На планина с деца
Здравейте,
дилемата е на планина с малки деца на 3 години и 4 години
Идея за кратки и полегати маршути и хижи в добро състояние ... Какво е най - необходимо за децата в планината / дрехи вода и храна е ясно / имам предвид въможно ли е да има опасност от змии и т.н. Споделете опит.
Двете деца са издръжливи на ходене, но в градски условие е едно в планината нямат опит
Всяка споделена добра идея ще ми е от полза. Тръгване от София.
Съб Авг 10, 2013 8:50 am
gundu
Отлично трасе за първоначална проверка възможностите на децата е х.Пионерска - х.Ловна в Рила. До началото се стига с кола по асфалтиран път от Сапарева баня - Паничище. На място ще ви упътят.
За сега толкова. Ако имате още въпроси - питайте. Но първо прочетете връзките.
Аз ще си позволя да отговоря като един кашкавал турист, т.е. човек със скромен опит, никога не изкачвал връх над 1,000 метра, никога не правил преход повече от 3-4 часа и спал в хижа два или три пъти в живота си. Но пък обичащ да прекарва сред природата със семейството си.
Та в общи линии как и къде водим децата на планина:
1. До София любима дестинация ми е Лозенска планина. Витоша е някак си доста популярна. В Лозенската планина е по-спокойно. Обичаме да ходим над Германския манастир. Но не на поляната непосредствено над него. Там в хубаво време е като на Женския пазар. Карам по пътя докато стигна до една огромна поляна. Там паркирам и почват разходките. Може да се продължи по пътя, който води до някакво бивше военно поделение. Може да се хванат и много пътеки и черни пътища. Наблизо е и заслон "Ловна хижа", където има и чешма. Други дестинации - пътеката Лозен-Пасарел, крепостта Урвич, панорамната пътека покрай Панчаревското езеро, която започва от с. Герман.
2. Еко пътеки. Ще се учудите за колко много такива има информация в гугъл. Харесвате си някоя и палите колата. Обикновено са направени за начинаещи
3. Манастири. Ето един сайт-каталог на българските манастири: http://www.bulgariamonasteries.com/. Повечето от тях са изградени в красиви местности в планината, леснодостъпни са с кола и около тях има много маршрути, подходящи за деца и/или чудесни поляни за пикник
4. Боровец, Велинград, Белчин, Сапарева баня - предлагат чудесна възможност да се съчетае удобствата на някой хубав (СПА) хотел с излети/преходи в планината и са на около час път от София
Нед Авг 11, 2013 12:14 am
ronkata
На планина с деца
Здравей, темата я взимам много присърце. С дъщеря ми ходим доста по планините и от скоро документирам разходките ни в моя блог. В него ще намерите идеи за преходи с малки деца (от 1.5 години) както и личен опит, какво трябва да се съблюдава при такива разходки. Надявам се да е полезно. Приятно четене
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети