Х. Вихрен - вр. Бъндеришки чукар, Дончови караули, Муратово
И тая година Пирин ни зове.
Измислил съм по-длъшък маршрут
х.Вихрен - Башлийска порта - вр. Бъндеришки чукар - Дончови караули - Бъндеришка порта - Муратово езеро - хижа Вихрен
Екипът е голям - аз и съпругата ми
Слънцето огрява Вихрен
Бъндеришки чукар се оглежда във водите на Жабешкото езеро. Изглежда измамно нисък.
Муратов връх
Боби напредва смело и не мрънка. Прави го заради мен. И двамата нямаме опит в планината.
Гледките стават все по-хубави
Муратов връх и Вихрен с Кутело
Вихрен и Малка Тодорка вдясно
В подножието на Бъндеришки чукар (вляво)
При изкачването към Башлийска порта подсякохме вдясно за да избегнем един баир, обвит в клек, който иначе трябваше да пресичаме ако бяхме излязли на Башлийска порта. Така се озовахме в подножието на първото препятствие преди върха - стръмен чукар от големи морени. Фишайя осигурява широк поглед в планината
Ей тука му се каня на Бъндеришкия
Още едно погледче с фиша - виждат се вдсяно и Стражите
Бъндеришки чукар, зад него Башлийски чукар
Поглед към Вихрен от връх Бъндеришки чукар. Вижда се и ръбът, по който продължава нашия маршрут към Дончови караули
Така е обозначен връх Бъндеришки чукар
Вихрен и Кутело
Поглед назад към Бъндеришки чукар от склона на връх Безименен
Не липсваха и опасни слизания
И тук направихме голямата грешка. Преди да изкачим последното препятствие - Дончовите караули, решихме да подсечем надолу и да излезем на Муратово езеро. Груба грешка - слизане по сипей и преминаване на 2 циркуса с огромни и неудобни за уморените крака морени. Жълтата линия показва откъде слязохме.
Поне видяхме диви кози и разбрахме кой така щателно е опоскал всички боровинки.
Първи стъпки в трева от няколко часа
Муратово езеро
Логичният и естествен завършек на този прекрасен ден - кръчмата под Байкушевата мура. Тук малко се понапихме с баджанака и на другия ден питам жена си: "Боби, казахме ли на сервитьорчето Иво, че това е най-сериозната и отговорна кръчма в България?" А тя ми отвърна "Поне 20 пъти" )))))
Много добре! Това е един от любимите ми кръгови маршрути. Поздравления за усилията! И по-често да навестяваш Пирин и да пускаш отчети. Това с объркването да не те притеснява. На всеки се случва да кривне без да иска. Това твоето очевидно е било заради козите Много добър фотоулов. Знам аз (от други форуми), че тая работа ти иде отръки Изплакнах добре очите.
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Много готино. И края е както трябва. Евала, Евалаа..
А какво е фъйшуй?
Ако е нещо сложно... просто напиши че е сложно.
Пон Авг 19, 2013 7:36 pm
Antoon
Супер! Много свежо поднесено!
Пон Авг 19, 2013 9:07 pm
chukov
Фишай (fisheye) е тип фотографски обектив - рибешко око
. Така се нарича заради переспективата , която изобразява. Характеризира се с много голям ъгъл на видимост и сферично изкривяване по краищата на кадъра
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети