връх Ботев през зимата
Мнения за Калофер- Параджика-Ботев през зимата, което всъщност си е и зимен път, де ...?
Сря Дек 26, 2012 4:52 pm
НИКОЛАЙ Т.
За да ти отговорим задай конкретен въпрос,какво точно те интересува,иначе отговора би бил-става.
Сря Дек 26, 2012 5:54 pm
Десуна
опасни места през зимата по този път; време, за което се минава (знам, че има фактори, от които зависи), при хубави условия
Сря Дек 26, 2012 6:37 pm
НИКОЛАЙ Т.
Опасни места в смисъл технични няма,но си има общите опасности за зимната планина,като подхлъзване,лавина,загубване на пътя в мъглата и други.Повече от желателно е да имаш котки,пикел и в зависимост от снега снегоходки.Времето необходимо за този преход различно за всеки,освен това много се влияе от дълбочината и състоянието на снега,от това дали има мъгла,силен вятър и още някои фактори.Според мен ще са ти необходими не по-малко от 10 - 12ч.Много е възможно и повече.Едни от най-важните неща е да се следи прогнозата за времето,да се тръгне възможно по-рано/аз бих тръгнал не по-късно от 5ч.сутринта/да си физически и психически подготвена за дълъг и изморителен преход,в никакъв случай да не се подсича по лятната пътека.Това на първо четене,ако те интересува и друго-питай.
Сря Дек 26, 2012 7:02 pm
Десуна
Не ми се искаше да чувам/чета за котки и пикел ...но..какво да се прави. Избрахме този маршрут, защото ни казаха, че там ще ни трябват само снегоходки. И аз си представях минимум 10 часа ходене. Цяла нощ ще мисля и все ще измисля как да си задам въпросите. По този път не се ли качват до горе с ратрак?
Сря Дек 26, 2012 7:35 pm
alexvan
не.
Сря Дек 26, 2012 8:49 pm
ПАВЕЛ
Десуна написа:
Не ми се искаше да чувам/чета за котки и пикел ...но..какво да се прави. Избрахме този маршрут, защото ни казаха, че там ще ни трябват само снегоходки. И аз си представях минимум 10 часа ходене. Цяла нощ ще мисля и все ще измисля как да си задам въпросите. По този път не се ли качват до горе с ратрак?
Предполагам ще спите на заслон Ботев........Що се отнася за котките , пикела и т.н. - никога не правете компромис в зимната планина с тази екипировка ! Дори да не ви се наложи да ги използвате по даден маршрут, на следващия ден условията може да са коренно различни и да се претрепете заради съвети като посочения от теб. А Ботев колкото и леснодостъпен да изглежда като релеф , понякога става като пързалка . Атмосферните условия не ги коментираме - трябва да се съобразявате на 100% с прогнозата за времето! Ето един пост на колега от форума(планински спасител) от 16 декември :
joropc написа:
Искам да предупредя всички, които ще ходя следващите дни към Ботев.Ходенето там е невъзможно без котки в момента.Желателно е и наличието на пикел.Сутринта е валял сняг, примесен със суграшица и се образувала дебела ледена кора.Това е доста голям проблем, защото, когато над тази кора завали сняг, той няма за какво да се захване и ще почне едно отцепване на снежни дъски...не ми се мисли.Така че, който не е оборудван с екипировка и знания за зимната планина, определено няма място там през следващите дни.Дано приемате това сериозно!
Така де, с кубинки не става.
Здравей! И при двата варианта - От Калофер/Карлово до заслон Ботев, котките ще ти трябват главно за изкачването на самият вр. Ботев. Правилно са те ориентирали, че тези маршрути се минават лесно без снегоходки, пикел и котки. Естествено трябва да имате добра физическа подготовка. От Калофер до вр. Параджика има едно място в участъка след заслон Бункера до пътя Калофер - Ботев, където е по-стръмно и често се фирнова снега. Но и да се хлъзнете не е особено страшно, ридът е доста разлят. При другия вариант от х. Равнец до платото на масива Равнец има доста стабилен наклон, но склонът е изключително южен и често почти няма сняг. Ридът е доста разлят също така, но хлъзгането там би било по неприятно... Та така, котките и пикелите ви трябват главно за самият Ботев, от западна страна склонът му е по-стръмен и по-лесен за хлъзгане. Наистина, при кофти стечение на метео-условията, горе си става голяма пързалка и не е приятно без котаци. Може да звъннете един телефон на заслон Ботев преди да тръгнете, ще ви кажат как е снега по склона. Следете и времето. Във всеки случай не се отказвайте, само защото нямате котки и пикели - шансът да не ви трябват е много голям, а ако е за тях - имате глава на раменете, ще се върнете.
Сря Дек 26, 2012 11:02 pm
Десуна
Задължително ще звъннем до заслона преди да тръгнем Главите - добре са на раменете, дано и там да останат и да вършат работа. Бях с нагласата, че най- вероятно няма да ни трябват остри предмети в планината, но след като по- опитните казват...А,Вие, откъде сте го изкачвал през зимата Ботев? Кой маршрут ще ни препоръчате?
И от двете места, които споменах, съм го качвал и то доста пъти. Тръгнете по-добре от Калофер през Параджика. През Карлово пътят е повече, с по-голяма денивелация, а ако нямате снегоходки ще ви чака сериозно газене горе на Равнец (което не е лошо, зависи колко мазохистичен подход имате с планината ). Също така, друг плюс е че от Калофер до вр. Ботев имате цели 4 варианта, където може да намерите подслон в краен случай - най-ниско заслон Бункера, 300 м. по-нататък една порутена овчарка колиба, която все пак има стени, после заслон Михайлов (тука при голям студ може да има проблеми с отварянето на вратата - заледява се) и накрая преди вр. Ботев - заслон Маринка (пълна мизерия, ама сте на закрито). Кога мислите да ходите?
Най-добре. Гледките не са за изпускане въобще, пък и ще си спестят повторно качване и слизане на Ботев. А ако им се спи на палатка - една втора нощувка на Хайдук тепе е нещо просто невероятно, стига да е хубаво времето.
Последната промяна е направена от Драка на Сря Дек 26, 2012 11:52 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Дек 26, 2012 11:48 pm
Десуна
Значи вероятно няма да ви трябват снегоходки, тези положителни температури сериозно топят снега горе. Освен, ако тия дни не паднат някакви сериозни валежи, но прогнозата не е такава. Весело изкарване!
Сря Дек 26, 2012 11:56 pm
Десуна
Хм, доста положително настроен си Ако стигнем, оживеем и слезем, идвам с бири до кз Но все пак до тогава има доста време, може да се скофти обстановката. Топло, топло, ами лавини ?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Следваща
Страница 1 от 7
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети