|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Todor
|
|
Въпрос за пътеки над Бачково |
|
В картата на BGMauntains има показани 2 пътеки, които се отклоняват от маркировката х.Марциганица - х.Безово, на запад и слизат общо взето към аязмото на Бачковския манастир. Едната започва около 500 метра северно от връх Червената стена, а другата от връх Янкина скала.
Интересува ме състоянието на тези пътеки. Има ли технически сложни участъци?
|
|
|
Вто Ное 13, 2012 1:40 pm |
|
 |
Niksi
|
|
|
Освен да вземем да ги огледаме този уикенд.
И аз съм ги набелязал от доста време...заедно с още 1-2 пътеки в района.
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу. |
|
|
Пет Ное 16, 2012 2:44 pm |
 |
 |
dido
|
|
Re: Въпрос за пътеки над Бачково |
|
 |
 |
В картата на BGMauntains има показани 2 пътеки, които се отклоняват от маркировката х.Марциганица - х.Безово, на запад и слизат общо взето към аязмото на Бачковския манастир. Едната започва около 500 метра северно от връх Червената стена, а другата от връх Янкина скала.
Интересува ме състоянието на тези пътеки. Има ли технически сложни участъци? |
Родопа е от планините, в които сме ходили малко. Повечето данни са събирани от приятели, чиято цел не е била ходене за събиране на картографска информация. Ако видиш грешки или събереш нови данни - пиши да ги оправяме и добавяме 
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Пет Ное 16, 2012 2:57 pm |
 |
 |
Todor
|
|
|
|
Естествено Каквото видя.... Ще пратя скоро от други места няколко грешки 
|
|
|
Пет Ное 16, 2012 6:01 pm |
|
 |
gundu
|
Re: Въпрос за пътеки над Бачково |
|
 |
 |
Интересува ме състоянието на тези пътеки. Има ли технически сложни участъци? |
Ако не ме лъже паметта, пътеката преди връх Червената стена е класическата пътека Бачково-Четиридесетте кълки -Марциганица.
Тръгва от Бачковски манастир - Аязмото на манастира и продължава след него по коритото на дерето (нормално вода на повърхноста там няма, само чакъл). Маркировката е прилична, поне в началото. После дерето се стеснява силно и става буквално като улей за бобслей с вертикални стени, на места високи над 5-6м. Това не мога да го опиша, трябва да се види и си заслужава. При лошо време (силен дъжд)преминаването от там си е тръпка и половина и доста прилича на руска рулетка . Има три сухи водоскока един след друг, единия е с височина над 2,5м и в подножието на всеки има издълбан от водата казан(през юни задължително пълен ). Преминаването им не би трябвало да е проблем - имаше преди 4-5г метални стълби и странични стоманени въжета, а в по-стари времена се минаваше с мерак и по маймунски по спуснати недоокастрени дървета,когато изгниха дървените стълби и си заминаха с пороя . Целия пасаж не знам дали има стотина метра дължина. Продължава се нагоре по дерето до характерно, маркирано отклонение вляво - тесен 10-15м, много стръмен дол в букова гора. Драпането нагоре си е за ценители - правят се около 40 серпентини(кълки ) и на някои от дърветата е изялан номера на съответната кълка . След успешното възнасяне се върви вдясно по приятна горска пътека, къде в букова , къде в смесена, къде в иглолистна гора (стига да е оцеляла след пожарите в резервата Червената стена преди няколко години ). На места пътеката е и камениста. Маркировката беше рядка и стара, по някое време ставаше и хич, което не е проблем при изкачването към Марциганица. Стигат се поляните на билото, излиза се на горски път и след него на Хасфалта Добростан-Марциганица. Надясно е за хижата. Обратния път е малко по-труден като ориентиране докато се хване пътеката. Времената - нагоре около 3-4 часа не повече, надолу 2,5-3часа. Веднъж съм го слизал и за под 2ч, ама то си беше от зор - трещеше ни над главите, а пороя за наш късмет ни запука вече в Аязмото .
За другата пътека съм чувал от един монах от манастира, но така и не стигнахме до нея до тоя момент.
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,.. |
|
|
Пет Ное 16, 2012 7:32 pm |
|
 |
Niksi
|
|
|
Привет gundu.
Опасявам се, че не си го разбрал правилно човека. Става дума да две странични пътечки (вероятно без маркиривка), които са отклонения от описаната от теб пътека.
Тук е видно за какво става дума:
[img]https://picasaweb.google.com/100945766607614725774/SnimkiKartoshemiRazni#5811488082260294306[/img]
Чудно защо, но не са качва самата снимки !
Та ето линка в такъв случай:
https://picasaweb.google.com/100945766607614725774/SnimkiKartoshemiRazni#5811488082260294306
Става дума за отбелязаните в синкаво, ... а не за описаната от теб в червеникаво ...
Поздрави ! 
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу. |
|
|
Пет Ное 16, 2012 10:17 pm |
 |
 |
gundu
|
|
|
 |
 |
Опасявам се, че не си го разбрал правилно човека. Става дума да две странични пътечки (вероятно без маркиривка), които са отклонения от описаната от теб пътека.
|
Привет Ник!
Съгласен! Много вероятно е да си напълно прав. Писах без карта и по спомени. За едната пътека съм сигурен, че не е маркирана , а за другата нищо не знам. Класическата е ясна. Иво ми предложи този район днес за утре и неделя и.... лелееее как ме сърбят краката и гърба.....
но от вторника си натресох ангажимент за събота и неделя ...
Приятна разходка!!! и дай някаква рисунка на трасето моля! 
_________________ ТУРИСТ - ЗДРАВИ КРАКА, ШИРОКА ДУША, РАНИЦА НА ГЪРБА...... И ПРАЗНА ГЛАВА,.. |
|
|
Пет Ное 16, 2012 11:52 pm |
|
 |
Todor
|
|
|
|
Да момчета - питам за следващите пътеки от билото надолу пак към манастира, защото планирам да се кача точно по "40-те кълки". Улеите и всичко там е оборудвано с перфектни железни стълби и въжета.
В района съм минавал 2 пъти : от манастира, по "40-те кълки" до изоставената луксозна постройка и от там през х.Безово - Гонда вода /вече на смрачаване/ и спускане в Бачково на челници в безснежен декемврийски ден. От Бачково до колата в манастира - пеш. Втория път беше класическо майско /около 24-ти заради силевряка/ от "Рибарника" /имахме "съпорт група", която ни върна колата до бачковския манастир/ - Сливодолското падало - х.Марциганица - 40-те кълки /тогава ги броих - не повече от 30 и няколко бяха/ - Бачковския манастир. Помня, че бях забравил сандвичите в хладилника и преслушвахме аптечките по пътя но само 1 пакетче захар намерихме към 17ч. бяхме в манастира.
Районът ме впечатли като силно карстов и много скалист - изключително трудно проходим, ако кривнеш от пътеката... Затова питам за подробности за тези двете пътеки, че неща да се набутам между отвесни скали и паднали дървета и проникнали храсти в някой мъглив къс ден 
|
|
|
Съб Ное 17, 2012 10:59 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|