ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
с.Тъжа-х.Тъжа-Марагидик-масива Триглав-х.Соколна-с.Габарево

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
с.Тъжа-х.Тъжа-Марагидик-масива Триглав-х.Соколна-с.Габарево
Автор Съобщение
Dimo Kolev

Местожителство: Бургас

Мнение с.Тъжа-х.Тъжа-Марагидик-масива Триглав-х.Соколна-с.Габарево Отговорете с цитат
Отдавна го бях замислил този преход, даже с малко по разширен вариант до хижа Мазалат, но се оказа че няма места по празниците. И с лека промяна на 23.05. към обяд се изсипахме в края на с. Тъжа. До хижа Русалка бях ходил и снимал преди 2 седмици и снимките са от тогава,а и времето на 23 по обяд не беше много за снимки
Тук до сухата чешма започват красотите

Имаше много животни

Поехме на пряко по четирите подсичащи пътечки

Ей на и нас

Вече на хижа Русалка. Този път бай Димо и кака Надка ги нямаше за съжаление и за това не можахме да хапнем от вкусната им копривена чорбица.
А около хижата е много красиво и диво

Новите табели на парка. Що ли махнаха старите арки не знам

Малко над хижата по този римски път може да се изкачи човек до масива Триглав

Стигнахме до КИП Сладката вода и насреща Бабското пръскало

Имаше и няколко сезонни пръскала

От бабски рът се виждаха Петкановите водопади.

За жалост тръгнахме късно и не остана време за екопътеката ама нищо
Аз

и пак същия

Нагоре пътя си е скучен, все по пътя завой след завой подминахме разклона за хижа Триглав, починахме на потока след него до това малко водопадче

и продължихме по пътя. Изведнъж се показа зад завоя

Красота

Дълго му се любувахме и катерихме по скалите. После пак трамбовка нагоре по пътя, сетне смесите, завой на ляво и право на хижа Мандрата

Рядко хваля хижи и тем подобни сгради, но! Тук ще кажа следното : хората се стараят да направят нещо от нищото и успяват, защото силно го искат, защото са готини и защото са човечни. Условията са супер като за такова място и им желая успех.
На сутринта снимка за спомен с групата

и газ към следващата много далечна цел

ей там горе зад реката Smile)). Сега пак ще кажа нещо: не бях ходил на Тъжа, чувал бях това онова, но исках да отида и видя с очите си как стоят нещата, да се сблъскам със солидна порция ЧОЧОВИЗЪМ и макар да не останах доволен успях да усетя реалността.
А на около е красиво. Има изоставени кошари

и коне на воля си пасат

Горе в дясно гранд хотел Табите на едни мутри (щях да кажа хора от Варна), дет държат цяла Варна. Долу в ляво Гранд кошандрела изоставена. Ако вземе някой промени местата на посетителите на двете сгради ще ми хареса

Най-после след дългите 10 мин сме горе. Ура

Утре сме на там

А днеска на там

Поехме нагоре към Марагидика

Ама времето малко не беше с нас

Въпреки всичко с усмивка

се качихме за час

Тук някой печката беше запалил

Заоблачи се сериозно и заслизахме бързо надолу. А там гледки кави ли нещеш
Гнездото на мутри

Обора на Чочо и Румен

и малката и непретенциозна Мандра, която ще стане предпочитано място скоро

А този зловещо ни гледа и чака

ама за него утре. Днес отървали дъжда се отдадохме на заслужена почивка

Две телета се гледат

Красотите след дъжда бяха навред

Вечерта дозата Чочковица на тресна добре. Имаше хубав запой с песни и танци, ама дремнахме малко. Красивата но негостоприемна Тъжа

Сами си го вкарахме можехме да останем на Мандрата
Зловещата Мутрагеница

Горе имаше всякакви животни. Такива..

... и такива...

Утрото бе свежо

На бързо снимка за спомен

и сбогом на Чочо и Румен. Друг път няма да повторим. Поехме на изток, прекосихме реката, подминахме Смесите и през гората нагоре излязохме на пътя минаващ през Пашовица към Кадемлията

На фона на Ботев

и газ по пътя на горе

В памет на дядо Фильо-велик Българин

Тук на седловина Чим колиба е началото на убийствено красивото и трудно катерене през върховете от масива Триглав. От дясно на ляво са Малък Кадемлия, Пиргос и Мазалат

Пеещите скали

Красота

Двата първенеца на Балкана-Ботев и Голям Кадемлия

Тоз малкия приятел тръгна с нас от Тъжа и слезе в Габарево

На Малкия Кадемлия

Задуха силен вятър, стана мрачно и се отказахме да ходим до заслона. Поехме забързано към Пиргос
Костенурчето Триглавчо

Пиргос и грамадата на Зли връх/Мазалат

На Пиргос

Долината на Габровница

Седловина Киминчето(Гъдулката)

Започваха красотите на резерват Соколна

Пощата

Зад върха горе е хижа Соколна

Сахранка, Курткая и Демиркапия

Долината на Соколна(Куру дере)

Дива красота пълна с мечки

Ето я и Камилата

А тук е мястото където сядаш и онемяваш от красотите под теб

Пирамидата към Сахранка

Красивата долина на Кюй дере и яз. Копринка

Към хижата е чукар

Минава се по това ребро

Ама първо през портата

и после право надолу

Като се излезе от гората се излиза на Празното място наречено Параардан

Ето я и хижата след близо 8 часа преход

и Казанлъшката долина

На другия ден за спомен. Само да вметна, че в момента нещо не ми харесва кой стопанисва хижата. Не искам да влизам в подробности, но там цари мизерия, мръсотия и липса на туристическа атмосфера

През гората е гот

На четири места има пейки за почивка, на две места вода, а от няколкото площадки надвесени над реката се откриват чудни гледки към резервата

Края на гората и началото на НП Централен балкан

Разклона към Барата. Там може да се оставят колите. Нашите бяха в Габарево и Тъжа

Сухото дере на Соколна наречено Куру дере

Тук е началото на маршрута. За съжаление за нас бе края

И накрая задължително се хапва, а може и да се подремне в комплекс Валера в Габарево

От мен толкоз. До скоро
Сря Май 29, 2013 11:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Todor

Мнение Отговорете с цитат
Чудесен излет сте си спретнали.... Ама нещо много квалификации раздавате! "Чочовизъм", "мутри"..... Ами що не отидете през февруари на перфектната Мандра ? /защото туристите знаят, че от ноември до април тя не работи/ А сигурно и бележка за нощувка ви издадоха? От персонала на х.Тъжа можете да се оплачете на русенското туристическо дружество, чиято собственост е.
А "мутрите" нещо рекет ли ви взеха или какво? Може би биеха някого в "гнездото" или брояха пари?
Много обичам "Римски" пътища, които водят на Големия Кадемлия Smile.....

Хайде със здраве и повече планини и по-малко интриги Wink За хижите има отделна тема.
Сря Май 29, 2013 10:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Съгласен съм с Тодор-не съм спал на Мандрата но никой не ме е постещал и изпращал с прегръдки както Румен!Освен това както Тодор казва-тази хижа(за Тъжа говоря) е една от малкото дето не остава без стопани нито един ден в годината!А за квалификацията"обор"-просто не искам да коментирам-хижата е много по-различна (в положителна насока естествено)от преди 2-3 години-столова,бани и т.н.
Айде със здраве!
Чет Май 30, 2013 8:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
joropc

fena73 написа:
.....

+1

Чет Май 30, 2013 12:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Trand

Местожителство: Пловдив

Между другото за х. Соколна и аз съм съгласен, новия "хижар" не става за тая работа. Бях февруари там, бил съм и преди нищо общо. Ако там не се променят нещата лятото ще се превърне в място за надпиване на авджии.
Чет Май 30, 2013 12:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

Мнение тъй да бъде Отговорете с цитат
спирам да говоря против хижарите и да казвам колко ми харесват някои хижи. Явно няма смисъл. Тъжа е гот, столовата е гот, баните и тоалетните макар и малки пак са гот. Значи всичко е гот. И Румен и Чочо значи са гот и са пичове. Да са живи и здрави. Аз баш през зимата на билото на планината не ходя, просто щото нямам с кой и от там не съм се оборудвал за това.

За Табите просто си изказах мнението, щото ми е писнало от тез чиято собственост е. Нищо повече. Пък който иска да ходи за 150-200 лв на вечер и да се кефи.

За римския път съм казал че се качва на триглав а не на кадемлията. Това е най-високо минаващия римски път в Стара планина.

И накрая нека се кефим на природата и красотите й а не да спорим. Сори ако съм обидил някой (освен прилежните стопани на красивата хижа Тъжа)
Чет Май 30, 2013 12:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Dimo Kolev

Мнение относно Соколна Отговорете с цитат
От една година имам къща в Габарево, често ходя и се запознах с доста сериозни хора от там. Освен мен и други са им казали за ситуацията горе и смятат в скоро време да вземат мерки. Явно има някаква дълбока игра около хижата но вярвам че всичко ще се оправи. Жалко само че летния сезон ще бъде изтърван. А в момента наистина запоите били жестоки Smile))
Чет Май 30, 2013 12:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
BateBorko

Местожителство: Враца

Добър и информативен пътепис, хубави снимки!
Хубави места, препоръчвам ги на всекиго!

Споделям забележките, че трябва да се избягват оценките.
Много са ми досадни теми с множество взаимноизключващи
се мнения, относно хижи, хижари и т.н. А такива теми
изобилстват по форумите и сайтовете. Не, че в много от
случаите, критиките да не са обективни.
Важното е, че сте се разходили добре.

Миналата година от х. Соколна и след това х.Тъжа
стартирах разходката си из Централния Балкан,
която приключи със слизане от х.Ехо към Розино.
Албум със снимки и коментари от това ходене (ако има интересуващи се) :

https://picasaweb.google.com/113411068358504368642/CentralBalkanJune2012?noredirect=1#
Вто Юни 04, 2013 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ancient

Поздрави за хубавите снимки. Добър маршрут сте избрали.
Вто Юни 04, 2013 4:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimo Kolev

Мнение ОК Отговорете с цитат
Повече няма да плюя по съдържателите на хижите (щях да кажа хижарите, ама не можах да се изтърва). То май и да защитаваш някого не е работа. На няколко пъти съм го правил и все има насреща мани го тоя, той бил еди какъв си, направил еди що си, ти си им приятел и т.н. За последно само искам да попитам (минавам малко извън темата за красотите около Триглав), но дали има разлика между две места в планините и стопаните им, за които се изливат непрекъснато какви ли не помии. Става въпрос за сравнение между х. Тъжа и Чочо (в часност и Румен) от една страна и заслон Тевно езеро и Иван от друга. И двама са своенравни таланти и двете са на много красиви места (Тевно е на най-хубавото според мен) е с една малка разлика, че до Тевно път за джипки няма. Иван го познавам почти колкото Чочо, не сме приятели, но не веднъж съм го защитавал когато е било необходимо според мен. Не съм чувал и попадал на негови пиянски запои с приятели, ставали вътре в заслон Тевно езеро. Виж на други места да, но всеки си пиива понякога без да пречи на останалите. И на мен ако не ми пречат, но са своенравни и аз няма да кажа лоша дума за тях. Толкоз. От днес нататък само снимки и коментар за красотите на страната. На ход ще бъде Рила много скоро
Вто Юни 04, 2013 4:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Re: ОК Отговорете с цитат
Dimo Kolev написа:
Повече няма да плюя по съдържателите на хижите (щях да кажа хижарите, ама не можах да се изтърва). То май и да защитаваш някого не е работа. На няколко пъти съм го правил и все има насреща мани го тоя, той бил еди какъв си, направил еди що си, ти си им приятел и т.н. За последно само искам да попитам (минавам малко извън темата за красотите около Триглав), но дали има разлика между две места в планините и стопаните им, за които се изливат непрекъснато какви ли не помии. Става въпрос за сравнение между х. Тъжа и Чочо (в часност и Румен) от една страна и заслон Тевно езеро и Иван от друга. И двама са своенравни таланти и двете са на много красиви места (Тевно е на най-хубавото според мен) е с една малка разлика, че до Тевно път за джипки няма. Иван го познавам почти колкото Чочо, не сме приятели, но не веднъж съм го защитавал когато е било необходимо според мен. Не съм чувал и попадал на негови пиянски запои с приятели, ставали вътре в заслон Тевно езеро. Виж на други места да, но всеки си пиива понякога без да пречи на останалите. И на мен ако не ми пречат, но са своенравни и аз няма да кажа лоша дума за тях. Толкоз. От днес нататък само снимки и коментар за красотите на страната. На ход ще бъде Рила много скоро

Ти сам си отговорил на въпроса си-до Тевно път за джипки НЯМА!!!Няма как да има и купони-макар че зимата си шетат с моторните шейни и тази зима намерихме заслона в ужасно състояние-полу-празни бутилки от вино ,пластмасови чаши,мръсотия и т.н.-сещай се Е ли е имало пиянски запой...???
Вто Юни 04, 2013 8:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.