Здравейте планинари.В края на месеца ми предстои поход в Стара планина, който включва и въпросният преход.Идеята ми е да се качи и в.Мара гидик.Та въпросът ми е има ли пътека(и ако има,състояние и трудност)от в.Юрушка грамада по билото към Мара гидик без да се слиза на х. Тъжа .В групата ще има и деца 7-8 Г.Ще се радвам ако по-оптни планинари ,които познават района изкажат мнение и дадат съвет.
Последната промяна е направена от savvv на Вто Юли 09, 2013 1:04 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Здравейте планинари.В края на месеца ми предстои поход в Стара планина, който включва и въпросният преход.Идеята ми е да се качи и в.Мара гидик.Та въпросът ми е има ли пътека(и ако има,състояние и трудност)от в.Юрушка грамада по билото към Мара гидик без да се слиза на х. Тъжа .В групата ще има и деца 7-8 Г.Ще се радвам ако по-оптни планинари ,които познават района изкажат мнение и дадът съвет.
След слизането от Юрушка грамада може да се хване ребро,което го свързва с Мара гидик-при ясно време се вижда добре.Пътека не знам дали има но хвойна се намирадругия вариант е да се продължи още малко по коловете и на седловината Русалийски гробища да се изостави маркираната пътека и да се продължи по черния път в ляво-пътят върти в подножието на върха-избирате си място с по-човечки наклон и по-малко от въпросната хвойна(или ярдъч) и го щурмувате Ако пък повървите повече по пътя той(пътят) ще пресече маркираната с каменни пирамидки пътека за върха-тръгвате по нея!
Успех!
Вто Юли 09, 2013 11:14 am
savvv
Благодаря за отговора,явно на место съобразно времето и физ.състояние ще решим кой вариянт да изберем.
Вто Юли 09, 2013 5:27 pm
pana
вр.Ботев х Мандрата
Ние се върнахме преди седмица от този маршут. Не се набутвайте с децата в хвойната. След като свърши има една горичка а там е още по зле. Колегата правилно ви насочва към пътеката в ляво след слизане от Юрушка грамада. Няма как да не я видите отбивката по полегата е и няма хвойна. Няма в случая как да не минете през х Тъжа но Мандрата е малко по нагоре по шосето. Потока е доста буен сложили са пред хижата малък брод но не е безопасен според мен .Трябва много да внимавате при прехвърлянето на децата. Иначе хижата е превъзходна .
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети