Автор |
Съобщение |
milena
|
Идеен летен маршрут |
|
От Банско към хижа Вихрен 1 ви ден,хижа Вихрен хижа Синаница 2ри ден,Синаница Каменица 3ти и Каменица Вихрен 4ти.Моля някой да сподели мнение ...
|
|
|
Сря Сеп 18, 2013 5:18 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Става. За последния ден това Каменица (вероятно хижа Беговица) - Вихрен (вероятно хижа Вихрен) по какъв път ще го правите?
|
|
|
Сря Сеп 18, 2013 6:01 pm |
|
|
milena
|
|
|
Идеята е от хижа Каменица или Беговица да се върнем обратно на хижа Вихрен,където са ни колите.Никога не съм стъпвала в Пирин и нищо не ми е понятно и всяко ваше пояснение би било добре ,за което благодаря предварително.Поздрави от равна Добруджа
|
|
|
Чет Сеп 19, 2013 12:24 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Я, равна - хълмиста
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Чет Сеп 19, 2013 2:45 pm |
|
|
milena
|
|
|
Ами да позна ще има и деца ама големи и те вървят повече от нас.А до Синаница от къде да тръгнем и как да направим така ,че да се върнем в изходна точка до колите.Благодаря за съветите
|
|
|
Чет Сеп 19, 2013 5:54 pm |
|
|
milena
|
|
|
Личи си,че не съм ориентирана ,затова и търся помощ
|
|
|
Чет Сеп 19, 2013 6:01 pm |
|
|
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
За качествени съвети - дайте малко повече информация за деня на тръгване и връщане - в колко часа смятате да сте на х. "Вихрен" и в колко часа искате да потеглите обратно от х. "Вихрен" за "вълниста" Добруджа.
И най-важното: Кажете какви са ви целите - качване на върхове, минаване на била и ръбове, хапване и пийване по хижи..., че в този форум някои хора и същества ще ви дадат такива "идеи" за "идеен преход", че после може да сложите форума в черния си списък.
Съвет: Има едни книги, които се наричат пътеводители. Също така има и туристически карти. Още ги нося по време на преход в раницата с мене, въпреки че тежат, колкото и пъти да съм минавал по даден маршрут.
Дали ще се купи хартиен пътеводител и карта ("новият" пътеводител на Пирин на издателство "Тангра ТанНакРа" 2007 г. е в по-голямата си част буквално преписан в съкратен вариант стар пътеводител на издателство "Медицина и физкултура" 1988 г. и според мен е твърде скъп, лъскав и с излишно тегло) или ще се ползват електронни такива - няма значение.
В миналото лично аз си "разработвах" маршрута на лист хартия приблизително по следния начин:
За третия ден вариантите са няколко, но всичко зависи от желания час за пристигане до колите при х. "Вихрен".
Успех!
|
|
|
Чет Сеп 19, 2013 7:18 pm |
|
|
milena
|
|
|
Благодаря,че се отзовахте.Наистина тези порти и местности нищо не ми говорят ..Та идеята е до хижа Вихрен да стигнем с колите,зарязваме ги там,нощуваме и на следвящия ден трагваме за хижа Синаница.Отново нощувка а може и две,защото района много ми хареса на снимки разбира се.Пореден ден преход към хижа Каменица /Беговица/,нощувка.Последен ден,ако има начин отново да се доберем до хижа Вихрен и колите примерно за 7_8 часа би било добре.Ако ли не да сменим последната хижа с по близка такава от която отново можем да стигнем доколите по светло .Не държим да изкачваме върхове,преходи до 8 часа на ден са ни достатъчни,имаики в предвид,че това упражнение го правим веднъж годишно,не дотам подготвени физически.Обичаме природата и малко пот,изпарена в планината адски ни зарежда .Някои от Вас са доста напред с материала,докато нашата група има още много да учи и преживява надявам се...
|
|
|
Пет Сеп 20, 2013 11:05 am |
|
|
milena
|
|
|
Забравих да добавя,че посдедната нощувка ще е отново на Вихрен и кой каза,че се прибираме .От там отиваме в Мелник,Петрич и Рилски манастир малко релакс след натоварването.
|
|
|
Пет Сеп 20, 2013 11:22 am |
|
|
milena
|
|
|
Забравих да добавя,че посдедната нощувка ще е отново на Вихрен и кой каза,че се прибираме .От там отиваме в Мелник,Петрич и Рилски манастир малко релакс след натоварването.
|
|
|
Пет Сеп 20, 2013 11:23 am |
|
|
Yan4o
|
|
|
А защо вместо на Беговица не завъртите след Синаница на Тевно езеро и там да си направите една нощувка. Така после няма да се връщате по същия път към Вихрен. От Тевно - през Типиците, Башлийската порта и Бъндеришките езера се връщате в изходната точка. А ако ви се ходи за още една нощувка някъде или през Типиците ви се стори по-тежък прехода, може от Тевно на Демяница и оттам на следващия ден през Валявишките езера и Тодорина порта пак на Вихрен. Не са тежки преходите, мисля, че за група като вас ще ви допаднат. Аз лично така бих направил при тези условия.
|
|
|
Пет Сеп 20, 2013 12:18 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Хижите Беговица, Пирин и Синаница са леко встрани от обичайните маршрути и трудно се комбинират в ходения за 2-3 дни, затова моя съвет е въобще да ги изключите от плановете.
Посещението на Синаница определено ви обърква графика - придвижването оттам до х. Беговица е по сравнително слабо посещавана пътека, оттам имате голям шанс да се объркате (щом сте с малко опит, деца и т.н.).
Бих ви препоръчал от х. Вихрен да следвате по-популярни и относително леки маршрути по североизточния дял на планината (гледано спрямо билото). Ето няколко примерни отсечки, които можете да комбинирате. Всичките са с много добри гледки:
- х. Вихрен - х. Демяница (5 ч);
- х. Демяница-х. Безбог (5 ч);
- х.Демяница - з. Тевно езеро (5 ч);
- х. Безбог - з. Тевно езеро (3 ч);
- з. Тевно езеро - х. Вихрен (6 ч);
|
|
Пет Сеп 20, 2013 12:26 pm |
|
|
milena
|
|
|
Благодаря на Дидо,много добре звучи маршрута и сигурно ще се възползвам,колко е лесно на готово
|
|
|
Пет Сеп 20, 2013 6:09 pm |
|
|
milena
|
|
|
Пак се присетих за планината и се замечтах .Питането ми този път е дали наистина в Пирин е толкова скалисто и няма сенчица и мирис на дървета
|
|
|
Чет Окт 17, 2013 5:21 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Е, под 2000 метра височина е без изключение гора навсякъде.
|
|
Чет Окт 17, 2013 10:04 pm |
|
|
|