ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Водния чал и Рилецкото било
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Водния чал и Рилецкото било
Автор Съобщение
Petya

Местожителство: София

Мнение Водния чал и Рилецкото било Отговорете с цитат
Тая година не бяхме ходили в района на Рибните езера, така че уикенда натам тръгнахме. На Кирилова поляна оставихме колата, оттам през Сухото езеро на Кобилино бранище, където се засякохме с 3-ма странни типове. Нямам навик да оглеждам хората, особено пък какво са си препасали из гащите, но Иван после ми разправя, че носели големи ножове, а единия имал и пищак... Ние останахме да хапнем, а те тръгнаха нагоре в нашата посока. След малко и ние се помъкнахме и почти ги настигнахме, но точно преди стръмното изкачване към Водния чал тия хора се изпариха някъде. Гледахме наляво, надясно, нагоре – ни помен от тях. Къде се бяха понесли с целия тоя арсенал и как така изчезнаха внезапно, не ни стана ясно... Изотзадзе обаче се зададе няк’ъв бързо ходещ агент. Оставих ги да си говорят с Иван, а аз се разходих до ръбчето да видя какво се вижда. Първо се набих яко в клека, после видях едно тревно петно по-нагоре и оттам вече се откри циркусчето с Водничалските езера – харесах си го за палаткуване. Красота голяма!

Иначе, бързо ходещият агент бил от Стара Загора и преди Рибни искал на Йосифица да ходи. На Водния чал като се качи, го видяхме, после и той зачезна някъде. Вечерта и на хижата не го мярнахме...
Тръгнахме да се катерим по коловете нагоре (не беше толкова стръмно, колкото изглеждаше отдолу), стигнахме най-горния кол и почнахме да се чудим т’ва ли е котата, не е ли. Иван извади GPS-а на телефона да проверява и ми вика „Ааа, тва следващото го пише некъв Сух чал.” К’ъв Сух чал бе, братче, ние за Водния сме тръгнали. Laughing Решихме, че създателите на картата са се пошегували, и продължихме нагоре към по-високото обло нещо отсреща. После, като се вгледахме в нещата по-внимателно, видяхме, че не било Сух, ми Су чал. Laughing Та оная с клечките требе да е най-високата кота на Су чал, но за по-сигурно ги наобиколихме всичките.

Продължихме си по коловете за Рибни, настигнахме някаква група от 8 човека, на хижата още гмеж, но места се намериха, даже в самостоятелна стая. Чешмата пред хижата я е отнемало, михме се в реката (краката де).
Вечерта нещо взе да ме втриса (вероятно от слънчасване), ама пих един панадол с една ракия и ми мина.
Да се има предвид, че уплътненията на прозорците в бунгалата са с ...тапети, градусите вътре са колкото и навън. То пък тая вечер беше топло – 11 градуса, спахме с чувалите и завряхме.

Цялата нощ чувах някакво пиукане отнякъде, ама не исках да го чувам, щото исках да спя. Вече към 04:00 проумях, че това е Ивановия телефон, който си казва, че батерията му изфирясва. Веднага се сепнах, щото там е GPS-а, който трябваше да ни покаже къде е слизането след Караулите, но беше късно вече, последен сигнал и GPS – йок. Легнахме си с надеждата, че няма да имаме проблем, щото преди 2 години сме минавали там, само че през Баба.
Едвам отлепихме сутринта, но сравнително рано (след 9) се затътрихме към Рилецкото. След нас имаше групичка байкъри, бързо се движеха, щяха да си слизат през Чернейското дере (това го разбрахме от едни хора, дето ги чакаха на преслапа). Други хора не срещнахме.
Гледките из Джендема са разкошни:

Все пак искахме да проверим някаква по-пряка пътека на слизане и да не се отбиваме през Баба, така че след последния Теодосиев караул и Дъбрава се спуснахме към малкото Манастирско езерце, от него - на североизток до клечасалото ръбче на тераската и там забихме...Право надолу беше невъзможно, тръгнахме по близкото поточе, което след малко се съедини с още едно, и после двете се шмугнаха в някакъв клеков тунел, т.е. пак греда. Ама през това второто поточе се дръпнахме малко нагоре (запад), излязохме на една полянка и там вече забелязахме пирамидки, които много лесно се следват надолу. Минава се покрай водопадче и се излиза директно на поляната с маркировката (не се минава през остатъците от мандрата). Мисля, че горе-долу това с червените точки ни е било слизането (без набиването в клека):

Надолу по зелената маркировка покрай р. Гьолска пътеката е много буренясала, обрасла с някакви млади дръвчета, блатясала на места, има и паднали по-големи дървета, орди комари се носят през цялото време и кръвопият яко, но поне марката е прясна и се следва без проблем. Жалко, че не се поддържа тая пътечка, няма я и на картата на Домино, а е добре маркирана.
Един от участъците по пътеката:

Всички снимки

п.п. Нещо пикасата мачка и сатурира безобразно. Shocked Evil or Very Mad
Чет Авг 08, 2013 4:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Ристо туристо рече, че ще ходи да слиза Чернейското дере с байка - може и да сте се засекли с него по билото.

