Подготовка за преплуване на Черно море
Здравейте, сложил съм си за цел другата година през лятото да се опитам да преплувам Черно море от най-северна до най-южната точка на България. И тази година съм я определил за подготвителна. Ако случайно има желаещи нека се свържат с мен. Знам, че идеята е много амбициозна и изисква поне месец свободно време / подобно на Ком - Емине/. Планът за това лято е кратки преходи из черноморските заливи.
Пон Май 27, 2013 9:59 am
dan
Чудесна идея!! как ще я осъществиш? Кажи повече подробности- как ще почиваш, къде ще спиш, как ще се храниш, ще имаш ли определено време през което ще бъдеш на сушата? Това е голям риск !
Вто Май 28, 2013 6:36 pm
jorexa
Re
Основната ми идея е да се плува по 10 - 15км на ден. Разбира се ясно ми е, че това няма да може да става всеки ден, поради метеорологичните условия. Но, все пак ще има още един човек с лодка при когото ще се намира и багажа. Т.е. спален чувал, шалте, палатка... Ще се плува максимално близо до брега, и ще се премине през всички заливи на Черно море по наша територия. Както стана ясно ще се нощува където сваря на палатка. За храната: ще се преминава през достатъчно населени места. Най-вероятно от хранителните стоки ще се купуват продукти и ще се бивикува. Твърде е възможно тази идея да не успее да се осъществи поради рязко променливите метеорологични условия, но все пак не е лошо да се пробва.
Вто Май 28, 2013 10:01 pm
trix
Отдавна не съм стъпвал на Черно море, не е ли все така мръсно? А по луксозните курорти е много скъпо за неща, които така или иначе не ми трябват... все пак може да посетя някой плаж, но морето в гръцко е със сигурност много по-чисто. Както и да е.
Това ще е изключително преживяване, ще има и търпение и умора и издръжливост и вълни и разни такива.
А защо багажа с лодка, след като ще е близо до брега?
Тези 15 км колко часа на ден прави?
_________________ Враг няма, спокойно. Всичко е вече зомбирано.
Как ще плуваш покрай големите пристанища?
Вто Май 28, 2013 11:45 pm
trix
meco puh написа:
trix написа:
...А защо багажа с лодка, след като ще е близо до брега? ...
Според мен нормално е някой да те следи отблизо. Знаеш ли какво може да ти се случи?
А пък ако не ти се случи как би могъл да знаеш какво е?
И понеже съм философ, и то дървен - ако си заделяш пари за черни дни, то те се случват защото ги заплануваш, дали от опит или за всеки случай. Така и ако си плануваш предпазване, то опасността се случва. Но това не е свободно съществуване - не е като да излезеш на поляната и да потичаш, трябва да размислиш за заплахите и опасностите.
Както и ако си затворен дълго време да размишляваш по проблем, придобиваш креативност. Например - защо се набутах така, че да ме разберат сички - ами за да не мога нищо да направя разбира се - да оставим пак действията и живота си за тези, които могат и знаят.
Големите пристанища са наистина основния проблем, ако няма да се прескачат, може би това е варианта и аз бих ги пропускал. То и наблюдения, охрани, фуражки - може да се окаже, че ми трябва паспорт във водата.
Сря Май 29, 2013 12:21 am
dobber
Re: Re
jorexa написа:
Основната ми идея е да се плува по 10 - 15км на ден. Разбира се ясно ми е, че това няма да може да става всеки ден, поради метеорологичните условия. Но, все пак ще има още един човек с лодка при когото ще се намира и багажа. Т.е. спален чувал, шалте, палатка... Ще се плува максимално близо до брега, и ще се премине през всички заливи на Черно море по наша територия. Както стана ясно ще се нощува където сваря на палатка. За храната: ще се преминава през достатъчно населени места. Най-вероятно от хранителните стоки ще се купуват продукти и ще се бивикува. Твърде е възможно тази идея да не успее да се осъществи поради рязко променливите метеорологични условия, но все пак не е лошо да се пробва.
jorexa, най-искрено ти желая успех в това трудно начинание. Не знам дали някога е правено подобно нещо от българи, но поне не е било скоро време. Плана ти да плуваш по 10-15км всеки ден в продължение на поне 30 дни е много амбициозен и даже не мога да си помисля какви усилия би изисквало от теб и каква подготовка ще трябва да направиш.
Ако може и аз да дам акъл, много добре определи всяко място където ще спираш и ще нощуваш/пазариш, за да няма изненади, дълги скалисти участъци, дълги не-населени участъци, бурни заливи, речни течения, отходни тръби от големите градове и тн.
Отново успех и с интерес ще следя развитието на плана ти.
Сря Май 29, 2013 11:01 am
jorexa
Re
Лодката е задължителна по няколко причини. През даден интервал от време ще трябва да се спира да се пият течности, също така багажа ще се носи на нея. При схващане на крак е добре да има къде да се схванеш докато отмине.
За големите пристанища си е проблем, наистина. Ако е невъзможно преминаване оттам с плуване ще се минава изцяло с лодката гребайки.
Това лято ще направя генерална репетиция от Бургас посока юг към 50 - 60км и ще ги преценявам доста от нещата. Ако е необходимо ще се свържа със съответните пристанища да видя какво ще ми кажат.
Също така ще участвам на два плувни маратона. В началото на м. август от нос Галата до гр. Варна и преплуване на р. Дунава. Второто ще се осъществи ако има официално организирано такова.
Приятно съм изненадан от интереса към темата и всеки съвет е добре дошъл!
Сря Май 29, 2013 2:44 pm
tzezko
Каква е най- дългата дистанция, която си преплувал без спиране? А морска такава? Има редица въпроси, на които трябва да си отговориш, преди да решиш дали да подредиш ентусиазма пред разума. Какъв стил ще плуваш? С каква скорост? Каква лодка ще те съпровожда? Какво знаеш за морските течения на местата, през които искаш да минеш? Как ще се съпротивляваш на хипотермията? Колко време си бил насаме със себе си, в планината, например?
Тези грубо нахвърляни най- общи въпроси са върха на пирамидата от детайли, които е задължително да бъдат основно и съвсем задълбочено обмислени. 500 или 1000 метра в Дунава не са маратон, а къпане.
Първо поздравления за поставената цел. Рядко се срещат хора с подобни амбиции... Сега конкретно. Понеже съм от голям морски град ми е хрумвала тази идея. Миналата година се "опитах" да навъртя няколко километра по крайбрежието и определено се сблъсках с много неща които и през ум не ми бяха минавали. Първото от тях е почти постоянното "лашкане" от страна на вълните по дължината на цялото ти тяло. Това е много уморително... Буквално излизаш от водата изцеден.
Много хора си представят морето като "тава" и си мислят, че могат да правят разни маневри, но не е така. Готви се за почти постоянно вълнение. Втора причина: Пристанищата. Водят се "не-знам-си-каква-собственост" ама много се дразнят от всякакви "морски навляци". Можеш и да попаднеш на някой морски вълк, и да ти се усмихне, но иначе ще бъдеш изваден от акваторията по най-бързият начин, освен ако не направиш по-голям заход навътре в морето и не те забележат.
Подчертавам, че ще плуваш сред всякакви боклуци и мазут или нещо друго мазно, което не е най-хубавото нещо което може да ти се случи. Следват отвесните скали... Такива се намират в изобилие край Крайморие, което означава, че ще трябва да ги преплуваш щеш нещеш и трябва да си много отпочинал. Там преди време имаше обаче една уловка...колиниите от миди. Почти на повърхността са и внимавай много да не се нарежеш, макар че циганите ще са минали преди теб и ще са ти поразчистили пътя...
Има още много, но го остявам за друг път....
Поздарви...
На над 200 - 300 м от брега всички дефекти от горното мнение са със силно намалена сила.
Съб Юни 15, 2013 8:39 am
trix
Това са мазута и лайната не е вярно, защото там има млади стегнати пички, мъжествени цигани с татуировки и много пари, и ако беше вярно, то те нямаше да са там, а на гръцкото море. Хъ хъ хъ хъ.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети