Зравейте!
Имам питане относно положението с границата с Гърция. Обмислям да направя изкачване на връх Вейката от село Горно Къпиново и се интересувам дали е необходимо да се регистрирам пред Гранична полиция? Има ли възможност да се слезе от връх Вейката в Гърция по легален начин? Въобще как стои въпроса за преминаване на българо-гръцката граница през Родопите откъм законова гледна точка?
Вто Авг 27, 2013 2:18 pm
petko5
Регистриран на: 07 Юли 2010 Мнения: 44 Местожителство: София-Белоградчик-Стара Загора
Задължително трябва да си дадеш данните на Гранична полиция, в противен случай рискувате да имате проблеми от тяхна страна...!
За гръцко .....може да имате големи проблеми от гръцка страна и то в евро, не те съветвам да минавате от там.....има си КПП за тази работа...!
Аз преди 3 седмици ходих там и не съм се регистрирал пред гранична полиция. Отседнахме в хотела "Гюмюрджински снежник" в Горно Къпиново. Жената, която ни настани каза, че предавала данните ни на граничните и по този начин те ще знаят, че сме гости на хотела. Дали е станало така не знам. Но за преминаване в гръцко не е ставало изобщо въпрос.
Сря Авг 28, 2013 1:16 pm
ivailo.hr
Много локуми могат да се разтягат по въпроса и има хиляди мнения, но...
В момента човек подлежи на наказание, само ако без разрешение (т.е. без да се е обадил на Гранична полиция в района, щото официалният ред е писмено и т.н.) бъде хванат в т.нар. Гранична ивица. Това е зоната с дълбочина 100-300 м. от линията на държавната граница. По черните пътища, а и по някои пътеки има табели Гранична ивица. Наказанието мисля, че е глоба с фиш, но не съм 100% сигурен. Това при условие, че някой е мернат да се мотае около границата. Ако влезе навътре в гръцко май става по-сложно, пък не дай си боже да го пипнат гърците, май става доста интересно.
Все пак всичко е субективно и зависи, както от туриста, така и от граничния полицай.
Докато не сме в Шенген това е положението - ни риба ни рак, колкото и да е странно. Аз лично отдавна съм спрял да се учудвам на всякакви абсурди, макар че понякога продължавам да се изненадвам от такива в нашата мила Родина.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети