Маршрут Зелени преслап - хижа Скакавица - хижа Ловна
Здравейте. Ще се радвам да споделите с мен опита си като ми кажете дали е възможен този маршрут?
От Зелени преслап до Скакавица ми е ясно, но не знам как се стига до хижа Ловна, съответно за какво време горе-долу и коя маркировка трябва да се следва? Според вас дали е възможен подобен маршрут + връщане до Зелени преслап по светло, при тръгване от тази местност в 10,00 примерно? Миналата година с мъжа ми направихме преход от Зелени преслап до 7-те езера и обратно общо за 10 часа и оплезихме езици..
п.п. Резервен маршрут - Зелени преслап - хижа Скакавица - хижа Седемте рилски езера (старата) и ако може да уточните каква маркировка трябва да следваме от Скакавица до х-жа 7-те езера?
Чет Авг 15, 2013 10:09 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3375 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Аз бих избрал следния маршрут:
Зелени преслап - х. "Скакавица" - езеро Бъбрека (пожелание - езеро Окото и Сълзата) - езеро Близнака, Трилистника, Рибно - х. "Седемте езера" - Долното езеро - х. "Ловна" - х. "Пионерска" - Зелени преслап. Не е невъзможно да се измине за общо 10 часа, въпреки многото гледки и обекти по пътя
Времената между хижите и съседните на хижите обекти можете да вземете от някой пътеводител (хартиен или електронен). Маркировка има всякаква, предимно червена. Коловата маркировка и табелите са по-полезни в случая. Едва ли ще се объркате, особено ако имате хубава карта и компас. Хижа "Ловна" работи и е на много хубаво място, от мен - добри отзиви за нея. Нарочно съм "шунтирал" "хижа" "Рилски езера".
Ето и ориентировъчна карта на маршрута (извинявам се за лошото качество):
Успех!
Чет Авг 15, 2013 10:53 pm
scorpia
Супер, много благодаря! Имам само няколко въпроса, ако е удобно.
Първо, от Скакавица коя пътека следва да хванем за Бъбрека - тази след хижата в ляво или тази, която е непосредствено в ляво от водопада? До колкото имам спомен тази от хижата върви до хижа Рилски езера или се бъркам? Ако е така, значи трябва да хванем тази покрай водопада и нагоре по билото? Денивелацията сигурно е голяма..
Окото и Сълзата ще ги пропуснем, гледали сме ги неведнъж, тази година просто искаме да се поразходим. (Аз съм с интеркостална невралгия от известно време и учестеното дишане ми причинява болка).
Другото, което ме интересува е от хижа Пионерска как се стига до Зелени преслап най-безболезнено? По главния път и след това в ляво, след табелата ми се струва трудоемко изкачване в края на маршрута..
И за последно, ако смятате, че маршрута не е за мен, моля да споделите някакъв по-лек, като всъщност държим само да посетим хижа Ловна, защото там не сме ходили, другото предпочитам да бъде лесна и живописна разходка. (Въпреки, че времето нещо се разваля...)
Благодаря още веднъж, че се включихте.
п.п. Картата си е супер!
Пет Авг 16, 2013 9:59 am
tzezko
(Аз съм с интеркостална невралгия от известно време и учестеното дишане ми причинява болка).
след табелата ми се струва трудоемко изкачване в края на маршрута..
, като всъщност държим само да посетим хижа Ловна, защото там не сме ходили, другото предпочитам да бъде лесна и живописна разходка
При така посочените факти и обстоятелства, най- добре е да отидете до "Ловна" през " Вада" откъм Говедарци. Ако сте с кола, може да я паркирате напранво пред "Вада" и от там да се поразходите към "Ловна", че и малко по- нататък към езерата, без да се напрягате с денивелация.
Пет Авг 16, 2013 10:22 am
scorpia
Много благодаря! Явно трябваше да започна с тази информация. Желанието е голямо, но този път силите ми не са големи.
Имайте предвид , че пътят от отбивката за Вада до х.Вада 4 км. е в окаяно състояние и ако не сте с джип или висока кола , няма да може да минете.
Също така вземете под внимание факта , че от Ловна до първото езеро - Долното никак не е близко и е як кауш нагоре .
Лека разходка до Ловна можете да направите от хижа Пионерска (долна станция на лифта), намира се малко след отбивката за Зелени преслап. Стига се за малко повече от час и се минава през гора, пътя е почти равен.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети