Ами пак ходихме.... Пред вид, че го даваха лошо времето, решихме да прескочим набързо на познато място с идея да не сме много на гръмотевиците ако се започне.
Тръгнахме в прекрасно време, ядохме много горски ягоди и сравнително бързо качихме върха. Там пристигнаха едни от Батак с джип УАЗ.
Видяхме в книгата, че на 4-ти май са се записали от "Има бира". Интересно, че никой не се е писал от 4-ти януари до към края на април. Дали никой не е ходил заради големия сняг или просто, който е ходил не е могъл да откопае тетрадката? Тази зима ще проверим със сигурност
Набрахме си една торба мащерка и се спуснахме. Един час преди да стигнем колата... започна се! Як дъжд и гръмотевици. Ние бяхме в гората, т.ч. не беше много страшно, обувките ми се напълниха през панталона
Направи ми впечатление следното - миналата година това беше пътека /горната част/ сега са го разчистили и разтикали камъните и е станало път. Вече от Нова махала могат да се качват камиони и джипове. Не виждам логична причина, освен това, че в горната част ще се разкрива ново сечище - жалко!
Друго ми прави впечатление - обикновено около родопските села с хилядно или дори няколкостотно население всичко е терасирано, разкопано и засято с боб, картофи, ягоди.... и каквото там вирее. Коси се всичката трева, като се тори даже край пътя. Тук не е така - поляните са прераснали - тревата е до кръста. Картофени ниви на практика няма. За сметка на това в селото видях няколко ТИР-а извозващи дървен материал. В селото има поразително количество джипове и скъпи автомобили, като голяма част са с платени номера /две по две еднакви цифри/ или поредни цифри. Има големи, луксозни, богати къщи.
Вероятно има много здрава връзка между добива на дървесина и начина на живот. Интересно каква е връзката между добива на дървесина и етническата и партийна принадлежност?
Никак не искам да замесвам политика в планинарския форум. Даже не се сещам какво може да се направи, т.к. това вероятно е голямата хранилка..... Сигурен съм, че човешката дейност ще бъде изличена с годините... 1-2 хил. години са достатъчни - вижте римските пътища и крепости. И все пак е жалко да превръщаме страхотната си природа в купчина гниещо желязо и изветрящи тухли...
Ами пак ходихме.... Интересно, че никой не се е писал от 4-ти януари до към края на април. Дали никой не е ходил заради големия сняг или просто, който е ходил не е могъл да откопае тетрадката?
..
20-21 април с ТД Сърнена Гора бяхме на Снежника и на Сюткя-май някои се писаха в тетрадката....
Вто Юли 02, 2013 10:39 pm
Todor
А да! Имаше и от Сърнена гора . Ама феруари и март - нищо
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети