Здравейте!
Аз съм от Македония, така ще имам малки проблеми с писането на български език. Любител съм на Българските планини и имам доста прекарано на Рила, Пирин, Стара планина, Витоша, Осогово ... Този уикенд имам планирано един преход от ЦПШ Мальовица до Зеления преслап през Страшното езеро - БАК - връх Мальовица и Седемте езера. Имам въпрос за частта от Страшното езеро до БАК. Смятам първо да стигна до Поповокапски Превал, а след това през Голяма Попова Капа, Купените и Ловница до БАК. Знам, че път няма, и ме интересува колко всъщност е трудна тази отсечка с оглед на това, че ще бъдем двама с раници около 15 - 18 кг. Не сме неопитни - преди 2 години го качихме Вихрен през Џамџиеви скали през зимата. Също така ме интересува дали Голям Купен е първият връх от трите Купени (от страната на Ловница).
Благодаря ви много!
Вто Сеп 10, 2013 7:24 pm
sprocker
Миналата година минах отгоре сам с подобна раница (18 кг) без проблеми. Определено участъкът не е за новобранци и има моменти в които трябва да се внимава, но не би трябвало да имате проблеми, ако е сухо. Има пирамидки от Поповкапски превал по цялото било, аз ги загубих само преди БАК и там слязох направо надолу по един улей. За купена не мога да кажа, така и не разбрах кой-кой-е докато бях горе
Здравейте!
Имам въпрос за частта от Страшното езеро до БАК. Смятам първо да стигна до Поповокапски Превал, а след това през Голяма Попова Капа, Купените и Ловница до БАК. Знам, че път няма, и ме интересува колко всъщност е трудна тази отсечка с оглед на това, че ще бъдем двама с раници около 15 - 18 кг. Не сме неопитни - преди 2 години го качихме Вихрен през Џамџиеви скали през зимата. Също така ме интересува дали Голям Купен е първият връх от трите Купени (от страната на Ловница).
Благодаря ви много!
Път естествено няма , но има пътека и каменни пирамидки и не е чак толкова трудна , подсича Купените и Ловница от юг , ако решите да ги катерите , ще се забавите по малко на всеки връх.
Голям Купен е най-от запад и е до Ловница.
Ако съм разбрал правилно , ще го правите маршрута за два дена - къде мислите да спите по трасето ?
Вто Сеп 10, 2013 7:40 pm
igort
Благодаря и на двамата.
Всъщност ще правим маршрута за 3 дни. Трябва първия ден да стигнем до София от Македония, след това до Самоков и ЦПШ Мальовица после пеша до Страшното езеро. Разбрах, че заклона не е в добро състояние, така че ще носим палатка. Вторият ден докаде ще стигнем. Третият ден до Зеления преслап и или с маршрутка (ако има) или пеша до Сапарева баня, после до Дупница и София. Вечерта в 00:00 е последният автобус за Скопие.
Поздрави!
Благодаря и на двамата.
Всъщност ще правим маршрута за 3 дни. Трябва първия ден да стигнем до София от Македония, след това до Самоков и ЦПШ Мальовица после пеша до Страшното езеро. Разбрах, че заклона не е в добро състояние, така че ще носим палатка.
Преди месец спах в заслона и си беше в нормално състояние за сграда , която е на самообслужване.
Благодаря и на двамата.
Всъщност ще правим маршрута за 3 дни. Трябва първия ден да стигнем до София от Македония, след това до Самоков и ЦПШ Мальовица после пеша до Страшното езеро. Разбрах, че заклона не е в добро състояние, така че ще носим палатка. Вторият ден докаде ще стигнем. Третият ден до Зеления преслап и или с маршрутка (ако има) или пеша до Сапарева баня, после до Дупница и София. Вечерта в 00:00 е последният автобус за Скопие.
Поздрави!
Заслон Страшното езеро е в отлично състояние като за постройка без хижари (и по-добре без въпросните)!
Има маса, нарове застлани с чаршафи, одеала, отлично е изолиран. Ще изкарате добре и без допълнителен товар - палатка. В заслон БАК положението е малко по-зле, но става за принудително пребиваване.
Радва ме факта, че все още има заслони на самообслужване, които са в добро състояние и ми е жал за такива като Маринка в Стара планина.
Заслон Страшното езеро го спасява и по-трудната достъпност.
По принцип непазещите са мързеливи герои на маса, които джокат в ниската планина лете. Геройство за тях е да стигнат Йончево.
В никакъв случай не омаловажавам труда на някои съфорумци! А той се оказва незаконен на всичкото отгоре... Тъжно.
Страшното е в добро състояние. Бяхме там миналата седмица. Засякохме се и с хора от ТД, дето бяха дошли да мерят и смятат за материали за предстоящ ремонт и потягане. Добре, че е по-трудно достъпен за да на се качват горе за алкохолни разрушения.
Малко встрани от маршрута на колегите започнали темата , но все пак е по темата за заслоните: Кобилино бранище също , както и БАК не в никак добро състояние и може би тук е мястото , където може да се стартира някаква инициатива за поне частичен ремонт и облагородяване на тези два заслона. Доколкото знам г-н Румен Грънчаров има заслугата да се направи организация за ремонта преди няколко години на Страшното езеро. Може би ако се направи връзка с него и с Туристическите дружества , а след това и с помощта на любители-планинари като всички нас , да има някакъв резултат към подобряване.
Чет Сеп 12, 2013 8:08 pm
igort
Благодаря на всички!
Утре тръгвам за България, така че за 3 - 4 дни ще пиша тук, за патешествието. Лукс не търся, само покрив над главата си, така че Страшното езеро е супер. Ех, при нас в Македония заслони освен палатка няма. А хижи почти нямаме.
Поздрави на всички!
Чет Сеп 12, 2013 8:10 pm
Gamina
На Кобилино съм засичала местни с мотори Които и подозирам, че са основната причина преди време заслона да беше абсолютно негоден за подслон. Освен в крайно належащи ситуации.
Благодаря на всички!
Утре тръгвам за България, така че за 3 - 4 дни ще пиша тук, за патешествието. Лукс не търся, само покрив над главата си, така че Страшното езеро е супер. Ех, при нас в Македония заслони освен палатка няма. А хижи почти нямаме.
Поздрави на всички!
Приятно и безаварийно прекарване в Рила. Престоя, както и гледките определено ще ти се харесат. И да се отчетеш с някоя снимка!
И Маринка може да се стегне, но трябва една организацийка и всеки да донесе я вар, я пясък, я някое парче ламарина, я някое одеяло и чаршаф, я някое старо легло с пружина и т.н. .... и лека полека може да се стегне.
В началото ще е трудно, но нататък ще е по-лесно като се ходи по два три дена в годината за да се почиства основно и за по-дребни ремонти.
Пък и хубава вода има на стотина метра.
Само мераклии да има за подобни инициативи, иначе все така ще е.
Изпратил съм вече два мейла на централен балкан точно с това предложение - да ми дадат достъп да се кача с два автомобила горе и да извозим боклука...отделно ако се получи разрешението може да се качим с материал....
Самоче никой не ми е отговорил...което е тъжно.
Заслон Маринка е сигурно един от малкото до които /да го еба/ има път с автомобил....и е в окаяно състояние.
Скоро един хижар чието име и месторабота няма да назовавам ми каза следното (парафразирам):
"Централен балкан няма интерес да стяга заслона...та нали ако го направи хората няма да дават пари по хижите"
.....
Колкото до страшното...неделя (15.09) бяхме там...пак се налагаше да се ровим в боклука на някой мизерници защото боклука беше мазало...
Само информативно ако някой ходи там:
До вратата има един чувал със стъкло който не исках да свалям за да не си скъсам раницата...трябва да се носи на ръце , а нашият път беше през Йончево и не можахме да го емнем и него.
Налазват го мизерниците и този заслон...обмислям вариант няколко по сериозни хора да си направим тайник..за въглища, дърва, и тн че колкото пъти закарам нещо там ...толкова пъти не намирам нищо в замяна...то бива ама след 10тият път си е вече прекалено...
_________________ Know your Body. Know your Mind. Know your Substance. Know your Source
Вто Сеп 17, 2013 3:16 pm
igort
Здравейте!
Обиколката на Рила завърши успешно. Имаше малки промени в трасето: първия ден спяхме в палатка при хижа Маљовица защото пристигнахме късно. Вторият ден се качихме до БАК. След това се качихме на Ловница, Голям Купен и Камилата. Спяхме в БАК. Условията за нас са прекрасни (ви казах, при нас в Македония няма заслони). Видяхме само една мишка.
На следващия ден се качихме на Маљовица, после през Додов връх и Дамга до хижа Седемте Рилски Езера. Седем часа не валеше дъжд, но Рила се оказа много красива, особено Урдиниот циркус. Последният ден спуснахме се пеша от хижата до Сапарева Бана. Обиколката може да се направи за по малко време, но за първи път бяхме на тази част от Рила и искахме по дълго да се наслаждаваме.
Поздрави!
Няколко снимки:
Злиот зъб и Ловница гледани от под Голям Купен:
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети