Решихме да си направим екскурзия до Триград за няколко дни, но понеже не сме били в този край досега, започнахме да търсим всякаква информация относно изпълнението на нашата екскурзия.Поради невъзможност да идем с кола, се наех да проучвам как да стане това с жп. и автобусен транспорт.Тръгването е от Добрич/Варна!Почетох и установих, че не е толкова лесно, колкото ми се иска да бъде."Най-лесният" маршрут е Варна=>Пловдив=>Девин=>Триград, според информацията, която открих.Речено-сторено, почнах да проверявам как в подробности да стане това.Варна=>Пловдив е лесно - има влакове бол.Избрахме да хванем нощния влак, за да пристигнем в Пловдив рано сутринта на другия ден.След това разбрах, че трябва да ползваме услугите на автогара "Родопи" в Пловдив.След доста търсене в интернет на не много вярно инфо. и 2 стари телефона, на третия успях да се свържа с автогарата.Направо прилагам информацията, която получих, за да я има, ако на някой друг също му е необходима:
Пловдив => Девин: (Автогара "Родопи" в Пловдив)(тел. 032/657 828):
Понеделник, Вторник, Сряда, Четвъртък, Петък и Неделя: 13.00ч ; 14.30ч ;16.30ч; 17.30ч.
Събота: 13.00ч; 16.30ч.
Пътуването е около 2 часа(според жената на телефона).
Цената на билетчето е 12лв.
До тук добре.От тук тръгват неизвестните и въпросите, където се надявам да има хора с актуална информация, за да ми отговорят.Оказа се, че женицата от автогара "Родопи" не знае телефонът на автогарата в Девин, затова потърсих в интернет и намерих 03041/2077.Опитах се да позвъня, но ми отговаря комп. оператор, че телефонът е невалиден...Та:
1) Някой има ли актуална информация за Девин => Триград?На някои места пише, че има редовни линии по тоя маршрут, но на повечето, включително и на снимка с разписанието от 2010-та в този форум пише, че е само един на ден, от понеделник до петък в 17:30(някъде намирам инфо. за 18:00), без събота и неделя?!?Ако имате информация, моля, споделете я!Телефонен номер на автогарата в Девин също би помогнал.
2) Чувам, че освен маршрутка, имало и таксита около гарата, които също водели до Триград?!?Повече скорошна информация и тук, ако има?
3) Ако наистина няма превоз събота и неделя от и за Девин, то с какво да стигнем обратно до Девин, понеже прибирането наобратно се пада точно уикенда(90% неделята)?
4) Дайте предложения къде да се отседне в Триград.Аз съм погледанал вече някои места, но ми е интересно какво ще ми се препоръча тук.Имайте предвид, че сме напълно пешеходци(за момента само 2-ма) и сме с багажа на ръце.Отделно ще е хубаво да е в самото село сякаш, за да може по-лесно да се стига до магазин за храна и до екопътеките/забележителностите!Ааа, и да е на сносна цена - луксове не са нужни - храна, вода, тоалетна, легла.Тънкажна и заслужаваща си работа. ;]
5) В Триград има магазинчета за храна, нали?
6) Всяка информация, която се сетите, би била от полза!Препоръки за места, които да се посетят и съответните им цени; кого да тормозим, ако има проблем(пещера е затворена или ни трябва информация как да стигнем до еди-къде-си); къде се нахранва човек и е доволен после от това; по-добро предложение или поправка при горната ми информация/схема и т.н.
За момента се сещам само това, но сигурно ще имам и още въпроси.
Благодаря предварително за информацията и отделеното време!
Сря Авг 07, 2013 5:28 pm
gundu
Може да опитате Пловдив-Смолян и после Смолян-Двин и да се окаже по-бързо от директно Пловдив-Девин. От Триград за Девин в неделя - пазарлък с местните хора и проблеми за 3-4 човека няма, но аз бих предпочел направо до Пампорово. Повече инфо по-късно , ако е необходимо.
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Ако не държите да отседнете в село Триград,бих ви препоръчал да отседнете в хижа Чаирски езера.От Триград,по червената маркировка за Мугла ,тя е на около 3 часа,а по пътя през Чаирското ждрело е 9 км. Нощувката е само 10 лева,има всичко необходимо-вкусна храна,топла вода,удобни широки легла.А природата около хижата е уникална-непременно посетете синиото езеро и пияната гора,които са много близо до хижата.Телефон за повече информация-0878193942-Росен .
Сря Авг 07, 2013 8:48 pm
Todor
Триград наистина е странно място.
През август 2009 г. на входа на селото попитахме една жена дали може да си разпънем палатката на стопанисваната от тях окосена полянка /решихме, че е нейна защото се мотаеше там/. Оная като взе да бълва... вкара някакъв събор, на който и били изгорили оградата да си палят огън .... абе ние вървим тя след нас и нарежда... В центъра намерихме "Туристически информационен център" в който съвсем младо момиче нямаше абсолютно никаква информация по никакви въпроси не знаеше за интернет връзки и т.н. технологии. Единственото с което можеше да ни помогне е да ни намери квартира - няма нужда и без това обявите са навсякъде. Отидохме в магазина на центъра и разбрахме, че сутринта има масово извозване на работници с различен транспорт но само до 7 часа и то само в работни дни.
Градчето вонеше отвратително на кравешка тор. Подминахме го.
По майските празници през 2010 г. пак минавахме от там. Искахме да пием кафе и кола. Двете барчета на центъра бяха затворени за обедна почивка от 1 до 3 /или нещо такова/ !!!! в почивни дни на национален празник дето автотуристи и др. валяло .... Купихме си от магазина. Всички местни жители ни гледаха злобно. С които се заговорихме се оплакаха от лошия живот и малкото туристи.
Градчето вонеше отвратително на кравешка тор. Подминахме го.
Аз повече не съм минавал - отписал съм го.
Сря Авг 07, 2013 9:18 pm
alexander86
СИЛНО ПРЕПОРЪЧВАМ къща за гости "Иглика"!! Намира се в центъра на Триград, точно срещу една голяма сграда, която май използват за дискотека. Миналата година 13 човека отседнахме там. Жената е много мила и готви божествено!!! Пратете й много поздрави от Александър, ако решите да спите при нея. Бяхме от 6ти до 9ти август
Сря Авг 07, 2013 10:03 pm
zippergalio
Много благодаря, че дори за вечер има толкова изписано вече!
gundu, благодарение на снимката с разписанието, вече имаме примерен план-график.Не ми е проблем директно от Пловдив за Девин, даже ме и устройва.Планът е, ако има къде да се остави багажа, да се поразгледа малко Пловдив, докато дойде време за автобуса до Девин.Девин => Триград е терсенето, но щом става - ще се уговаряме с местните да ни закарат неделята до Девин обратно.Колко вървят цените по този маршрут някой знае ли?
Ивайло, благодаря за информацията и снимките.Препоръката ви е взета под внимание и тази хижа отпада от вероятностите.По принцип и ние клоним към къща за гости, но тепърва ще проучваме по-обстойно.
Взимам предвид и останалите коментари с полезна информация - Благодаря!
Горните въпроси са все още в сила, за който има каквато и да е информация.Аз от коментарите подразбирам, че магазинчета има, така че колко добре са снабдени и нормални ли са цените?Отделно забварих да питам как е времето там(особено към последните 10 дни на август), макар че го проверявам в интернет?Говорете ми и в цифри за Дяволското гърло и Ягодинската пещери(сигурно по 5 лева)?!?Какво мога да видя и усетя още в Триград, като отново се вземе предвид пешеходния характер на почивката и че трябва да остане време да се приберем вечерта?
Сря Авг 07, 2013 11:32 pm
vaskoo
Има си таксита от Девин - обикновено има разлепени телефони на автогарата, става и с питане - при 4-ма в кола, идва по евтино от билета за автобуса до Триград. Ако се уговорите и да ви вземат след ден-два -три ... абе става пазарлъка, за който го може или не печата пари . За несрамежливите - с питане от къща на къща пак става бързо.
Що не нощувате в Ягодина?
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Чет Авг 08, 2013 12:20 am
alexander86
Пещерата "Дяволското гърло" е на около километър от Триград и е първото място, където трябва да отидете. Можете да се качите и на върха над селото и да се насладите на гледката от него.
Чет Авг 08, 2013 12:55 am
zippergalio
Благодаря отново на всички!
Осъществихме я екскурзията и си прекарахме страхотно!Жалко, че последния ден заваля и не успяхме да минем последния маршрут от списъка ни - Чаирските езера и пияната гора.Искам да се върна пак там, просто не ми беше достатъчно!Чудесно място са това Триград и Родопите като цяло, но пътя до там(смяна на превози, ала-бала...) ни скапа!Препоръчвам да го правят хора със собствен превоз, ако са от нашия край на България.
Ако някой се интересува от нещо - цени, разписания, някаква информация - да пита, докато още помня.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети