Три водопада в Централен балкан
Тази пролет успях да посетя три от многото пръскала в балкана - Сувчарското ( на което се каня от три години) Бабското и Кадемлийско пръскало.
Хижа Триглав се оказа че не бачка през седмицата, имайте това предвид, ако сте голяма група. Има отворено бунгало но то е за макс 4 човека.
Сувчарското пръскало
Бабското
Кадемлийското, което ми се опря и разбира се ще се повтаря.
Прекрасно...
И всъщност най-много ми хареса последната снимка в пътеписа на Кадемлийското пръскало , която ти не си харесваш. Ама аз нищо не разбирам от фотография, просто ми допада това, че като я гледам, все едно водата ми тече под краката
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Колега , има и други в района , Вод.Скока е близо до Сувчарското но по на запад , Вод. на Джафар дере пак е близо до Сувчарското но от източна страна ,а Пенчовско пръскало и Петканови водопади са от другата страна на Тъжанското ждрело там където си ходил до Кадемлийското , също и Сухото пръскало от източната страна на вр.Ботев то си е просто уникално и класика в жанра, макар да им казваме пръскала те са си истински водопади при пролетното снеготопене
Пон Юли 01, 2013 6:56 pm
Светослав
абсолютно вярно потвърждавам думите на колегата за Сухото го видях с очите си просто е уникално който може задължитело трябва да се отиде
Вто Юли 02, 2013 4:00 pm
Plamen К
Относно Бабско пръскало
Харесвам снимките, които правиш!
Обаче не мога да разбера защо всички фотографи се мъчите да снимате Бабско пръскало отдолу. Как може да се снима 50 метров водопад под ъгъл от 10 градуса. Тогава той изглежда, като 5 метров водоскок. Отделно, вярно е, че водата се крие в странична ниша, издълбана в скалата. Водопадът най-добре се снима и вижда от Погледната площадка, която е на другия /южен скат/ на Бабска река. Тя /площадката/ е част от екопътека "Бабско пръскало". От ръководството на "Централен Балкан" забраняват достъпа до площадката, заради изгнилите и парапети, които кой знае защо не подменят.
Но за човек, който се е изкачил 500м срещу течението на Бабска река, за да снима водопада отдолу, достъпа до тази площадка и изгнилите и парапети просто не могат да бъдат проблем. Само, за да се разбере мащаба - в горния край на пада има дървено мостче с дължина 6-8 метра. На снимката то едва се вижда, колкото кибритена клечка да речем...
Ето любителски снимки от там на Бабско пръскало:
И през лятото, когато има зеленина, но няма вода:
Вто Юли 02, 2013 10:34 pm
obla4e
Регистриран на: 09 Май 2013 Мнения: 34 Местожителство: на изток от Плевен
Това е моята снимка, правена преди много години /6-7/ ама е хартиена и лоша
просто за сравнение я давам, стига да мога да я кача
Снимах Бабското пръскало отдолу, защото снимката от мостчетата както предполагах ще е много обикновена, без преден план и тн.. Самият водопад е труден за снимане защото е скрит, но това пък му е чара.
Иначе Кадемлийското е съвсем друга бира и съм напълно съгласен, че е един от най-красивите в България. А и самата местност е много по отворена, не е в някое дере и може да се хванат различни неща в кадър. н
Що се отнася за другите водопади, знам за тях (те и се виждаха през цялото време) но всичко става ред по ред приятели, те са за догодина. Уви тоя път нямаше как да се командировам за цяла седмица тъй като имам и други неща по Софията за съжаление
Сря Юли 03, 2013 8:47 am
Rain
Регистриран на: 03 Юли 2013 Мнения: 652 Местожителство: Стара Загора-София
По повод водопадите,дали знаете кое е това пръскало от х.Русалка на изток. Преди години без посока си направихме разходка до там,даже загубихме пътя,защото то е равно и няма гора.Така стигнахме до там.Надолу се откриваше цялата розова долина и язовир Копринка...Интересно ми е дали е отразено от планинарите с наименование!Не беше малко-над 10-на метра,не бе пресъхнало,въпреки жегите по онова време...
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети