Много ми харесва това райско местенце, и бих искал да го видя в белият му вариант . Въпроса ми е има ли лавино -безопасен подход към езерото при нормални зимни условия, т.е. при много сняг ? И ако няма , откъде все пак шансовете да гледам световното в Бразилия са достатъчно големи ?
п.с. Много кофти са ги овъртяли ония колци в района на Мозговишка порта/Валявишки чукар - при едно лошо стечение на обстоятелствата някой като нищо може да се подлъже по тях и ........
Иво, незнам как го правиш , но да знаеш ,че си голям късметлия да имаш твърди фиксирани дати месеци напред .........Но идеята ти е чудесна - много време има дотогава , а това е предпоставка да се измисли нещо добро. .......За зимен маршрут от Дженгалска порта до Тевно - изобщо не може да ми роди главата откъде може да се мине безопасно през зимата, освен по ръба на Джангал и Момин двор. Но това не ни е в категорията, има много хеви метъл, както беше споменал Дидо в една друга тема преди няколко години .....Подсичането от север на тия юнаци не е опция, нито пък Лява Кралевдворска порта........
Въпроса ми е има ли лавино -безопасен подход към езерото при нормални зимни условия, т.е. при много сняг ?
Няма напълно лавинно-безопасен маршрут до Тевното езеро. Все пак при подходящи условия (студено време, фирнован сняг, както и липса на пресни валежи, силен вятър и резки температурни промени), подхода откъм х. Беговица е относително по-безопасен според мен. Напоследък често по него има и следа от моторната шейна на заслона, която от една страна нарушава девствеността на зимния пейзаж, но пък от друга значително улеснява ходенето в някои участъци. Освен това, не трябва да се разчита на тази следа за ориентир, тъй като от нея често има отклонения към (много) лавиноопасни съседни склонове. С повишено внимание трябва да се минава участъка под Каменишката кукла -- той е най-лавинно опасен при този подход. Добре е също да се има предвид че зимната колова маркировка в долината на Беговица не е поставена по най-удачния начин и като цяло е по-добре човек да се придържа вдясно от нея (вървейки нагоре), но все пак вляво от реката, следвайки формите на релефа, за да се предпазва възможно най-добре от южните склонове на Беговишки рид.
ПАВЕЛ написа:
И ако няма , откъде все пак шансовете да гледам световното в Бразилия са достатъчно големи ?
С Нина сме минавали гореописания маршрут като част от едно общо взето зимно пиринско скитане в началото на април и не изпитахме особени притеснения. Подробни карти с GPS следи и много снимки от ходенето, които дават някаква представа за обстановката, можете да разгледате тук.
ПАВЕЛ написа:
п.с. Много кофти са ги овъртяли ония колци в района на Мозговишка порта/Валявишки чукар - при едно лошо стечение на обстоятелствата някой като нищо може да се подлъже по тях и ........
Да, така е -- наскоро поставената колова маркировка по лятната пътека, която подкосява склоновете на Валявашки чукар, е меко казано подвеждаща в зимни условия, въпреки че по табелките е указано че това е летен маршрут. Като се има предвид историята от трагедии на това място, настъпили дори при липса на такава подвеждаща маркировка, може би щеше да е по-добре да я нямаше там.
ZCEZBPM написа:
От Синаница до Беговица ми е мътно как става зимата.
Района около Синанишката порта също е лавиноопасен. Ние с Нина не бихме се осмелили да минаваме оттам в зимни условия, но разбира се, хора с по-добра подготовка от нашата биха могли евентуално при подходящи условия да се справят. Като съм започнал да показвам снимки, ето един първомартенски албум оттам.
Като за първо такова ходене и ако не се чувствате достатъчно спокойно по ридовете, през които минават по-сериозните зимни маршрути към Тевното езеро, бих ви препоръчал подход откъм Сандански през х. Яне Сандански и с преспиване на х. Беговица, за да можете да тръгнете достатъчно рано нагоре по долината на р. Беговица, имайки предвид също късия ден и следобедното размекване на снега. Слизането обратно надолу на следващия ден може за разнообразие да се направи по долината на р. Мозговица, макар че ако се придържате към реката има някои затрудняващи участъци надолу. Важно е да се има предвид също че лятната пътека по долината на Мозговица, която подсича южните склонове на Мозговишки рид, също е лавиноопасна (при последното ни лятно минаване по нея имаше пресни следи от голяма лавина, пречупила и изстръгнала дървета и клек в една доста широка просека).
ZCEZBPM написа:
Според моята (извратена) представа за лавините
Една от най-уважаваните книги по темата е 3x3 Lawinen от швейцарския планински водач Werner Munter. Тя описва неговия вероятностен подход към оценяване на опасността от лавина според няколко различни критерия. Книгата е на немски, мога да я сканирам ако някой изрази желание да я превежда (не ми е известно да е била издавана в България). В много алпийски клубове на Запад тя се ползва като основен учебник по темата, но не е ясно доколко тя отчита всички специфики на нашите планини зиме. Най-доброто нашенско четиво според мен е Планинския зимен пътеводител от Аспарух Марковски. Ние с Нина си избрахме за зимен проходилник именно маршрут от този пътеводител, с трудност 1 и лавинно безопасен, но достатъчно натоварващ като разстояние и денивелация.
Разбира се, практическия опит не може да бъде заменен изцяло от никакво четене и учене, а и трябва да е ясно че в подобни зимни начинания винаги има някакъв по-съществен риск, който всеки сам си преценява дали може и иска да поеме. Също е важно да уточня че във форума със сигурност има по-опитни от нас, що се отнася до зимната планина (нашите скромни Рило-Пирински постижения включват з. Синаница, Тевното езеро, Полежан, Мусала, Белмекен, Калин и Кабул -- както се вижда общо взето се придържаме към по-безопасните и нетехнични маршрути). Много е добре групата да не е многобройна и в нея да има по-опитен човек, който да взема по-важните решения, както и да предава по подходящ начин познанията си за зимната планина на останалите участници. Друг принцип, който ние винаги спазваме също, е зиме да посещаваме само места, на които вече сме били в летни условия и познаваме добре.
Последната промяна е направена от vedrin на Съб Окт 12, 2013 9:13 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Съб Окт 12, 2013 8:38 pm
ПАВЕЛ
Re: Тевно - зимата
vedrin написа:
..........
Много ти благодаря, човек ! Страшно полезен пост, не само за мен ..........
В зимния пътеводител не се споменава за сериозна лавинна опасност към Синанишка порта.
Вярно, така е, но в деня, когато ние бяхме близо до нея, мястото не ни се видя никак безопасно (през нощта беше навалял около 30-ина сантиметра пръхкав сняг, може би и това оказа голямо влияние на преценката ни тогава). Подхода към портата определено изглеждаше по-застрашително например от улея над х. 7-те езера към седловината северно от вр. Харамията, където се знае че понякога (например при наличие на обилен пресен сняг) падат лавини, макар и той да е със зимна колова маркировка. Затова и тогава въпреки иначе прекрасното време предпочетохме единственото напълно безопасно решение, а именно -- слизане обратно към Пещерата и Върбите, откъдето се бяхме качили предния ден.
Друго, което се сещам да споделя е:
1) случката от февруари 2012 г., описана от Stefak и Gollum тук;
2) сравнително скорошната (декември 1999 г. на връх Нова година) трагедия в този район, при която е загинал 31-годишния астроном от Рожен Ташко Вълчев (макар и този случай да не е свързан с лавина, а с подхлъзване от северозападния ръб на безименния връх (кота 2543) над лавиноопасния склон от описанието на Stefak и Gollum по-горе, може би в опит той да бъде избегнат, както иначе предписват добрите практики в зимната планина).
Съб Окт 12, 2013 10:08 pm
Gamina
минава се през джангалска порта и после през валявишкия циркус в горната му част. Подсича се внимателно момин двор и излизаш на 5 мин от заслона. Това обаче при добри условия, в моя случай - втората половина на март. През декември снегът е кофти още. От тел пиша сега, после ще дам малко снимки от участъка след портата.
На 10.01. отиваме в Пирин за 7-8дни.
Тевно езеро е задължително в програмата.
Ако искате може да се присъедините. Откъм лавини гаранции няма.
Иначе ми се струва ,че най безопасен е подстъпа през Белемето и южната страна на Мозговишка порта.
Пон Окт 14, 2013 9:57 am
Mitko
Ето тук съм писал едно подробно описание на маршрут до Тевно езеро през Попово езеро-Лява Краледворска порта, минавал съм оттам декемврийско новогодишно, и няколко пъти април, при всички случаи по-безопасно от Дженгалска порта ( по-отворена долина, по-далеч от лавинни склонове)::
http://befsa.com/?q=node/view/17354
Иначе зимно време няма напълно лавинобезопасен заход към Тевно, всичко зависи от конкретните условия и състоянието на снега, аз лично не бих ходил натам без лавинни уреди и приятели, на които да разчитам. Иначе, ранната зима, да кажем преди да са паднали големите снегове и да са образували цялостна снежна покривка ( да са затрупани клекове, скални форми..) сравнително безопасно може да се стигне по гореописания маршрут, или пък откъм Беговица.... но всичко е много условно, и по двата маршрута има 1-2 ключови места, на които трябва да се прецени на място опасно ли е, не е ли.. Другия вариант е пролетта, като се фирнова снега при първите пролетни затопляния, и ако не е някоя пролетна +20 градусова жега, подходида са ок.. Но наистина, всичк опира до опит и моментна преценка на лавинната и снежна ситуацията, правилно и подходящо оборудване и ползване му, и разбира се - лавинна подготовка - лопата,сонда, пипс и знания как се работи с тях..
Последната промяна е направена от Mitko на Пон Окт 14, 2013 3:25 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Пон Окт 14, 2013 2:11 pm
Mitko
Re: Тевно - зимата
vedrin написа:
С Нина сме минавали гореописания маршрут като част от едно общо взето зимно пиринско скитане в началото на април и не изпитахме особени притеснения. Подробни карти с GPS следи и много снимки от ходенето, които дават някаква представа за обстановката, можете да разгледате тук.
В зимния пътеводител не се споменава за сериозна лавинна опасност към Синанишка порта.
При изкачване към Бъндеришка порта има дадена такава.
няма универсална рецепта коя порта е 'опасна' и коя не. Всеки наклонен и снежен склон при определени условия и състояние на снежната покривка е потенциално лавиноопасен, или по-точно най-потенциално лавинни са склонове с наклон над 30-33 градуса, докъм 45 градуса, а в случая на нашите климатични условия - подветрените И-СИ-С ориентирани.. но да, това пак са книжни съвети, трябва да се трупа практически опит на място в планината..
Ааа, вие сте били значи Както си личи и по броя на снимките, тогава много ви се радвахме -- за ските, а и за мястото, от което се спуснахте.
Пон Окт 14, 2013 6:08 pm
Mitko
ZCEZBPM написа:
Радвам се да разбера обаче от това което си споменал по-горен коментар и от което излиза, че съм бил прав за ранната зима и недостатъчното сняг за образуване на лавини пак с едно на ум разбира се.
Към края на декември през последните две години ги няма метрите сняг по склоновете.
70см при улея на Харамията миналата година, 60-70 см на слизане от Йосифица към Рибните по-миналата година.
Това бяха най големите стойности като по останалите склонове снегът беше наполовина.
Единствено в седловината Джанка имаше сняг до кръста, но там си беше равно и в ниското и просто го беше навяло в ниското, а и там лавина не можеше да падне(говоря за горната част на Джанка,а не за слизане от нея към Грънчар..)
Сега остава да не съм прав за сантиметрите.
Ами не мисля че има 'статистика' за честота на падане на лавини по разни склонове в планините ни, по-скоро това което е описано в зимния пътеводител са личните наблюдения на автора, след много години обикаляне по тези маршрути. Много често един видимо 'стабилен' склон , не пада, докато някакъв външен фактор ( например натоварване от тежестта на пресминаващ човек), не предизвика нестабилност на склона, тоест това че някой е минал N пъти покрай някой склон и не е видял лавина по него, не значи автоматично, че там лавини не падат. Ситуацията е динамична - случва се да духне вятър от нетипична за някоя долина посока, който за часове да транспортира големи количества сняг на 'типично стабилен' склон, да се формира снежна дъска и... Та трябва да се следи обстановката на място просто, и историята на времето в района, няма как.. уви, сложно е , и стават и грешки за съжаление..
Иначе за ранната зима - прав си - има го донякъде този 'по-нисък' риск от лавини преди да се формира истинска и цялостна снежна покривка, но винаги ги има и тези специфични зони по релефа на планината, например подветрени склончета и долчинки, напълнени от вятъра, които и с малко обща снежна покривка, могат да са лавиноопасни.. та какво да кажа, не мисля че по форумите можем да даваме съвети къде е лавинобезопасно и къде не...
Пон Окт 14, 2013 11:07 pm
Gamina
Най-накрая съм на компа.
Добре де, Лявата кралевдворска хич не ми се струва по-безопасен вариант от Джангалската
Какво направихме ние. Пак казвам - втората половина на март, имаше затопляне, но снегът беше бетон! А и цялата планина беше ошарена от шейни, тяхната... в общи линии следвахме техните следи през повечето време, не защото много искахме, просто нямахме избор - бяха навсякъде.
Значи, НЕ правете и това при неподходящи условия, но при хубав сняг е много лесен и бърз начин за докопване до Тевно.
Някой може ли да "изрисува" на някоя снимка/карта актуалното разположение на разните възможни колци, вериги и подобни съоръжения в района на Мозговишка порта и Валявишкия.
Картата ми е стара и ги няма, а лятото като минавах от там се оплетох съвсем.
п.с. карта от Бг маунтинс ще ми свърши също работа, колкото да си го нарисувам в главата.
Последната промяна е направена от Gamina на Вто Окт 15, 2013 12:12 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Окт 15, 2013 10:46 am
dido
Хъм абе на лявата Краледворска порта има едно подходящо за качване ребърце. Остава вдясно от пътека, тя върви покрай него през цялото време. Ребърцето излиза право на билото, като накрая леко изстръмнява.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети