що за безценно историческо значение има клека по Витоша? |
абсолютли!
_________________ https://www.youtube.com/watch?v=edqH0ofRQrM |
|
|
Пет Окт 04, 2013 9:52 pm |
|
|
torah
|
|
|
|
|
|
|
Ами няма все да ни е лесно, в тази Витоша, трябва и малко зор и съд рани гащи да има.))
|
|
|
Пет Окт 04, 2013 10:08 pm |
|
|
|