ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
5-те чучура

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
5-те чучура
Автор Съобщение
ji4kajiata

Мнение 5-те чучура Отговорете с цитат
Здравейте, мислим да направим един бърз поход до 5-те чучура през останалите 2 - 3 почивни дни. Искам да ви попитам (понеже не съм минавал от там) как най лесно и бързо може да се качим от подбалканският път - ще минем през Арабаконак и ще тръгнел към Златица, Пирдоп, Антон - в тази посока, къде трябва да спрем около Антон (по пътя), за да тръгнем нагоре. Има ли маркер някоя пътека, ориентир, или по какво да се ориентираме. Много ще съм ви благодарен ако някои има снимка някаква, или да ме насочи къде да спрем и да тръгнем нагоре (по какво да се ориентираме на пътя).
Съб Май 04, 2013 9:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

Мнение Отговорете с цитат
точно от къде искаш да тръгнеш?арабаконак, златица, пирдоп предполагам че е антон.
там знам поне за две пътеки.минавал съм по тази която тръгва от изток,на север по заногата,до превала
антонски или попови гробове ,после на запад със стръмно изкачване на тетевенска баба и слизане
до чешмата.но това е по дълъг вариант.за другия се тръгва от западния край,не съм минавал.
къде ще нощуваш,палатка + спален чувал, не разчитай на планински извори и за там чувал.
как е със снега?дърва няма.дори през лятото си е студено.прецени обмисли!
Съб Май 04, 2013 10:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ji4kajiata

todor__x написа:
точно от къде искаш да тръгнеш?арабаконак, златица, пирдоп предполагам че е антон.

От Антон някъде там колега, по какво да се ориентираме от главния път за пътеката, и горе долу за колко време се стига до там от пътя долу със нормално ходене.
Нед Май 05, 2013 12:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
todor__x

По шосето стигаш до източния край на Антон.Не пресичаш дерето и реката.
трябва да хванеш черен път на север,като в началото му от изток има върби.
можеше да се влезе по него с кола,да се остави там.това е от 2008год.
маркировка имаше така че огледай.пътя се вие по западния склон на дерето.
след 30мин.се пресича реката при камъни от север,завива на юг по източния склон.
излиза се от гората завой на север,тук е проблема на откритото липсват пилоните
от билната маркировка личи само бетонната им основа и много нарядко поне тогава
лентова и избеляла зелена.от начало е покрай гората но следва гребена ,най високото
на хребета почти право на север.минава се покрай разрушена землянка_ колиба.
на две места между скали като през врата,имай в предвид че тревата ще е висока.
нагоре пътеката личи по лесно.като се излезе на превала завиваш на запад по
червената маркировка там няма проблеми.като време всичко е относително.
приблизително за1ч. трябва да минеш реката и излезеш на рида от изток.
по него може да отнеме и2ч.,най малко е1ч.ако го знаеш и не спираш на горе.
от превала пак е така.всичко си зависи от това как се движиш.дай си и резерва време.

за другата пътека знам само това което съм открил при ровенето си тук_там.
повече информация попитай пак или на лични.
Нед Май 05, 2013 4:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

todor__x написа:

за другата пътека знам само това което съм открил при ровенето си тук_там.
.

Другата пътека тръгва възможно най-близко до с.Антон-северно от него има боров масив-може да се заходи източно или западно от масива(горе пътеките се сливат) но и 2-та варианта са зле маркирани-източната все пак по-бива-тик там има табелки..проблема е до излизането над въпросния масив на голото-от там-коловете тръгват редовно нагоре и кахъри вече нямате!След около час(и нещо за по-бавно ходещите Very Happy )се стига до разклонение-и двете продължаващи пътеки са колово маркирани-лявата излиза на премката преди вр.Картала и продължава насевер за х.Момина Поляна,а дясната(ВАШАТА)излиза на разрушената х.Планински извори.
Успех и приятна разходка!
Нед Май 05, 2013 5:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Мнение Re: 5-те чучура Отговорете с цитат
ji4kajiata написа:
. Има ли маркер някоя пътека, ориентир, или по какво да се ориентираме.

Маркера е черен път,който тръгва за някакъв параклис-Св.Георги-най-добре е да питате някой местен(ако се мярка такъв-то си е извън селото).
Нед Май 05, 2013 5:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ji4kajiata

Колеги много ви благодаря за насоките, извинявам се за късният отговор, но не бях се засядал на компютъра, та значи тръгнахме много късно и не се качих до горе, защото щеше да се стъмни на слизане и да имаме проблеми (а не бях оборудван за нощни преходи), минах през въпросният масив след него отгоре се вижда една голяма скала и още надоре (ако съм хванал правилният път). Качихме се почти до горе и слезнахме набързо да не замръкнем. Следващият път ще тръгна по рано за да стигна до горе. Ако някои минава натам нека все пак спореди някоя друга снимка за ориентир. Благодаря за насоките на всички.
Пон Май 13, 2013 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Ако си хванал правилния път-щеше да разбереш-както ти казах над гората почват редовни колове нагоре-в събота се качвахме оттам -писах вече за приятната изненада на х.Планински извори...снимки за съжаление не правя Confused
Вто Май 14, 2013 8:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

О, там съм се въртяла яко преди 2 години!
От някъв ресторант в селото ни насочиха към боровата гора, тук-таме имаше останки от заличена маркировка. Излезнахме на въпросната скала /предполагам е същата/ където имаше и скоро палено огнище, после се навряхме в един шубрак, след него свихме на изток, пресякохме реката и най-накрая без да искаме се озовахме при колците.

И пак това беше малкото зло - по-нагоре се спусна облак, колците се разделиха на СИ и СЗ , хванахме СЗ към Картала, те се разредиха, после в едно деренце съвсем ги загубихме... абе филм си беше до билото, по компаса, по компаса...

http://www.gamina.eu/2011/06/10-12062011.html

Вто Май 14, 2013 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
fena73

Ами явно и двамата сте хаванали по-западно от дерето.За мой късмет първия път когато го минавах беше отгоре-надолу и нямаше как да се объркам-коловете те вкарват в гората на точното място-имаше даше стари табели Smile та вече го знаех де да го търся наобратно,а и жи-пи-есс-а помага,де Wink Ние сега на слизане от х.Паскал тръгнахме да пресичаме на изток деретата,че колата беше в Антон и мисля че я видях отгоре въпросната скала-ена такава червеникаква Laughing Без да искам попаднахме и на Еленската базилика-доста запазена и на много красиво място-беше бонус в програмата...
Вто Май 14, 2013 11:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

Аз излезнах леко източно от голямата червена скала.

Вто Май 14, 2013 12:25 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
mislesht

Местожителство: Пловдив

ji4kajiata написа:
Колеги много ви благодаря за насоките, извинявам се за късният отговор, но не бях се засядал на компютъра, та значи тръгнахме много късно и не се качих до горе, защото щеше да се стъмни на слизане и да имаме проблеми (а не бях оборудван за нощни преходи), минах през въпросният масив след него отгоре се вижда една голяма скала и още надоре (ако съм хванал правилният път). Качихме се почти до горе и слезнахме набързо да не замръкнем. Следващият път ще тръгна по рано за да стигна до горе. Ако някои минава натам нека все пак спореди някоя друга снимка за ориентир. Благодаря за насоките на всички.

Голяма скала ли? Да не си хванал към Джемински камък?

Вто Май 14, 2013 5:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.