Автор |
Съобщение |
igurbev
|
До х.Иван Вазов от юг (11.2012) |
|
След като оставим колата край ВЕЦ "Калин" и се качим с известни импровизации по нормален начин, по идея трябваше да се върнем през Малък Полич и Караула с последващо "подсичане напряко". Само като видяхме от колата на качване дълбоките рилски дерета обаче, стана ясно, че сметката е доста крива.
Ей ги в далечината въпросните Малък Полич и Караула.
Така че проявихме скромност.
Линк към снимките и трака.
|
|
|
Чет Дек 27, 2012 6:48 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
Има остатъци от релси и от двете страни - от Винтчето към Карагьол, също и над ВЕЦ Калин. Вероятно си прав, че са обслужвали строежа.
А за района на Поличите си дяволски прав. Особена атмосфера витае по това плато между огромните обли камъни. Преди години се въртях там с палатка, слизах и до езерта от северната страна. Самите езера са малко депресия, заради изкуствените заграждения и строителните, и не само, отпадъци, но пък отвесните стени на циркусите са впечатляващи.
|
|
|
Чет Дек 27, 2012 7:36 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Чет Дек 27, 2012 9:26 pm |
|
|
Emil
|
|
|
Да, малко е подтискащо наистина, да видиш как езеро е направено на язовир.
Там още германската инженерна мисъл, не знам защо, е проявила интерес и е започнала изграждането на първите хидромелиоративни съоръжения. Между двете части на язовира има връзка, то трябва да се види на живо, трудно е за обаяснение. С вагонетките са си играели да качват по не малкия баир на всякакви неща. Вагонетките от едната страна на баира са ги пълненли с вода и са издърпвали другите с материали от другата страна на баира. Преди военните не пускаха качване с коли до горе. То има и друга причина, но не мога да я пиша тук.
Както и да е, въпросът е, че ландшафта е сериозно променен, особенно със стените и пътят издълбан в скалата слизащ от "винтчето" към Карагьол.
Иначе от Поличите до Калините пайзажа е много интересен и специфичен.
А докато разглеждах снимките на Ванката ми хрумнаха страхотни идеи за следващото лято.
|
|
|
Пет Дек 28, 2012 12:22 am |
|
|
Valio
Регистриран на: 28 Окт 2008 Мнения: 304 Местожителство: София, Враца |
|
|
Пет Дек 28, 2012 3:01 pm |
|
|
Svetlix
|
|
|
Страхотен трак и снимки!
Имам въпрос. С обикновен автомобил (не джип) стига ли се поне до бариерата на язовира? Планирам Юли месец да се кача и аз най на края там горе. Планът ми е да оставим там колата, да минем през х. Иван Вазов, разходка наоколо, нощувка в х. Иван Вазов, на другия ден да се отбием до 7-те Рилски езера, да си вземем колата и да се върнем по обратния път.
|
|
|
Съб Фев 23, 2013 9:23 pm |
|
|
igurbev
|
|
|
До язовира няма проблем. От там до Винтчето е по зле, но става. Това с разходката до езерата и взимането на колата не го разбрах.
|
|
|
Нед Фев 24, 2013 9:05 am |
|
|
Svetlix
|
|
|
Ами ... така съм го написал
След като нощуваме в хижата ще се разходим до 7-те Рилски езера, после ще се върнем до хижата по същия път, от хижата до язовира където ни чака колата и си тръгваме.
Много отдавна се каня да се кача. Най-големия майтап е че приятелката ми е от Кочериново и от къщата им се вижда стената на яз. Калин. Защо не сме се качвали до сега - нямам обяснение
Приемам всякави идеи и насоки за маршрути.
|
|
|
Нед Фев 24, 2013 12:24 pm |
|
|
Ристо Туристо
Регистриран на: 02 Окт 2008 Мнения: 4315 Местожителство: на 950 м.н.в. |
|
|
|
|
|
...
Най-големия майтап е че приятелката ми е от Кочериново и от къщата им се вижда стената на яз. Калин. Защо не сме се качвали до сега - нямам обяснение
Приемам всякави идеи и насоки за маршрути. |
И аз бях така до преди 5 години (изключая )
Важното е да те фане планинарската гравитация - маршрути бол.
_________________ Енциклопедия за ЕКИПИРОВКАТА за туризъм.
Палатки *** Туристически обувки |
|
|
Нед Фев 24, 2013 2:45 pm |
|
|
ДИАНА
|
|
|
Хижа „Вазов” - всичките Седем езера, пак „Вазов” и Винтчето, независимо по кой от маршрутите, си е много път и денивелация.
Това е голямо тичане в един ден надолу-нагоре, по-нагоре, плюс слизане с колата...
Дали ще ви е по силите и кога ще се порадвате на планината?
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг. |
|
|
Нед Фев 24, 2013 5:26 pm |
|
|
|