Едно кръгче от сп.база Белмекен преди Цветница
Отпътувахме сутринта по план за Юндола и спортна база Белмекен. Пътьом минахме и през Момина клисура, по настояване на бай Танас, където леля Галя ни гощава с козунак и чай. У бързането си бях забравил очилата, и това определено беше много голям проблем. Снабдих се обаче от нея с едни очила, модел някъде 1973-75 година, почти набори. Та тези цайси ме спасиха, цял ден ме майтапеха , вече си имам ново име Любен Дилов, да не се смеете много ей.
Едва успяхме да се измъкнем от Момина Клисура и запрашихме към Юндола. Пътя до базата е о.к.,имаше сняг само на едно място, съвсем малко, около Смирненски. Нагоре тръгнахме към Ортачал 2, отначало беше тихо и малко сняг. Нагоре почнахме да затъваме, ама пусти инат, снегоходките на гръб и така. Горе на кръста, ни емна вятъра и времето се поразвали. На места снегът е фирнован добре, на места се пропада лошо. До Ушите стигнахме, като леко подсичахме Каменити чал, а не ходехме съвсем в ниското по желоните, там снегът е наблъскан и доста по дебел. На Сивричал се качихме при силен вятър и отвреме нещо като сняг и суграшица, на самото било снегът е много малко. Забравих да кажа, че през целият път един мъник ни правеше компания. Стигна почти до хижата с нас, като чу лая на хижарското куче се върна обратно. Миналата година същото кутре отново вървя с нас. Кучето подсече Сивричал ,а ние се спуснахме по въжето. Минава се с внимание, има и сняг по скалите, и на места лед.Не носехме котки, че пусти кг, но рискът е излишен, не си струва. Слязохме на седловината между Сивричал и Равничал и решихме да подсечем Равни чал, без да го катерим и да слезем на Премката. Поизморихме се от газенето,а раниците пълни. Минахме над лятната пътека за Премката, снегът беше стабилен и малко над нас, но при повече сняг, не е добра опция това минаване, може да стане и беля. От Премката надолу към хижата снегът е доста, наблъскан е яко. На хижата Жорето беше напалил печките, сготвил боба, суджука в раницата, беше отлежал добре от ходенето. Няма никой, само ние сме и Джек , кеф. Вечерта е ясна, няма какво да описвам. През нощта почна да вали и на сутринта имаше около 10-15 см нов сняг. Валя до 10 сутринта и отведнъж спря, и като грейна едно слънце. Само за снимки и ходене. Към 11.30 най сетне се наканихме да тръгваме, сложихме снегорините, и дето се вика със зор излязохме от циркуса, заради новият сняг. Надолу леви-леви, и почти за 3 часа от хижата се смъкнахме със снегоходките до базата. Дай Боже, всекиму, такова време и такава приятна разходка! Тука е линка за снимките, много са, но не ми се трие нищо
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети