Актуално състояние на пътеката хижа Върховръх-хижа Персенк.
Привет на всички!
Във връзка с предстоящ Родопски преход, който включва и преминаване по пътеката между двете хижи от заглавието на темата,моля ако някой има пресни наблюдения относно падналите дървета по трасето, да я сподели! Никога не съм преминавал въпросния маршрут и съм леко притеснен дали един ден ще е достатъчен. Като справочна информация го дават 5 часа,но от това,което открих като инфо от туристи в нета е около 8-9 часа. Благодаря предварително!
Нед Сеп 22, 2013 6:09 pm
ivailo.hr
Моята информация е отпреди година, но единственият проблемен участък е спускането от седловината между Модър и Голица. Там имаше много паднали дървета по пътеката и трябва да се лавира покрай тях, като се следи да не се загуби маркировката. Всичко друго е черен път и няма проблеми.
Нед Сеп 22, 2013 6:36 pm
OpenMind
Ще следя пътеката през телефона. Благодаря много!
Нед Сеп 22, 2013 6:45 pm
petko5
Регистриран на: 07 Юли 2010 Мнения: 44 Местожителство: София-Белоградчик-Стара Загора
Привет
Инфото ми е от преди година, но едва ли се е променило нещо.
Пътя от х.Върховръх до бившата х. "Модър" е черен и няма проблеми върви се по равно.
След бившата х. "Модър" пътеката се отклонява на юг и минава между вр.Модър и връх Голица има маркировка.
Южния склон на пътеката, тоест частта минаваща южно под връх Модър е много зле . Има много паднали дървета, маркировката се губи на много места, на този участък трябва много да се внимава
Миналата година една група се беше загубила в този участък.
Тръгнаха рано към 07:00ч от х.Върховръх за хижа Персенк, а стигнаха към 22:00ч
Ние тръгнахме към 10:00 сутринта и пристигнахме към 19:00 след лежарно ходене.
Благодарско!
За ориентацията в проблемния район ще разчитам на GPS+ картата на bgmountains.
Нед Сеп 22, 2013 7:28 pm
vaskoo
5-6 часа е преходът от Върховръх до Персенк. По склоновете на Модър винаги е било весело, там със се губил най-много , но с кеф. Пътеката от останките на жижа Модър почти до седловината между Модър и Голица е просечена преди 3-4 години, следи се с повече внимание малко преди да стигне най-високата точка, после леко се спуска и лекои за малко се изкачва траверсирайки южният склон на Модър. Тук започва едно спускане с лесно изгубване . Маркировка има, потеката е затисната от паднали дървета, следи се отстрани ... аз се губя най-вече при едно поточе с чешмичка, винаги хващам по-горната животинска пътека. Посоката е ясна - юг, лек ЮИ ... може и през гората надолу. Все се излиза на пътя за местността Митницата, оттам до хижа Персенк са 3 км по доста използван черен път с много маркировки. Митницата е името на билна поляна, наляво и назад е за Лилково, Ситово или Орехово, надолу по дерето вляво има много обрасъл път към Орехово, направо и леко надясно по главния път на юг през поляната е за Персенк.
... на Митницата мога да се излежавам с часове ... и съм го правил при възможност
След Бейбунар, друга читава вода няма до хижа Персенк ... има де, ама си иска показване.
Лек път и хубаво време!
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети