Маршрутът беше: Чепеларе - НАО Рожен - пр. Рожен /нощувка/ - Пампорово - Мечи чал /нощувка до параклиса св.Илия/ - Мечо гробе - Асенец - Чепеларе.
Много добър преход се получи, като първите 2 часа съжалявахме, че мъкнем снегоходки, но след това разбрахме, че без тях трябваше да се връщаме. В началото над Чепеларе жълтата маркировка я няма - движихме се по машинката, но няма проблем да се следва билото и без машинка. Когато достигнахме 1500 м.н.в. започна тежък мокър сняг с умерено пропадане. Преспите са над 1 метър, но има и сухи места под боровете. Не се отбивахме до самата обсерватория, а я заобиколихме от север. После съкратихме, като не заобиколихме Тюлтепе от изток, а по немаркиран път от запад и излязохме на пресечната точка на червената /Е8/ и синята маркировка. Последните 2 км. до прохода ги минахме по асфалта - много мек стана снегът. Настанихме се за нощувка в близост до параклиса и клетката на GSM под едни борчета където нямаше сняг. Излезе вятър. Сутринта снегът беше прекрасен. Въпреки, че беше топло до Пампорово се движехме без проблем. Към Мечи чал е добре утъпкано от шейните. Срещнахме много. Нощувахме до параклиса. Под навеса намерихме много дърва, брадва, продукти, вино, бира.... Запалихме огънче "за адет", но духаше неприятно за дълго седене. Хапнахме набързо и си легнахме. Чудя се като се затопли тези оставени продукти няма ли да привличат мечките?
Сутринта тръгнахме за х.Изгрев. Много скоро се заоблачи и ни заваля доста силен дъжд. След няма и час дъждът спря и пак изгря слънце но с умерен вятър. Снегът стана съвсем отвратителен. До Мечо гробе вървяхме по стари следи от шейни, но по-нататък никой не беше минавал по пътеката. Със сигурност щяхме да окъснеем заради паднали дървета и много мек сняг, а не ми се пътуваше по нощите. Съкратихме плана и се спуснахме към Асенец. Току бяхме стъпили на асфалта и до някакъв обор ни излязоха 7 /седем!!!/ овчарки. Три от тях бяха огромни, едната беше особено красива кавказка. Спряхме и зачакахме, защото нямаха много агресивен вид. Изредиха се да ни подушат една по една и тримата и подминаха освен кавказката. Тя остана с нас и като тръгнахме бавно ни съпроводи, докато обиколим стадото и остана да ни наблюдава на един завой. Понабихме си краката по асфалта и финиширахме в Чепеларе.
Изключително красиви гледки имахме през цялото време - невероятна планина!
Re: Обиколка над Чепеларе
Todor написа:
..........................................................................
После съкратихме, като не заобиколихме Тюлтепе от изток, а по немаркиран път от запад и излязохме на пресечната точка на червената /Е8/ и синята маркировка.
..........................................................................
Още веднъж поздравления за хубавия преход!
Каква е тази синя маркировка? Да не е нещо за Момчиловци?
Тодоре, а видяхте ли къде е разклона на Е8 и другата червена маркировка, която отива от Пампорово към Мечи чал, х. Изгрев и т.н. та чак вероятно до с. Храбрино? Имат ли въобще пресечна точка двете червени маркировки? Ако имат, би трябвало тя да е някъде из Пампорово.
Доколкото знам Е8 идва от Рила и минава грубо казано от запад на изток през Родопите (... Ягодина - Чаирите - Триград - Мугла - х. Ледницата - х. Перелик - х. Студенец - х. Момчил юнак...)
Вто Мар 12, 2013 9:18 pm
gundu
Тодоре, поздравления! Чудесно кръгче сте врътнали.... дали пък не ви и завиждам лекичко.... Само фотото ти при мен не се отваря. Може да не е публично или нещо такова. не знам.
Иво, покрай Роженско маркировките са повече от туристите . Жълта НАО Рожен-Чепеларе, Жълта за Пашалийца, сини и зелена за наоколо, (едната синя наистина стига в Момчиловци ),червена. Всъщност черевените са поне две - Е8 прастара и неподдържана и магистралната червана от царско време , най-грубо казано от х.Орфей през х.Студенец та до х.Преспа с отклонение от х.Студенец към х.Персенк.
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,..
Вто Мар 12, 2013 10:05 pm
Todor
Ивайло, аз ползвам картата на BGMountains. Там има означена синята маркировка и много добре си личи мястото по което пресякохме. Значи ние вървяхме по жълтата където има разклон за обсерваторията. След това продължихме, но маркировка на практика нямаше и ходихме по GPS. После видях пътя по дерето на около 100 метра от нас и той ни изведе на пресечната точка на синята и червената. На синята имаше табела за Момчиловци. На червената имаше 2 вида табели на жълт и на зелен фон за х.Студенец и Момчил юнак. Маркировките също бяха 2 вида. Едните бяло червено бяло /от МОСВ/, другите жълто червено жълто /по-нови/.
Двете червени маркировки се пресичат в Пампорово. Става въпрос за Е8, която идва от Перелик към Момчил юнак и другата червена, която идва по Перелишкото било и през Мечи чал /аз съм я вървял от Върховръх/.
Всъщност това е голям майтап, но не знам дали е за този раздел. Когато за първи път си пуснах новокупения GPS на спирката в Пампорово и искахме да отидем към Рожен и като ни засука тази червена маркировка към х.Студенец нагоре към ски пистите, а после надолу.... общо 1 час разходка из Пампорово за да излезем на шосето за Смолян, където можеше да бъдем за 10 мин. ако не следваме маркировката - достатъчно е да хвърлиш един поглед на картата Вени каза - "добре че си имаме GPS .... иначе как щяхме да се оправим...." имаше пред вид да разгледаме Пампорово
gundu, не знам защо не излизат снимките... за публичен достъп ми е албума във фейсбук, просто трябва да имаш регистрация.
можеш да отвориш файла с Гугъл земя и с Бгмаунтайнс
п.п. Жълтата маркировка от Чепеларе я няма. Видях на един стълб в града, после с голяма фантазия на няколко дървета по-нагоре и вече става много добра след параклиса Петър и Павел - с табелки от МОСВ. Все пак пътеката е добра и не би трябвало някой да се загуби, ако не хване някоя кравешка.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети