Вчера се поразходих от Княжево през Конярника до Селимишкото било и бях решил да слезнем до х. Селимица по желоните отклоняващи се от билото близо до засл. Самара, но установихме, че няма никаква пътека, а се затъваше. Тогава забелязах, че пише "Летен път" и се чудя дали изобщо зимата е възможно минаване от там и какви са рисковете...
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Интересен въпрос, чийто еднозначен отговор и аз бих искал да узная.
След вр. Селимица пътеката за х. "Селимица" се раздвоява - изрично написаният "летен вариант" слиза директно до м. Танчовица и хижата, а стълбовият вариант завива леко наляво и на юг към резервоара преди вр. Накев камък (този вариант сякаш се обозначава "към с. Кладница", също "летен вариант"), откъдето пак отива в м. Танчовица и хижата. В м. Танчовица отбивката за лятната пътека (червена маркировка) е много добре обозначена с табелка "летен вариант", като е обозначен и надпис зимен вариант (зелена маркировка, която продължава за с. Клисура), от който вариант по-късно при резервоара се отделят стълбовете с отново червена маркировка и надписи "за Черни връх", без да е изрично посочено, че това е зимен вариант.
По тези пътеки съм ходил само лятото. Доколко стълбовата маркировка е някакво успокоение, не зная. Не съм срещал изрично да пише, че южният склон на вр. Селимица (макар и стръмен) е силно лавиноопасен (за разлика от този на съседния вр. Самара). На картата на Национален парк Витоша маршрутът го дават изрично летен, а не зимен. На интернет сайта на с. Кладница в частта за х. "Селимица" до в. Накев камък го пишат зимен, но отново не доуточняват след това продължението по стълбовете за Черни връх дали е зимно или не. Може би стълбовата маркировка не очертава безопасен зимен маршрут, а най-лавинобезопасния зимен вариант (както при Мальовица или Заврачица например). Може би поради недостатъчния брой маркировъчни стълбове, някои от които дървени, и немалката вероятност от загубване при лошо метеорологично време, както и все пак възможността от снежни свличания при определени условия, карат Националния парк да избегне отговорността да обяви този маршрут за чисто зимен, с което би подвел по-неопитни туристи да изберат този интересен, но труден и продължителен път. Така Паркът си спестява много главоболия, а и облекчава работата на Планинската спасителна служба.
Очаквам и други да вземат отношение по темата, макар зимният сезон вече да отмина. А догодина следва проверка на място
Вто Апр 16, 2013 9:23 am
Мавруд
Много благодаря за разяснението, дано някой се включи наистина. Зимния сезон никак не е отминал, на Селимица и в района има над 2 метра сняг, а вчера и днес са паднали нови 20 см, така, че зимата си продължава и тази Събота и Неделя пак ще атакувам района Според мен пътеката може да не е толкова лавиноопасна, колкото стръмна и опасността от свличане на снежни маси (което също си е вид лавина) по време на ходенето (особено, ако няма пътека) или пързулване надолу е не малка. Поне от спомените ми през летните минавания.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети