въпрос за маршрут - Мальовица - х. Иван Вазов- Р. Манастир
Ще напиша каква ми е идеята за маршрута, както и няколко въпроса, като ще съм благодарен на всякакви отговори, съвети, мнения и препоръки, понеже не съм много опитен в този част на Рила
Планирам да направим следният поход към средата на Юли месец
Тръгваме от София с маршрутката за Говедарци в 06,30, която прави връзка с тази за хотел Мальовица в 08,15. А ако случайно изтървем в София маршрутката, колко време е от Говедарци до хотел Мальовица ?
След това смятаме да спим или на хотел Мальовица или на хижата, вие какво ще ми препоръчате. Мотивите са ми следните предвид, че на следващият ден ще вървим към Иван Вазов, маршрут който никак не е кратък от една страна е по-добре да сме на хижата, за да не си увеличаваме допълнително похода. От друга страна чух много лоши отзиви за стопанисването на хижа и може би предпочитам да си спестим проблемите и да спим на хотела, като си увеличаваме някъде с 1 час похода до Вазов. Според вас как е по-добре, какви са условията в хижата ? Ако спим в хотела ще можем ли за един ден да стигнем до х. Иван Вазов, като се има предвид че не сме опитни планинари, но всичките сме здрави момчета и можем да вървим сравнително бодро и примерно ако тръгнем към 07h. сутринта. Колко време някъде е похода съответно от хотела и от хижата, колко време е до връх Мальовица и след това колко време има още до Иван Вазов ?
Маршрута минава ли дирекнто през връх Мальовица и Додов връх или могат да се заобиколят от някъде, за да си спестим сили. Има ли достатъчно добра маркировка ?
Плануваме да направим 3 нощувки, и се чудя как да ги разпределя. Две на Мальовица и една на Вазов или обратно. Къде има по-интерестни места за обикаляне. Понеже където останем 2 нощувки ще имаме един цял ден между тях да обикаляме в околията.Ако сме 2 нощувки на Вазов мислех да посетим връх Калин и Калинските езера, там как е ? а други предложения имате ли ? Ако сме 2 нощувки на Мальовица ( хижата или хотел) мислех да посетим Страшното езеро. Чух че пътят до там никак не е лек, според вас как е ? Възможно ли е за един ден да се отиде до Страшното езеро и след това да се върне до края на деня до Мальовица ( хижата или хотела - зависи къде спим) ?
Пътят от хижа Вазов до Рилски Манастир как е ? Предполагам там няма да имаме проблеми ? А от манастира какви връзки има за София ?
Както и всякакви мненния и препоръки, които имате към маршрута.
Благодаря предварително !
Нед Юни 09, 2013 4:21 pm
GeorgiP11
благодаря за изчерпателната информация
Нед Юни 09, 2013 11:10 pm
GeorgiP11
Грешката за бусчето за Самоков е моя, доколкото разбрах е в 07h, НЕ в 06,30 от София и прави връзка в Самоков с бусчето за Мальовица в 08,15.
А може ли да се разчита на това бусче от Самоков до Мальовица, особенно ако не става дума за събота и неделя а през седмицата ? Отделно ако сме четирима дали можем да си вземем такси, ще ни качи ли четирима с раници, има ли таксита които чакат и горе-долу колко пари излиза ?
Нед Юни 09, 2013 11:18 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
А защо ще нощувате два пъти на едно и също място? Вместо това може да нощувате на х. Скакавица, ако ще се прибирате през Паничище или пък на х. Отовица, ако ще хващате автобуса от Дупница. Ако решите да ходите към Скаквица и следвате съветите на ZC за Раздела, Зелени камък, Паниците след това пресичайки циркуса на Рилските езера се изкачвате по Сухият рид и х. Скакавица се получава много хубав маршрут.
За х. Отовица ще трябва да изкачите Отовишкото било, да се спуснете към Кабул и от там на запад (имаше маркировка) по Крива преспа се спускате към хижата. Този маршрут е по непопулярен и ако имате съмнения не го правете. Аз не съм ходил до х. Отовица, но съм чел че е нещо като хотелче.
Всичко това важи само при положение, че втората ви нощувка ще е на х. И. Вазов. А във форума има описани подобни маршрути със снимки, които може да използвате за информация.
Ааа , значи не съм само аз
няма да забравя , преди години Катя какъв панаир ми беше направила , че съм дал на кучето от моя сандвич .
А то милото така жално ме гледаше ... аха , аха да проговори
Още го имаше надписа отпред : ТУКА Е ТАКА
Между другото , като минавах последния път , имаше някаква друга девойка "хижарка" да не би да са сменили персонала
Пон Юни 10, 2013 6:10 pm
igurbev
ZCEZBPM написа:
От Самоков до Мальовица бусчето си върви задължително до Мальовица като има хора до там.
Просто понякога шофьорите като няма туристи до хотел Мальовица отиват само до Говедарци и не продължават, за да не чупят колата в дупките а и допълнителните 30 км отиване и връщане с празен бус са си загуба за тях.
Като се качите дори и сам да сте нямат избор и ще ви закарат без значение делничен или празничен ден , силен или слаб сезон.
Абе не дръж много на тези неща. Вярно че последните години не ми се е случвало да пътувам с транспорта, но преди имаше случай да се моля на шофьора да ни закара поне до разклона за Вада(а бяхме 3-ма), но той ме отсири без да се замисли. Имаше сняг, де.
Също маршрутката в 7 от София често се случва да тръгне по-рано ако се напълни, така че и там не бива да се разчита на последния момент.
Пон Юни 10, 2013 9:04 pm
GeorgiP11
Йосарян написа:
А защо ще нощувате два пъти на едно и също място? Вместо това може да нощувате на х. Скакавица, ако ще се прибирате през Паничище или пък на х. Отовица, ако ще хващате автобуса от Дупница. Ако решите да ходите към Скаквица и следвате съветите на ZC за Раздела, Зелени камък, Паниците след това пресичайки циркуса на Рилските езера се изкачвате по Сухият рид и х. Скакавица се получава много хубав маршрут.
За х. Отовица ще трябва да изкачите Отовишкото било, да се спуснете към Кабул и от там на запад (имаше маркировка) по Крива преспа се спускате към хижата. Този маршрут е по непопулярен и ако имате съмнения не го правете. Аз не съм ходил до х. Отовица, но съм чел че е нещо като хотелче.
Всичко това важи само при положение, че втората ви нощувка ще е на х. И. Вазов. А във форума има описани подобни маршрути със снимки, които може да използвате за информация.
благодар за предложенията, но ми се иска да посетим Страшното езеро и затова може би ще останем да нощуваме 2 пъти на Мальовица, въпреки че идеята за Отовица ми изглежда много интерестна и може и да я обмислим
Иначе имам още едно питане ако евентуално с маршрутката от Самоков в 08,15h се качим на хотел Мальовица и пристигнем там рано сутринта, какво ще ми препоръчате като разходка за останалата част от деня. Предполагам се пристига в Мальовица към 09h, така че целият ден е пред нас. Ако тръгнем към 10-11h ще можем ли още първият ден да отидем до Страшното езеро ? Или да не се насилваме и да го оставим за следващият ден ? В такъс случай какво мислете за излет до Йончевото или Свинското езеро ? Кое ще ми препоръчате, как е пътят до там от хотела.
Предложение за първият ден:
ЦПШ , Йончево езеро , Страшно езеро , х. Мальовица (и евентуално отново ЦПШ)
Вто Юни 11, 2013 5:29 pm
GeorgiP11
питам защото съм чувал че пътят до страшното езеро бил много тежък, но май не е чак толкова
Вто Юни 11, 2013 5:44 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Колко е трудно зависи от физическата ви подготовка и от това как гледате на нещата. Да речем че трудностите по пътя са част от цената да сте там и са важна част от преживяването. А по картата можеш да прецениш къде по колко метра се изкачва или слиза. Другият начин (който допълва първият) е да проучиш други преходи, да разгледаш снимки колко е стръмно, къде е трудно, къде можеш да се загубиш и др такива неща.
dobrifin добре го е написал, но е цял ден ходене.
Друга възможност е : от ЦПШ към х. Мальовица от там нагоре към Страшното след това към Бак и после връщане на х. Мальовица или по надолу ЦПШ. Но пак е цял ден ходене.
От ЦПШ до Йончево не е далече и е много малко според мен за един ден в планината .
От ЦПШ до Страшното през х. Мальовица и обратно е по - добре и ако времето е хубаво би следвало да се справите.
Вто Юни 11, 2013 6:33 pm
GeorgiP11
а според вас, как е положението горе към средата на Юли, понеже гледах някакви снимки където имаше доста сняг юли месец, особенно по пътя към връх Мальовица. Тази година как е положението, понеже не съм сигурен дали ми се рискува ако има сняг на пътя към върха, понеже нямаме нужното оборудване
Сря Юни 12, 2013 10:36 am
GeorgiP11
беше снимка на 2рата тераса към връх Мальовица, имаше някаква пътека със сняг, но щом казваш че няма да има проблем, ще насроча ходенете ни за средата на Юли
Сря Юни 12, 2013 6:03 pm
GeorgiP11
ясно, благодаря за отговора
Сря Юни 12, 2013 6:36 pm
alibotush
Зависи от годината. Ето една снимка от 12 юли 2006 г. на едно от еленините езера. http://prikachi.com/images.php?images/397/6216397w.jpg.
От 20 години ходя по планините, но лятото на 2006 снега се задържа най-късно във високите части. Същата година в началото на юли Окото бе в лед.
мерси за информацията, аз отивам там от 11 до 14 юли, надявам се че няма да има сняг, а дори и да има ще е на места където няма да представлява препятствие по маршрута
имам друг въпрос ако решим от Иван Вазов да продължим вместо към Рилският Манастир към хижа Отовица, какво ще кажете за пътят до там има ли достатъчно маркировки да не се загубим. Видях че пише че е 4,30h, което не е много. Само не мога да разбера защо пише че се минава през Отовишки връх, като на моя карта има директна червена маркировка до "Мравунарника" и след това синя до хижа Отовица. След това от Отовица, къде е изходният пунк за София. Видях че пише че се ходи до село Самораново. От там колко е до Дупница ?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети