Когато бях войник често раговарях с едно момче от Петрич, което и досега помня с думите, които непрекъснато повтаряше: "Еее, сега да съм в Петрич, да се кача на Конгуро. Много е хубаво там да знаеш!"
В края на юли си намерихме повод да отскочим до Беласица в чуденка по един въпрос. Та покрай решаването му решихме да отидем до Конгуро. Накратко. Докарахме я с колите до края на асфалта, после през гората до хижата, където направихме почивка. След това на Вършилото, отбиване до близката вода и ядене на малини, и накрая на Конгуро.
Върхът е много хубав, с прекрасни гледки. Въпреки това снимахме малко и повече се наслаждавахме на гледките.
Наистина хижа Конгур и връх Конгур (по известни на местните с името Конгуро) са си класика за петричани. Беласица в този район е много красива и лесно достъпна, а върхът при ясно време предлага изключителни панорами. Поздравления за добрите снимки!
Сря Окт 17, 2012 11:46 am
Antoon
Все едно, че гледам моите снимки
Ходих по същия маршрут на 13 юли до Калабак и наистина гледките бяха много приятни. А и беше доста зелено плюс големите лилави петна.
Имах му зъб на тоя район от преди 7-8 години, когато граничарите ме свалиха с джипа от малко преди Конгуро, че бях без разрешително.
Да, чудесно място, а и маршрута е сравнително лек. Пък и при такова време няма как да не станат хубави снимките.
Antoon, докато катерихме покрай нас минаха няколко джипа. А трафика към хижата, макар и пътя до нея да е черен в разстояние на 5 км, бе доста голям.
Сега му е времето да провериш. И по кльона на запад да тръгнеш, бързо ще си там.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Пет Окт 19, 2012 10:18 pm
ivailo.hr
ДИАНА написа:
Сега му е времето да провериш. И по кльона на запад да тръгнеш, бързо ще си там.
В Беласица не съм ходил, но мисля, че да се върви по кльона по принцип не е добра идея. Съоръжението не работи от над 10 години и вероятно просеката на КСП до него е обрасла (като в Родопите). Освен това трасето му върви по най-лошия начин (перпендикулярно на ребрата и деретата, спускащи се от билото), защото е изградено успоредно на линията на държавната граница (билото). Получава се ребро-дере, ребро-дере и т.н.
Нед Окт 21, 2012 1:05 pm
dido
Вероятно ДИАНА е имала предвид границата, не кльона.
Иначе в Алиботуш и Беласица кльона е пообрасъл с млади фиданки, но все още става за ходене.
Speedy, хубаво ходене сте направили, браво! За следващия път пробвай зимата, билно с продължение до Калабак - страхотен обзорен маршрут е.
_________________ Бутам след осмата бира
Нед Окт 21, 2012 1:50 pm
Antoon
Спийди, май съм се изразил двусмисленно, аз джип нямам и в планината съм пеша, ама имах "удоволствието" да опитам джипа на граничарите, че и служебното куче беше до мен за компания. Иначе на 13 юли нямаше никакън трафик освен едни подранили мургави боровинкаджии
Нед Окт 21, 2012 9:21 pm
ДИАНА
Разбира се, че се пошегувах за кльона и го казах в смисъл, че Беласица на Speedy всякак му е близо.
Но все пак и така може - що да е лесно, като може да е трудно!
По границата вече става, но преди години…
Спомням си, че бях дръзнала да вървя край мрежите на кльона в Стъргач и да си снимам трънки и шумки.
Явно ме бяха видяли от вишката и скоро дойдоха двама войници с куче, да ме предупредят, че ако веднага не се махна оттам,
ще се разделя с моята скъпоценна „Смяна 8”.
Оттогава мина много време и широката ивица земя край кльона, която се ореше редовно - се самозалесява.
Няма ги граничарите, браздата, мрежите… Такива работи, но са вече история и не са по темата.
Нед Окт 21, 2012 10:43 pm
ivailo.hr
Аз написах горното с най-добри чувства. Просто искам да дам доброжелателен съвет на по-неопитните планинари да не очакват приятна разходка, ако тръгнат по трасето на съоръжението. В общия случай то върви перпендикулярно на деретата, а не под ъгъл или на серпентини, както би вървяла една туристическа пътека. На стръмните участъци някога е имало дървени стълби, но всичко е изгнило и е отнесено от водата. Трасето на съоръжението може да бъде отчасти полезно при загубване, защото следвайки го човек може да излезе на път, по който може да се смъкне към цивилизацията. Казвам отчасти, защото трасето на съоръжението нито излиза на било, нито слиза в ниското. За разлика от него, просеката в която минава държавната граница (браздата) се чисти що годе редовно и що годе почти навсякъде от нас или от нашите съседи оттатък. И тъй като границата по правило върви винаги по водоразделното било на планината, тя е интересен туристически маршрут от гл. точка на панорамни гледки и т.н.
Граничарите и мрежите ги няма, но браздата си е там, защото тя маркира къде свършва земята ни и откъде започва чуждото...
Пон Окт 22, 2012 12:45 pm
ДИАНА
Е, знам, че я има граничната бразда между държавите.
Като казах бразда, имах предвид земята, която се ореше край мрежите на кльона и ако някой е избягал, при обхода
граничарите можеха да видят стъпките му.
Иначе, Ивайло, добре е, че го споделяш. Човек не може да бъде навсякъде и да знае всичко.
Пон Окт 22, 2012 1:40 pm
ilievvli
ivailo.hr написа:
А За разлика от него, просеката в която минава държавната граница (браздата) се чисти що годе редовно и що годе почти навсякъде от нас или от нашите съседи оттатък. И тъй като границата по правило върви винаги по водоразделното било на планината, тя е интересен туристически маршрут от гл. точка на панорамни гледки и т.н.
Граничарите и мрежите ги няма, но браздата си е там, защото тя маркира къде свършва земята ни и откъде започва чуждото...
Не разччитайте, че навсякъде браздата се чисти и поддържа. Това лято обиколих голяма част от границата със Сърбия, част от тази с Македония и почти цялата по Беласица. Браздата е чиста, там където билната растителност е трева, но по сръбската, където има драки и тръни... Но иначе общо взето навсякъде браздата е проходима.
Пон Окт 22, 2012 8:18 pm
Green 65
Регистриран на: 10 Окт 2010 Мнения: 89 Местожителство: Стара Загора
В началото на септември направихме за втора поредна година прехода към Радомир...перфектно място е вече хижа "Конгур", но и хижа "Лопово", вече работи на 1,30 часа под връх Радомир /12 места предлага сега/.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети