Тази пролет като ходихме към х.Триглав посетихме Бабското пръскало и наистина там положението с парапетите е страшно, понеже ги има и хората разчитат на тях а те всъщност са изгнили. И може да стане такава беля, че ..................!
_________________ "АКО ЖИВЕЕШ ВСЕКИ ДЕН КАТО ДА Е ПОСЛЕДЕН, ПОЧТИ СИГУРНО Е, ЧЕ НЯКОЙ ДЕН ЩЕ СЕ ОКАЖЕШ ПРАВ" Стив Джобс
Тънката Рътлина не е особено популярна така, че се съмнявам скоро да има някакъв резултат. Преминаването на Габровница през пролетта и началото на лятото без мост е доста проблемно. А мостове е имало, но са разрушени всичките.
А така!Забранителни знаци по пътеките!Честито!Книжки ше искат ли или само ше ни глобяват???И да не забравят да проверяват за аптечка и пуснати къси светлини(да се разбира-челник)
А така!Забранителни знаци по пътеките!Честито!Книжки ше искат ли или само ше ни глобяват???И да не забравят да проверяват за аптечка и пуснати къси светлини(да се разбира-челник)
За другите маршрути не знам, но за този до Дерменка от Нешковци тази година имаше двама загинали
Нашляпай си детето, като го изпращаш със стомните за вода, а не когато се върне със счупени стомни. Вече е излишно.
Нашите правят обратното май. Когато загинат двама, обезопасяват пътеката. А трябваше преди това.
Аз лично се радвам на тази заповед, понеже показва, че все пак Управата на парка е жива.
По-добре да има официални предупреждения от Управата на Парка, както е написано ясно вътре, ходенето по тези маршрути е лична отговорност. То е ясно, че не могат да те спрат.
Ако тази административна машина заработи както трябва, тогава хората ще изпитват уважение към Управата и ще и съдействат всячески, докато сега по-скоро им се възмощаваме и критикуваме. От тях зависи да обърнат процеса.
Пет Ное 16, 2012 10:29 am
Todor
Подкрепям действията на ЦБ! После да няма пак "мост се счупи... туристи паднаха... кой ще носи отговорност...на никой не му пука..."
Пет Ное 16, 2012 11:28 am
Gamina
Emil написа:
Аз лично се радвам на тази заповед, понеже показва, че все пак Управата на парка е жива.
По-добре да има официални предупреждения от Управата на Парка, както е написано ясно вътре, ходенето по тези маршрути е лична отговорност. То е ясно, че не могат да те спрат.
То ходенето по ВСЯКАКВИ маршрути си е лична отговорност!
И това трябва да се набие в главите на всички, които си мислят, че в планината някой друг е отговорен за тях и е длъжен да ги спасява и обезопасява.
То ходенето по ВСЯКАКВИ маршрути си е лична отговорност!
И това трябва да се набие в главите на всички, които си мислят, че в планината някой друг е отговорен за тях и е длъжен да ги спасява и обезопасява.
+ 1
За една година ми се наложи да нося раницата 2 (два) пъти на доста як мъж, а винаги съм бил най-сухия в групата. Очертава се тенденция!!! За следващия път обмислям да играя пас. Аз за мен си сметка правя и не съм в планината, за да подкрепям безразсъдството на други. За продължителността на преходите също. И на мен ми се искат много неща, ама няма. Не е точно по темата, ама нека хората да запомнят, че е хубаво да разчитат на теб и да помагаш, но не е хубаво да разчиташ на другите и да искаш да ти помагат.
Ако тази административна машина заработи както трябва, тогава хората ще изпитват уважение към Управата и ще и съдействат всячески, докато сега по-скоро им се възмощаваме и критикуваме. От тях зависи да обърнат процеса.
Здрасти Емо,
за разлика от теб, аз нямам никакви индикации, че "Управата"е жива. Това са едни тъпи и бездушни чиновници, с които не желая дори да си помислям за някаква комуникация. За да не съм голословен, пример - отне ми няколко години да обходя, заснема и опиша наличните турове в Северен Джендем. След като свършихме да кажем "доста прилична работа" качихме на сайт т.нар. гидовник. Понеже си мислехме, че е хубаво и управата да научи за полезната придобивка, им изпратих линк, просто така, за информация. Какво мислиш се случи? Получих заплашително писмо, незабавно да свалим информацията, да се дезактивират линковете и че ще ни съставят актове и наложат глоби. Защо? - Съгласно плана за управление никава информация не може да се публикува без тяхно предварително разрешение и че така сме приравнени по статут с бракониерите, и забележи не защото сме ходили на място в резервата, а защото пишем. Такава сочна майна им теглих... после се направих труда юридически да им обоснова колко са зле, както на юридическа тематика, така и на тема непознаване на района, за който се предполага, че е в кръга на служебните задължения да познават, поне бегло; как точно в плана е регламентирано катеренето и достъпа до резервата и т.н.Накрая ги заплаших, че ако продължават с безобразията ще им публикувам писмата, а и ще ги препратя на подходящото място например в Брюксел... Повече не се обадиха.
Сега по отношение на т.нар. "Маршрути" - природата не търпи такива "инфраструктури", поради което не е и необходимо те да се създават изкуствено, така се загрозява пейзажа.. оцелелите естествени скални мостове са едно, мижавите дървенийки, строени набързо, за да откраднем едни пари са друго, за това имат и кратък живот, освен това са явно доказателство за немарливото, несериозно и опасно "строителство", за които бъдете сигурни е платено предоволно на когото трябва. Сега маршрутите се "затварят", за да не се появи случайно някоя снимка на неподходящо място, за да не питат после други недоволни къде са отишли парите на данъкоплатеца. А ако все пак нещо се появи, чичковците обявяват фотографа за "нарушител" на екологичното законодателство и започват преследване /както стана с мен/, освен това имат юридическо основание да кажат, че не може да се ползват за доказателства, материали, събрани по преследван от закона начин....Бедна ви е фантазията какво може да се измисля в това отношение. А ако не знаете как да се защитите, глобите са гарантирани и в размер, в пъти по-висок от обикновено присъжданото от съда обезщетение на роднините на загинал по пътя. За разлика от това, т.нар. рейнджъри често можете да видите на ракия в компанията на бракониери.
Затова не ми се ще "административната машина" да работи, така или иначе тя не е насочена против истинските нарушители, защото те са въоръжени, богати и с възможности, а само срещу обикновения турист, които е безобиден и е лесна плячка /например кога е съставен акт - дали за катерене по водопад, за стъпване в тревата около "пътеката"/както било в Татрите/, или при разходки с моторна шейна и смяна на масло върху леда на Влахини езера /и двата случая са документирани//.
Todor написа:
Подкрепям действията на ЦБ! После да няма пак "мост се счупи... туристи паднаха... кой ще носи отговорност...на никой не му пука..."
Отговорът се съдържа в самото ти писание - няма мост, няма да има и паднали от него... ако има все пак река, преминаващите са длъжни сами да сиосигурят безопасността, но не да разчитат на съмнителни съоръжения.
Пон Ное 19, 2012 4:30 pm
Emil
Жалка картинка сме за жалост.
А аз си помислих, че има светлина в тунела а тя била от насрещно идващия влак.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети