Пастра - яз. Калин - Карагьол - х. Иван Вазов - вр. Г. Калин
От много отдавна мечтая да се кача там горе. Чел съм доста, гледал съм снимки от OFFroad форума, на приятелката ми бащаи ми е разказвал какво ли не ... и последно igurbev ми запали фитилите Справка: ЦЪК
На 14-ти юли бяхме на сватба в Благоевград. Приятелката ми е от там по принцип. В Събота естествено използвахме деня за да отидем до Рибните езера и Смрадливото езеро. Беше невероятна разходка. На сватбата, всичко мина като на сватба Решихме, че на 15-ти ще почиваме и ще се прибираме към Плевен. Обаче на мен ми хрумна друга идея. Реших че в Понеделник вместо да тръгнем направо към Плевен, можем да направим лирично отклонение и да се качим до яз. Калин, да видим Карагьол, х. Иван Вазов и да се качим до вр. Отовица за да видим 7-те Рилски езера от високо и да си пътуваме към Плевен.
Сутринта станахме, натоварихем се в колата и ... на приятелката ми бащаи изяви желание да дойде с нас. Каза, че там не е стъпвал ... от 30 години. С желание го взехме с нас и отпрашихме нагоре ..
Планът на днешната разходка:
Качваме се с колата до яз. Калин и от там с раниците и пеш. Не бяхме с джип и не планувахме някакви оффроуд подвизи. От Кочериново до Пастра са 17 км, от Пастра се отклонихме по път с бетонова и трошенокаменна настилка и пъплихме още 16 км, които в добрия случай се изминават за около нас (с почивките)
Трябваше да се качим ето там горе.
Както казва Емо Чолаков: Времето е перфектно за туризъм в планината.
Много често по завоите се разкриваха красиви гледки с водопадчета.
Тук вече сме горе и ... пътят по който минахме изглежда ето така:
Паркирахме бубуто под язовирната стена на язовира и нарамихме раниците. Чак сега се убедих, че природата е наистина много красива но човешкото присъствие е доста натрапчиво.
Последните метри си запазихме кефа да си ги качим пеша. Чичо Гошо макар и на възраст, с огромно желание тръгна с нас.
Язовир Калин е най-високо разположения язовир в България и на Балканския п-в.
ЯГолемината му е колкото футболно игрище и може да произведе ток, колкото да задвижи 4 електрически локомотива на БДЖ едновременно.
Построен е през 1943-1946 г. от дружество "Гранитоид", заедно с високопланинските ВЕЦ от група "Рила" - "Калин", "Каменец", "Пастра" и "Рила". Свързан е с вертикална шахта и тунел с язовир "Карагьол", разположен наблизо, като така двата образуват "скачени съдове".
Въпреки човешката намеса тук, красотата е навсякъде около нас..
Част от водите на язовир "Калин" се изравняват в язовир "Карагьол". Освен това в двата скачени язовира се запазва и част от водите на изравнителния дневен обем на ПАВЕЦ "Калин" - когато ТЕЦ произвеждат електроенергия през нощта, тя се използва за връщане на води обратно в язовирите за повторно захранване на ВЕЦ (това са т.нар. помпено - акумулиращи водноелектрически централи или ПАВЕЦ). За тази цел се използва мощна помпа с дебит 500 литра в секунда при напор 860 метра. Така се постига енергоспестяване - в противен случай произведената електроенергия от ТЕЦ-овете ще остане неизползвана. Несъмнено добре замислено техническо решение!
От време на време се появяваха облаци, тайно се надявах обаче да ни се размине.
А това най-вероятно е пътеката от Рилския манастир до Малък Калин.
През цялото време чичо Гошо не спираше да ни разказва за това място и да ни отваря очите за това и онова. Просто имахме невероятен екскурзовод.
Ето го и Малък Калин.
Продължихме напред към Карагьол
Попадаме на стадо с кончета. Беше им адски любопитно като минавахмепокрай тях и само въртяха уши.