Много хубави гледки сте хванали, това към Джендемските гьолове и Ловнишкото било ми е любимо просто ...

Чет Авг 08, 2013 5:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Мнение Re: Водния чал и Рилецкото било Отговорете с цитат
Petya написа:
п.п. Нещо пикасата мачка и сатурира безобразно. Shocked Evil or Very Mad

Точно по този въпрос и мен днес ме светнаха. Има едни опции в Гугъл + Settings менюто, които най-вероятно искаш да изключиш:

Хубав пътепис и снимки иначе.
Чет Авг 08, 2013 5:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Gamina

Мдам, по Рилецкото е много-много прекрасно!

А верно ли я няма чешмата на Рибни, от къв зор?

Чет Авг 08, 2013 5:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Petya

Мнение Re: Водния чал и Рилецкото било Отговорете с цитат
igurbev написа:

Точно по този въпрос и мен днес ме светнаха. Има едни опции в Гугъл + Settings менюто, които най-вероятно искаш да изключиш:....

Ми аз не съм се шернала към Google+ и такива настройки изобщо не ми се появяват. Много тъпо.

dido написа:
Ристо туристо рече, че ще ходи да слиза Чернейското дере с байка - може и да сте се засекли с него по билото.

Ако е тъй, да си каже, че аз ич нямам навик да оглеждам хората. Smile И, ако може, да разкаже как е из Чернейското дере. Smile

А външната чешма не течеше на предното й място, честно казано и не питахме дали не са я изместили другаде, но народът масово се миеше на вътрешната сутринта.

Последната промяна е направена от Petya на Пон Авг 12, 2013 10:27 am; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Авг 08, 2013 5:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Аз не ходих - отказах се в последния момент. Да ми остане абстиненцията по мястото. Smile
Иначе юнаците уважиха района - тях сте видели. Описанието е в тази тема.

Аз качвам снимките през Пикаса, а не през гугъл+. и не ми ги мачка снимките. Тоя гугъл+ за къв им беше да го правят не знам.

По темата - чудесно кръгче и снимки. Respect

Другия път и през Скакавците. Нещо се уплашихте от там Laughing

Чет Авг 08, 2013 6:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Ристо Туристо написа:
Аз качвам снимките през Пикаса, а не през гугъл+. и не ми ги мачка снимките.

Хм, не е съвсем ясно това. Аз също изпозлвам програмата Пикаса, освен друго си ресайзвам картинките предварително и му казвам да ги качи в оригиналния размер. Но предвид тенденцията Пикаса да се изроди в Гугъл имиджис, оставам с впечатлението че старата Пикаса е просто хакнат интерфейс, който сочи към същото място.
Не съм се задълбавал в разследвания де, просто предположения.
Чет Авг 08, 2013 6:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Off Topic
Е аз направих едно бързо разследване.
Като пиксели не ги смачква снимките. И двете са 4000х3000х24, 1.33 Но като физически обем на снимката ги. Качена снимка 3,71 MB (3 891 200 bytes), свалена същата от там 2,53 MB (2 658 304 bytes). Също така пипа и в самата снимка като контраст и цветове.
Но не си ме разбрал - не ползвам програмата Пикаса, а през https://picasaweb.google.com.

Чет Авг 08, 2013 7:00 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Миналата година прочетох по-подробно, че Пикасата ще я закриват и е стартирал процес на "миграция" от Пикасата към Гугъл+ Снимки. Затова и се прехвърлих в Гугъл+ Снимки. Използвам го само за съхранение и споделяне на снимки, за да могат други да теглят въпросните снимки. Не извършвам допълнителна обработка в Гугъл+ Снимки. Целта ми е да качвам снимките в пълен размер и непроменено качество, пък хората, които ги теглят, ако искат, нека си ги дообработват после, аз лично нямам време.

За целта - igurbev е напълно прав - трябва в настройките на Гугъл+ да е поставена отметка на "Качвай снимките ми в пълен размер" и да са махнати долните две отметки "Автоматично подобряване" и "Автоматични ефекти". Така не се губи нито от качество, нито от размер и обем, нито от информация в полетата на "Пропъртийс" на файла, след като се свали.

Ще помоля тези, които още ползват Пикасата, да кажат предимствата й спрямо Гугъл+ Снимки. Аз лично съм забелязал, че в Пикасата има страница с пълните подробности за снимката, като например точно до секундата време на заснемане, докато в Гугъл+ Снимки тези подробности за снимката са по-малко и времето е с точност до минутата.

Един въпрос: Може ли в Пикасата (както е в Гугъл+ Снимки) да се свали целият албум наведнъж, а не снимка по снимка, за да може после да се разгледат снимките на спокойствие с някоя удобна програма за разглеждане на изображения?

Благодаря предварително за отговорите.

П. П. Като се изчерпи безплатния обем от 15 ГБ за качване на снимките в пълен размер, може да се направи нов безплатен профил в Гугъл+ и да се запълват нови безплатни 15 ГБ.
Чет Авг 08, 2013 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Petya

Ристо Туристо написа:
Аз не ходих - отказах се в последния момент. Да ми остане абстиненцията по мястото. Smile
Иначе юнаците уважиха района - тях сте видели. Описанието е в тази тема.

Аз качвам снимките през Пикаса, а не през гугъл+. и не ми ги мачка снимките. Тоя гугъл+ за къв им беше да го правят не знам.

По темата - чудесно кръгче и снимки. Respect

Другия път и през Скакавците. Нещо се уплашихте от там Laughing

Много им се изкефих на тия "юнаци" как си щъкаха с колелета на рамо. Луда работа! И разказчето им е забавно. През Чернейското явно е интересно и става, само някой да го тракне...

А от Скакавците не сме се уплашили, а от мечката Smile, просто тогава безсънието надделя над желанието. Ама те няма да избягат, само дето май трябва да се спи на Възела, ако искаме за един уикенд, а сега палатка не носехме, пък и к'вито тюфлеци сме станали напоследък... Иначе мерака е много голям.

В пикасата и аз влизам през същото http и изобщо не искам да преминавам към гугъл +, ама пак ми ги шарпва и сатурира. Така и не разбрах какво трябва да направя, като ги нямам изобщо посочените чек боксове в настройките...
Чет Авг 08, 2013 8:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Чернейското дере собственоръчно го тракнах преди няколко години, има го в BGMountains.

Чет Авг 08, 2013 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
ivjordan

^Вярно, че го има.
Аз нали бях без батерия последния път и не го бях видял.
Чет Авг 08, 2013 9:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

stefan_iliev38 написа:
Ще помоля тези, които още ползват Пикасата, да кажат предимствата й спрямо Гугъл+ Снимки.

Според мен разликата е никаква, като изключим различно структорираните опици в двата интерфейса. Може би Гугъл + е по-ограничено като възможост за шерване извън Гугъл + общността, но за това не съм сигурен, че няма алтернативи.
Що се отнася до програмата Пикаса, там удобното е, че просто кликаш на дадена папка със снимки и й казваш да стане на уеб албум и това е всичко, което трябва да направиш - доста удобно.
За останалие въпроси - никога не съм се замислял.
Чет Авг 08, 2013 10:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Todor

Браво! Чудесно кръгче. Замислили сме подобно, но от Рилския манастир с връщане през Бричебор. Само не знам по Илиина река може ли да се стигне до Рибни езера, че хич не ми се ходи до Кирилова поляна.
Пет Авг 09, 2013 8:54 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
igurbev

Todor написа:
Само не знам по Илиина река може ли да се стигне до Рибни езера, че хич не ми се ходи до Кирилова поляна.

Има пътека през Синьото езеро, чувал съм че има и през Мермерското. Специално за тази през Синьото, преди 2-3 години се залутахме страшно, уж успешно следяхме пирамидките, но в един момент ги загубихме и се изнесохме по долината вляво, което после се оказа, че е напълно погрешно. Много кървав клекинг беше тогава. Нужна си е подготовка и по сериозно оглеждане, за да се мине от там. Ето трак от този участък (не е до долу, защото ми паднаха батериите, но пък и участъка, който липсва със сигурноst няма да искаш да го повториш.)
http://igurbev.net/gps/rila/ilijna.gdb
Иначе черния път по Илийна река като километри е горе-долу двойно по-дълъг в стравнение Кирилова поляна - Тиха рила.
Пет Авг 09, 2013 9:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.