ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
До Тевно езеро лятно /по препоръката на ДИАНА/26.07.-28.07.

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
До Тевно езеро лятно /по препоръката на ДИАНА/26.07.-28.07.
Автор Съобщение
Stefak

Местожителство: Видин

Мнение До Тевно езеро лятно /по препоръката на ДИАНА/26.07.-28.07. Отговорете с цитат
Решавам се да споделя преживяното от мен на този преход,защото той не е кой знае какво като ходене.Просто той се оказа нещо специално за мен.Защото отново преживях онази тревожна нощ и последвалото утро през януари тази година.Преживях отново и онези весели и безгрижни дни от зимата на 2011 когато на майтап и супер веселяшки благодарение на групата преминах през Мозговишка и дясна Кралевдворска порта.Но бързо миналото отстъпи на настоящето ,което също се зареди със супернастроение и веселба.Групата ни бе от 4 души.Майтап бе хора оказах се и водач на група в Пирин.Теоретична подготовка от форума,кратка помощ от форумен приятел за част от прехода и тръгваме.Събираме се в Банско и потегляме за Тодорова орница където оставяме колите.Потегляме към 14 часа за х.Демяница.Ей това да си с момчета на планина на възрастта на твоето дете е хем по-отговорно,но пък и изключително весело и забавно.
Бързо стигаме до хижата,аз се отдавам на заслужен релакс със бира в ръка,повторих упражнението и се заех със правенето на салата,щото и чай трябва да се пие.Опитвам се дълго и нашироко да отговарям на зададените въпроси от младежта за утрешния преход до Тевно езеро.Някой ако ме слуша отстрани ще вземе да се заблуди относно опита ми в Пирин.
Сутринта тръгваме в отлично настроение от хижата излизайки от горския пояс пред нас се ширва долината и се вижда Мозговишка порта с една огромна пряспа на нея.Леко се започна едно оле,мале оттам ли трябва да минем.

Приближавайки Мозговишка и след многократните въпроси оттам ли ще минем,взех че и аз леко се притесних.Добре че на разклона на пътеката за Безбог ни настигнаха трима местни джедаи и ни казаха на благозвучен банскалийски - спокойно всичко е ОК.И се започна едно излежаване на Превалските езера.
Бяхме свидетели на телешки обяд.

След тях захапваме стръмното към портата.По едно време чувам за себе си -Абе Стефак ти това зимно ли си го минавал-Отговарям да- Последва вие сте луди.Не знам.
Кратък обзор на портата и оставям групата там да охка и пъшка по показалата се гледка и да снимат с профи техника.Аз бързам към заслона защото започнах лошо да се обезбирявам.Спрях се за минута две на мястото където се отчупи дъската и гледах надолу към долината и нагоре към Кози превал,гледах и си мислех какво ли не.Накрая махнах с ръка и забързах крачка към бирите.
На Тевно езеро всичко е друга бира,няма да се отплесвам в излишни приказки за това каква чудна вечер си изкарахме.По едно време взе да става малък палатков град там.Чуден залез търчиме нагоре - надолу да снимаме.
Към хижа Безбог първоначално идеята беше да си минем по пътеката през лява Кралевдорска порта.Но като пристигнах на заслона се заприказвах с хора от една група от Попово,които казаха че на изкачване на портата има останала пряспа или снежен език,който много ги е притеснил и не са сигурни на слизане.Тук аз взех решение съобразно обувките на другите -маратонки да не рискуваме, а тръгнем по пътеката за Джангал/оранжевите точки/ оттам през Джангалска порта надолу до Безбог .Речено-сторено.Излизайки в подножието на Джангал реших за да не губим височина да не слизаме до езерата и хоп скоро намерихме пирамидки ,които ни водиха точно в избраната посока.Много благодарности на глас за тези пирамидки.Малко ни се взе акъла по този камънак.Там така си сцепих панталона от ципа до коляното.Отказах се да се преобличам на потока под Попово езеро.След кратък СПА сеанс на потока потеглям другите от групата казват,че им е много жега и ще стоят още.ОК но аз си мисля само за ледената бира и потеглям.Отказването от преобличането имаше два ефекта единия перфектно проветрение във вече настъпилата адска жега,другият събирането на много интересни погледи от магистралния човекопоток от Попово езеро до Безбог.Сигурно съм имал доста изпаднал и неблагонадежден вид.Даже сигурно ошашавих и бармана при Бай Славе с вида си,щото при поръчката за втората бира придружена с три кюфтета,той ми донесе три бири и едно кюфте Laughing .Вечерта отново лежерно пиене на чай на брега на езерото.
Изкарах си повече от приятно и сигурно заради изтормозването по камънака ,чакам с нетърпение декември за да погазим по снежец.
Снимките:
https://picasaweb.google.com/117806924060137759635/201302?authuser=0&feat=directlink

Последната промяна е направена от Stefak на Вто Юли 30, 2013 3:13 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Юли 30, 2013 11:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
Опитах се по снимките да разбера кога точно сте били там, но сякаш датата на фотото се сменя по обед Smile Та кои дни бяхте?
Вто Юли 30, 2013 1:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Stefak

Незнайно как таймера на апарата се е бъгнал.Ето сега пак гледам отчита точно време,защо на снимките отчита друго незнам.
На 26.07. около 16,30 бяхме на Демяница
На 27.07. в аз бях 13.00 часа на Тевно езеро
На 28.07. в 08.00 тръгнахме към Безбог,като имахме три по дълги почивки и аз бях на Безбог в 14.30.На хижата се видяхме с Никси който някъде към 8 вечерта драсна нанякъде.
Вто Юли 30, 2013 1:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Stefak написа:
аз бях на Безбог в 14.30.

Гледай ти, за една бройка сме се разминали, едва ли не ти си влизал в кръчмата, докато ние сме излизали от другата страна. Smile
Вто Юли 30, 2013 1:23 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Stefak

Жалко Sad с удоволствие бих пил една бира с вас.
Вто Юли 30, 2013 1:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

ми значи поне за малко сме се засекли на Тевно! Ние тръгнахме към 9 от Превалските, бяхме на заслона към 10 и нещо, към 11.30 аз отидох до Каменица и се върнах към 15,30-16.. час по-късно палнахме за Самодивските. Laughing

Ето на тази снимка още ме чакат да се върна Laughing
https://plus.google.com/photos/117806924060137759635/albums/5906280566047905841/5906292985330198690?banner=pwa&pid=5906292985330198690&oid=117806924060137759635

Вто Юли 30, 2013 2:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Stefak

Gamina написа:
ми значи поне за малко сме се засекли на Тевно! Ние тръгнахме към 9 от Превалските, бяхме на заслона към 10 и нещо, към 11.30 аз отидох до Каменица и се върнах към 15,30-16.. час по-късно палнахме за Самодивските. Laughing

Ето на тази снимка още ме чакат да се върна Laughing
https://plus.google.com/photos/117806924060137759635/albums/5906280566047905841/5906292985330198690?banner=pwa&pid=5906292985330198690&oid=117806924060137759635

Точно така аз малко след като пристигнах на Тевно си поприказвах с Павката и ти се обади по уоки-токито,че си горе и тръгваш надолу.После дойдоха ваши познати и аз се запилях нагоре надолу.Тъкмо се върнах горе от рида и вие поехте по вашия път.Т.е. аз те разпознах но не остана време да се запознаем.
Вто Юли 30, 2013 2:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Шанс, другия път... на Тевно беше като на Попа в петък привечер Laughing

Вто Юли 30, 2013 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Gollum

Хубави снимки,ама множко ми се виждат.

Аз бих махнал поне размазаните и повтарящите се/да не говорим за потретящите се/ Very Happy

Нещо много ми се вижда снега за края на юли.
Вто Юли 30, 2013 2:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Ей, Стефане, радвам се! Very Happy
Свършил си най-важното в тоя преход – да „зарибиш” децата за Пирин! ръкопляскания

Преспите на Мозговишката и лява Краледворска са се задържали до това време и предишни лета.
А слизането към Безбог си го решил добре, да не рискуваш с чужди деца!

„Обезбиряването” е опасност, за която научавам от теб и няма да я допусна другата седмица по баирите! Croc

Само не разбрах - спахте ли и на Безбог и как се върнахте при колата до Тодорова орница?

П.П. Не моето предложение, а твоето сърце те върна на Тевно - лятно! Very Happy Very Happy

Вто Юли 30, 2013 7:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Stefak

[quote="П.П. Не моето предложение, а твоето сърце те върна на Тевно - лятно! Very Happy Very Happy[/quote]
ДИАНА за пореден път се съгласявам напълно с твоята констатация.
Спахме и на х.Безбог.
До Тодорова орница стигнахме по следния начин - с лифта до х.Гоце Делчев,после надолу по пътя,някъде хванахме пътеката ,после пак се върнахме на пътя и продължихме по него щото повече марка не видях.Малко след разклона за село Брезница на стоп ни взе един симпатяга с бус и ни свали до Добринище.Там след поредната бира на път за автогарата попаднахме на един местен екземпляр ,който уж возил навсякъде из района с УАЗ-ка,но сега беше с една достолепна Шкода 105L и след направения пазарлък ни закара до колите.
Първоначалния замисъл да се върнем до колите бе по пътеката за х.Демяница но с оглед състоянието на част от групата или по скоро с тяхното придвижване еднолично взех решението за подобен начин за слизане в ниското.
Вто Юли 30, 2013 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Stefak написа:
Там след поредната бира на път за автогарата попаднахме на един местен екземпляр ,който уж возил навсякъде из района с УАЗ-ка,но сега беше с една достолепна Шкода 105L и след направения пазарлък ни закара до колите..

Laughing Това е същия агент, на който и аз съм попадал. Веднъж го бяхме пазарили с шкодата да ни закара от Добринище до х.Гоце Делчев да си вземем колата. И тогава газ, газ и в един момент прас, спряхме. И той вика "Свърши ми бензина! ..." (многоточието е ясно) Извади някакво шише с жълта течност, въртя се и вика "Прегряла е, ще трябва да изчакаме 40 минути, ..." И после ми подметна - тя хижата близо оттука, що не отидеш пеша? И аз имам ГПС в джоба, ами си викам, той местен, трябва да му вярвам и газ нагоре. И а след тоя, а след оня завой, никакви признаци за приближаване на хижата. Гледам ГПС-а - те били 3 км. И като заваля един дъжд и бегай, бегай в дъжда нагоре ...
Друг път бяхме закъсали на хижа Безбог и го викахме с УАЗ-ката. Имахме пострадал. Свали ни 11 човека до хижа Гоце Делчев. Надолу ни обясняваше как нямал спирачки, ама не му и трябвали. Устата му не млъква иначе, не можеш го сбърка Smile
Вто Юли 30, 2013 10:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

И ние сме попадали на фена с ооооражевото ферариSmileбеше зимата-трябваше да ни закара до Г.Делчев,пътя беше изчистен колкото една лента и той псуваше ожесточено всички джипари с които се разминавахме що не му правили път Very Happy
Сря Юли 31, 2013 9:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.