Един интересен индиански знак ..
Отново яз.Калин и в далечината се виждат гр. Кочериново, с. Стоб, Бараково ...
Тук вече сме най на високото. Като погледнеш напред се вижда х. Иван Вазов ...
.. а като погледнаш надолу - Карагьол.
Поглед към Калинините езера и х. Иван Вазов
Кривото езеро
Отново към Калинините езера и х. Иван Вазов
Карагьол и Кривото езеро
Връх Мальовица се опитва да се покаже в далечината
На пътят ни се изпречи една от почти вечните преспи.
Карагьол е построен през 1952 г. Гранитоид АД започва строежа на язовирната каскада във времена, когато строителната техника е била на светлинни години от днешното си развитие. При това на голяма надморска височина, на каквато дори и днес малко инвеститори решават да започнат строителни работи. Какъв физически и финансов риск са поели собствениците на Гранитоид АД, е трудно да си представим. Заслужават само възхищение за смелостта си да се захванат с такъв рисков проект.
Поглед към вр. Голям Калин
Не мога да остана безмълвен и като виждам до снега съвсем на близо тези красиви цветя.
Карагьол и Кривото езеро отново..
Тук сме вече при Калинините езера
Направи ми впечатление, че има доста жаби. Какво ли е чувството да плуваш в тези ледено студено води?
Тук сме на Голямото Пазардере
Хижа Иван Вазов
Имахме лоша новина: Времето се разваля, а ние сме доста далеч от колата.
На връщане за разнообразие решихме, че ще минем през вр. Голям Калин.
Тук вече се отдалечаваме от х. Иван Вазов ..
Без коментар ..
А тук вече съм с 2 якета. Появят ли се облаци сковаваше страшен студ.
А тук вече слизаме от върха и излизаме на Малък Калин.
Поглед назад към върха, който изкачихме
Обратно покрай кончетата..
От толкова оглеждане и зазяпване по гледките се стигна до това ...
Ето че не след дълго вече сме почти при колата
След 2-3 мин отново грейна слънце и едва ли не стана подходящо за плаж
Все пак беше време да се връщаме, че път ни чака ..
КРАЙ
ПС: Използвал съм инфо за яз. Калин от тук. Всичко останало си е авторско.
Сря Юли 24, 2013 12:01 pm
alibotush
Много интересен и непопулярен маршрут е Пастра-Иван Вазов. На ВЕЦ-а при Лудницата ми казаха, че с кола не пускат, същото ми го казаха и на последната централа преди върха. Ние си бяхме пеш, но ми е интересно сега пускат ли с автомобили до горе?
Мен лично не са ме спирали абсолютно никъде за нищо. На психодиспансера имаше хора но никой нищо не ни каза. На ВЕЦ Калин бариерата беше вдигната и си минахме директно. Даже се отбихме да видим какво представлява самия ВЕЦ докато колата поохлади малко. Нямаше никой наоколо. Въпреки това не бяхме капо, наоколо е пълно с диви ягоди
Предварителното ми проучване по въпроса в стил "Питай местните и те ще ти кажат" казваше друго. Само горе на Бариерата понякога искат лична карта и след записване на данните те пускат. Това се прави от гледна точна на сигурност. Бариерата на ВЕЦ Калин е някъде по средата на пътя.
Сря Юли 24, 2013 4:20 pm
igurbev
Re: Пастра - яз. Калин - Карагьол - х. Иван Вазов - вр. Г. К
Svetlix написа:
А това най-вероятно е пътеката от Рилския манастир до Малък Калин.
Интересно, ние, ако се ориентирам правилно, също гледахме тази пътека и се чудехме от къде ли може да се хване. Някой знае ли нещо повече за нея?
Сря Юли 24, 2013 4:55 pm
fireman75
най вероятно се събира с тази от вазов към елешница,по нея съм минавал и има няколко удобни места за качване към калините
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети