До Рая,Райското пръскало и още някъде отново...
Този път няма надълго и широко да описвам това ходене.Но то се оказа сбъдната мечта - да заведа дъщеря си Лора до райското място.Тридневен преход по класическите маршрути - Паниците-х.Рай-х.Левски-Карлово.
Времето беше благосклонно към нас избегнахме срещите с гръмотевичко и светкавичко от което най-много се притеснявах.Поваля ни по изкачването на Рогачева гора ,но не сме от захар ,дъжда не успя да ни разстопи.
Пръскалото ме изпълни с енергия надявам се за цяло лято.
Прехода по лятната пътека до Левски беше завладяващ от гледки по луди пощурели дерета и водопадчета отвсякъде.Джендема също ни се разкри подобащо и респектиращо.На х.Левски приятна и изненадваща среща с форумния брат Plamen K. ,с когото дълго и нашироко си поприказвахме.Надявам се и той да е останал с добри впечатления от тази спонтанна среща и разговорите които водехе.
И двете вечери на хижите бяха с много приятни компании и пиенето на чай беше изключително приятно.
и така ето и снимките :
https://picasaweb.google.com/117806924060137759635/sphEJI?authuser=0&feat=directlink
Почти воден туризъм-
Страхотни снимки-никога не съм виждал райското пръскало с толкова много вода.
Пон Юни 17, 2013 11:06 am
Stefak
Докато слизахме към Карлово прекръстих Стара река- Бясна река поне два часа след слизането в Карлово ушите ми бучаха още.Най перфектните природни джакузита ми бяха три часа пред очите и сладко въздишах от наслада.
Пон Юни 17, 2013 11:34 am
Plamen К
Приятно запознанство стана. Сладката раздумка и чаят вървяха леко и напоително.
Много, много свежо!
Ето затова калоферци пеят в Химна на Алтън Калофер:
…………………
„Затуй обичам Балкана,
Балкана и Юмрукчала,
Рая и още Купена,
долини тъмни, дълбоки,
горите стройни, високи,
водоскоци игриви и
водопади пенливи………”
Браво на Лора, че идва с теб! Нещо, което не постигнах с моята щерка.
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Привет! Някой има ли инфо за райското пръскало в момента,дали има вода,зная че по това време на годината попресъхва...
Сря Авг 21, 2013 11:14 am
EXIIIT
нЯМА ВЕЧЕ ПОЧТИ Е ПРЕСЪХНАЛО
Сря Авг 21, 2013 3:38 pm
Йосарян
Регистриран на: 17 Юни 2012 Мнения: 685 Местожителство: Димитровград
Ама те го спират по това време на годината, заради сушата.
Сря Авг 21, 2013 8:04 pm
Stefak
Отново и есента
Дълго чаканото тръгване за традиционния есенен преход в Стара планина стана факт на 27.09.2013г.
Уточнено е ,че тръгването ще бъде от бивак Бяла река край Калоферски манастир.Там се настаняваме край реката събираме дърва и разпъваме палатките,правят се салатите,приготвят се мръвките,напитките се студят в реката.Изобщо кипи усилен труд в смях и закачки за изкарването на една силна първа вечер,която ще даде силен емоционален тласък на прехода ни.Чудно си минава времето край приятната топлина на огъня.По някое време се добирам до палатката и отлепям за сън.То не беше никакъв сън,но ще дойде дума и за това.Тази година към нашата група за веселяшки туризъм се присъедини и мой приятел и колега от Благоевград, паснахме си идеално,залепна като шамар за буза към нас.
Първи ден до заслон Ботев или накратко казано Стефанова мъка.
Събота сутринта към 9,15 потегляме нагоре по пътеката от бивака за х.Рай,ще се установим първата вечер на заслон Ботев,като на Рай ще преценим как ще продължим до там ,дали през Ботев връх или през Башмандра.Още след първите няколкостотин метра усетих,че нещо лошо става с мен.Бърза умора,след малко повръщане и така оттук насетне започна моята мъка и агония по иначе така приятните пътеки.Изкачването на Рогачева гора беше неимоверно мъчение за мен почивах през 20 метра,нямах сили дори да мисля,машинално крачка подир крачка.Тук получих и първите схващания на краката.Егати какво ми се случва.Като си помислих от колко време моите хора ме чакат на хижата още по тягостно ми ставаше.Най-накрая като охлюв допълзях до хижата.Пръскалото стачкуваше,нямаше нищо общо с онази хала от юни месец.Моите другари ми предлагат да остана на хижата ,а утре да отида до Левски,аз отказах поисках около 15-20 минути почивка и аз ще продължа през Башмандра,редуцирах багажа и излишното за следващите три дни оставих на хижаря. Поръчах си леща да хапна,но още след първата хапка ми се повдигна,не успях да хапна,малко водица и по пътеката.Към мен се присъедини и Ванката,който за неговото ходене заслужава също голям респект.Бойко и Митака ще качват върха,казваме си ще се видим на заслона,аз си викам кога ли.Та за Ванката този човек ходи почти през целия ден с кроксове,да да с кроксове.Предната седмица е опитал да си разгази новите обувки с разходка на Витоша и последиците бяха много гадни рани на краката.Имаше една тема тук във форума -Е4 по еспадрили,Ванката направи Калоферски манстир-заслон Ботев по кроксове.Та поемаме ние двамата по лятната пътека другарчето държи темпо но не знае днес със кой си има работа аз при всяко нагорнище почти блокирам и се задъхвам,гади ми се.В мига който видях колибата на Башмандра си казвам на ум само да стигна до нея и оставам да нощувам там просто не мога.На Башмандра правим почивка около десет минути дотук от хижата за два часа,Ванката ме ободри с приказката ,че и читави да бяхме пак за толкова ще го вземем само че ще е по весело и приятно, а не така мъчително.Аз пък не продумах уж за моите намерения да нощувам в колибата.Очарователните гледки на водопадите на Башмандренска река малко ми вдигат тонуса и настроението и оттук до заслона мина много по леко.В 19 часа стигаме заслона,който нормално за събота вечер е пълен.Там имахме среща с нашия боен другар Джо.Бойко и Митко са стигнали преди нас и са спретнали салата,обаче без мен тази вечер на софрата,с две думи никакъв ме няма.Тук на заслона изпих първото си безалкохолно на планина.Бойко констатира факта с думите явно наистина ти има нещо.
Ставам бодър от сън,спахме в столовата,но на новите миндери се спи супер удобно,само дето беше адска жега.Вън вали,някои пият биричка и закусват други като мен гледат.Имаше идеи да се прави траверса и оттам да се слезе на Левски.Времето като ли отказва групата,аз съм категорично по лятната усещам че нямам сили за подобен преход днес.Тръгваме всички по лятната.По равното на мен крачката вече ми спори.Леко по леко влизам в ритъм,май ще ме бъде.На Петолъчката правиме кратка напоителна почивка,дойде време и моя ирландски чай да напусне страничния джоб на раницата и да разкваси зажаднели планинарски устни.Тука задуха малко неприятно и по надолу на едно по заветно място продължихме с разхода на чай. Ванката пък имаше невероятен оригинален кубински чай-красота.На хижата вземаме мерки да не допуснем обезбиряване и след някоя и друга бира отиваме до Пръскалото.Вечер като вечер на любима хижа.
Планът за днес е от хижа Левски през Равнец до Рай където подобаващо да завършим прехода.Някои ще свирят на китара аз отсега си мисля кои песни да искам да се изпеят.Качването до Равнец се оказа бая стръмничко,абе баято си е до горе.Разгледахме за кратко пастирската колиба преди Петолъчката.Видях няколко съсела.На Башмандра отново правим почивка,виждаме как отдолу мъглата бурно обзема Джендема и лети нагоре.О трите чучура до Рай сме в плътна мъгла.На хижата докато някои се чудят дали да ходят до Калоферски купен започна да вали.Май остана само да направя салата,няколко пъти.Песни,звън на китара какъв по добър финал на прехода.Колко много настроение имаше във мен тази нощ,вън вали като из ведро ,ние сме вътре на сухо и се веселим.А само преди два дни колко гадно ми беше.От снощния дъжд Пръскалото се е понапълнило и леко ме накара да се усмихна,само леко защото винаги последния ден на тръгване ми е от тягостно по тягостно.Разделям се с Планината като с много близък човек и ми е мъчно въпреки надявам се скорошната ни среща.
Снимки правих само през третия ден,първия както се досещате ми беше само до снимки,втория ден беше много мрачно.
Снимките https://picasaweb.google.com/117806924060137759635/201303?authuser=0&feat=directlink
Чет Окт 03, 2013 10:29 am
Весела Ягодова
Бре, че красива щерка имаш ! (това за пролетното ходене).
А за есенното - имаш ли някакво обяснение за странните ти симптоми, да не си се натровил с някаква храна/вода ? С това повръщане...
Балкана на есен ми е много на сърцето, надявам се скоро и ние да скокнем натам
Поздрави !
Чет Окт 03, 2013 12:14 pm
Gamina
Вилнее някакъв гаден вирус със стомашни болки, гадене, мускулни болки и отпадналост... една камара хора покрай мен го изкараха тежко.
Мен ме пипна докато пийвах биричка в Борисовата (даже Вес, ти май беше тогава от другата страна на езерото), както си бях ок, рязко ме стегна стомаха, повръщах, реших че бирата не е била нещо наред
Едвам се докопах до такси, после до вкъщи и три дена агонизирах на работа Идея си нямах, че е вирус... после като се разболяха и други хора със същите симтопми, че и ходиха на лекар, разбрах причината.
При някои обаче не минава за три дена, а продължава цяла седмица и повече.
Благодаря! (това за красивата щерка).
Нямам никакво обяснение за случилото се с мен този ден.На заслона пих Смекта вечерта и сутринта,ден и половина не сложих почти нищо в уста освен малко шоколад и се оправиха стомашните проблеми.Но до края на прехода имах една особена отпадналост.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2Следваща
Страница 1 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети