Здравейте, за 3-4 дни ще бъда в Априлци и две от целите ми са връх Ботев и Марагидик. Дали има директна пътека между двата или варианта е през хижа Тъжа? И дали ще стигне времето за един ден да се направи маршрута: от Априлци с кола до Видима - х. Плевен - връх Ботев - хижа Тъжа - връх Марагидик - кв. Острец. Мисля че се събира 10-12 часа, да не преуморя нежната част от семейството. Може би е по-добре да ги разбия - един ден до Ботев, а на другия до Марагидик?
Идеи за преходи в района са добре дошли
Доста абмициозо е през Плевен до Марагидик-толкова са часовете някъде..а и денивелацията е сериоза
Разбий го на две!А между Марагидик и Ботев-може да се излезе по ръба,който свързва първия с в.Юрушка грамада,но е много обрасъл на места с хвойни и е неприятно за вървене
Сря Юли 18, 2012 9:50 am
vaseto
Преди 2 седмици направихме почти същата врътка, но за 2 дена. Първия ден с колата до лифта под х. Плевен. От там през хижата, с кратка пауза на нея, до заслон Ботев за малко под 4 часа. И понеже беше ранния следобед, а прогнозите за евентуално преваляване не се сбъднаха, се поразходихме за разпускане ,а и да уплътним времето до близкия вр. Кафадикилди. На втория ден за малко под 1 час бяхме на вр. Ботев, от където след кратък престой поехме по билото през Параджика и Юрушка грамада в посока х. Тъжа като от разклона на Русалийския проход поехме надолу по пряката пътека между клека към хижата. Тука вече времената малко ми се губят, но общо от заслона отиде около 4 часа и половина, че и отгоре. След спиране за обяд, за около 2 часа слязохме към Острешка река, от където започна най-трудното - трамбоването в жегата по асвалта към и в самия кв. Острец Тука вече не помня колко сме вървяли докато намерим кой да ни закара поне до ВЕЦ Видима, откъдето пък имахме късмет да спре кола, та да си спестим още 4 км докато стигнем паркинга, от където трябваше да си вземем пък нашата си кола.
Та и вие може да сторите същото, като вместо да слизате до х. Тъжа да тръгнете на север по Русалийския проход, и след това нагоре до Марагидик, а от там надолу към Табите и кв. Острец. Но май основното което исках да кажа е да не забравяте и това че растоянието от паркинга над ВЕЦ-а и края на кв. Острец от към хижа Тъжа е над 20 км и да го имате впредвид като организационен въпрос.
P.S. Пътката м/у Юрушка грамада и Марагидик и аз се опитах да я пробвам преди 2 години, но в обратна посока, и точно заради клека се принудих да я изоставя и да карам по прохода, като само малко преди излизане на връхната му точка бях минал за по- напряко по един улей.
Сря Юли 18, 2012 11:59 am
perikordi
Тъй като ще се присъединят още двама приятели, реших да направим два прехода.
Първи ден - до връх Ботев -качването ще го направим през хижа Плевен и после по лятната маркировка до върха, но слизането дали да го направим по зимната - пак през хижа Плевен, или да хванем "кабела" на долу? А те май са два кабела. Идеята е да разнообразим, защото от хижа Плевен винаги съм го качвал и слизал само по лятната маркировка.
Втори ден - Марагидик - качване през паметника на Цанко Дюстабанов, а слизането към хижа Тъжа и от там на обратно по Русалийски проход - възможно ли е, и ще излезем ли пак там откъдето сме тръгнали?
Чет Юли 19, 2012 8:47 am
Tito
Нямате проблем и за двата дни да се върнете откъдето сте тръгнали. От Тъжа през Русалийския проход е по-дълго и полегато, но пак ви връща в кв. Острец.
Чет Юли 19, 2012 9:44 am
Yan4o
За качването на Марагидик през паметника на Ц.Дюстабанов, ако не сте го правили, да знаете, че маркировката , особено в началото на пътеката никаква я няма. Много е нарядко, почти е секретна, а и по таз пътека явно много малко хора се качват, та и самата тя на места е трудно различима.
За справка - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4281 .
Чет Юли 19, 2012 3:00 pm
perikordi
С оглед на "секретната" маркировка, няма ли да е по-приятно да тръгнем от Острец, първо да отидем до Тъжа и от там на МАрагидик, и обратно. Така от паметника надолу ми се струва че по-лесно ще нацелим правилният път, отколкото ако го качваме.
Чет Юли 19, 2012 11:22 pm
Tito
Не е съвсем сигурно доколко ще го нацелите пътя дори и на слизане, щом не сте минавали досега от там.
Пет Юли 20, 2012 8:04 am
Yan4o
А бе ако имаш що-годе читава карта, с добър мащаб и си добре с ориентирането и без маркировка ще го качите. Проблемът е основно в началната част на пътеката, след онази ливада на която съм пуснал снимка - там като знаеш от де да влезеш в гората, после имаш да подсечеш 2-те хълмчета - първото от дясно, второто - отляво и от там нататък по реброто през гората - само нагоре. Там вече се появява и по-редовна маркировка.
Значи след като заобиколиш първото хълмче ще навлезеш в една папратова поляна, дето зорът е да нацелиш в другият и край от къде да влезеш в гората. Ние там много се мотахме, никъде не личеше пътека. На връщане вече я открихме, като си я бяхме хванали отгоре. Значи като излезеш от гората на папратовата поляна (от дясната страна ще сте, гледайки на юг) - пердашите напред (на юг, в посока следващия хълм) през цялата поляна и в другия и край, където се стеснява малко - търсите в ляво вече да влезете пак в гората, там имаше някаква марка по едно от ГОЛЕМИТЕ дървета, пообиколете, ще я намерите. Трябва обезателно отляво да излезете, защото пътеката подсича следващия хълм отляво. Ние не я намерихме и продължихме напред и качихме хълма, но както съм показал после на една от снимките , стигаме до скала на върха му, от която слизането право надолу е ако не невъзможно, то поне достатъчно трудно и рисково, а и отстрани са едни сипеи и драки, не ти е работа. Ако на излизане от този папрат уловите марката, после няма да имате проблеми - не са много начесто, но са сравнително редовни, просто внимавайте да не пропуснете някоя, не трябва да вървите повече от 50м без марка, това е знак, че сте хванали грешен път.
Дано съм бил полезен с тези напътствия, все още са ми пресни от миналия август. Успех и не се отказвайте - колкото по-диво е, толкова по-готино. Инак по планинските "булеварди" е къде по-лесно.
Пет Юли 20, 2012 9:42 am
loudidd
Няколко разходки над Априлци
Да ползвам темата да питам - в края на май ще съм в Априлци за няколко дни и мисля маршрути. Ще спя в Априлци, поне първия ден. След малко четене измислих следното, моля за мнение, защото не познавам района :
- деня, в който пристигам (около обяд) мисля да се изтичам до Видимското пръскало, ще ми стигне ли времето да се върна по светло при ВЕЦ-а, ако тръгна към 13ч?
- втория ден (разполагам с целия ден, без уговорки) мисля от кв.Острец да тръгна към х.Тъжа, с цел за деня - Кадемлийското, Бабското и Пенчовското пръскала, а на прибиране вр.Марагидик - тук питането ми е ще ми стигне ли деня за всичко това и прибиране до кв.Острец или да оставам да спя на х.Тъжа?
И последно питане (в тоя пост ) - докъде мога да се кача с колата над кв.Острец, малка кола, не офруд?
Да ползвам темата да питам - в края на май ще съм в Априлци за няколко дни и мисля маршрути. Ще спя в Априлци, поне първия ден. След малко четене измислих следното, моля за мнение, защото не познавам района :
- деня, в който пристигам (около обяд) мисля да се изтичам до Видимското пръскало, ще ми стигне ли времето да се върна по светло при ВЕЦ-а, ако тръгна към 13ч?
- втория ден (разполагам с целия ден, без уговорки) мисля от кв.Острец да тръгна към х.Тъжа, с цел за деня - Кадемлийското, Бабското и Пенчовското пръскала, а на прибиране вр.Марагидик - тук питането ми е ще ми стигне ли деня за всичко това и прибиране до кв.Острец или да оставам да спя на х.Тъжа?
И последно питане (в тоя пост ) - докъде мога да се кача с колата над кв.Острец, малка кола, не офруд?
Благодаря предварително
Ако оставиш идеята за Пенчовското(много пристърни е-на другия баир през р.Тъжа)може да стане ама мноого стегнато ходене(почти тичане) и без много снимки...горе долу часовете са следните:
до х.Тъжа-3ч.
Тъжа-Кадемлийското-1ч.
Кадемлийско-х,Триглав-Бабско-1ч.(без ходене по цялатаеко пътека-само до пръскалото отгоре)
значи към 10ч.чисто ходене...ако имаш възможност-спи на хижата!Тогава може да включиш и Мара Гидик...
Приятно ходене!
Чет Апр 11, 2013 7:26 pm
Tito
А на последния ти въпрос - би трябвало да можеш да стигнеш поне до чешмата на Иван Мънков, която е на около 2-3км след обръщалото на Боевци (последните къщи в Острец). Там има голям вир с водопад и навеси с маси и голямо огнище. Лятно време си е направо задръстено от коли. Но скоро не съм ходил и не мога да кажа как е пътя. Иначе всяка година поне по веднъж се качвам на Марагидик, но винаги от северната страна през паметника на Цанко Дюстабанов. Между другото бурята, която направи толкова поразии в Габрово първо е минала от там. Масово има изкоренени ели, вилната ни зона прилича на горско стопанство след разчистването. Но тъй като този път се ползва за х.Тъжа и Табиите то и да е имало паднали дървета по него със сигурност са ги разчистили.
Благодаря ви, ясно, ще остана на х.Тъжа да спя, хем залез мога да хвана на Марагидик (или изгрев)
От темата става ясно, че ако реша да се спусна после от Марагидик към паметника, може да се поизгубя малко (или както е ясно, след онази буря пътеката да е задръстена)?
А за Видимското пръскало - тръгване следобед - ще ми стигне ли времето да се кача и да сляза?
Чет Апр 11, 2013 8:45 pm
Tito
Не мисля, че по Марагидик ще има нападали дървета. Там е само бук, а както знаем не него още му е рано за шума. Отнесли са го изключително иглолистните в ниското.
Аз ходих на Марагидик от север, седмица след бурята, нямаше нито едно паднало дърво в подножието му, където има гори. По скоро дърварите да са използвали повода с вятъра, за да направят някое друго безобразие.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети