ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
с.Мирково-билото??има ли пътека??
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
с.Мирково-билото??има ли пътека??
Автор Съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение с.Мирково-билото??има ли пътека?? Отговорете с цитат
Преди бях чел пътепис за качване от с.Мирково(май) нагоре-знае ли някой как е?На картата гледам че има път до някаква мирковска мандра-нататък продължава ли поне пътека или да се ориентираме по релефа и машинката и да караме кестерме? Smile
Пон Окт 01, 2012 9:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Мнение Отговорете с цитат
Извинявам се че съм се повторил Oops -Ванката Гърбев даже имал трак пуснат... Off Topic
Пон Окт 01, 2012 9:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

Местожителство: София

Пътеки колко искаш, но не са маркирани. Вариант е да се излезе на мандрата, докъдето стига черен път. Оттам нагоре има пътека, но дори и да не я уцелиш, качването през гората не е много, а горе на откритото можеш да е ориентираш визуално без проблем.
Друг вариант е по съседната река, която започва от гарата. Хваща се нагоре по реката и може бе след 500 метра се отклонява вдясно, следвайки шахтите на водохващането. Целта е да излезеш на различаващия се ясно откъм селото Червен камик. От там нагоре може да следваш новонаправения път, може и право нагоре, за да не обикаляш.
Ето тракa от другата тема.
Пон Окт 01, 2012 9:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Antoon

Колегата pelitko тук е пуснал трак на друг вариант http://bgmountains.org/bg/tracks?task=view.download&cid=398
Пон Окт 01, 2012 2:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Ехеее-затрупахте ме с тракове...Благодарско!!!Сега изникна друг проблем-по коя пътека , аджиба,да се възкачим нагоре-сред такова изобилие Very Happy
Вто Окт 02, 2012 8:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

fena73 написа:
!Сега изникна друг проблем-по коя пътека , аджиба,да се възкачим нагоре-сред такова изобилие Very Happy

Траковете почти не се различават, освен в участъка непосредствено преди излизането на билото - там хващат по различни ребра. През Мандрата вероятно е по-бързо, затова пък варианта на pelitko изглежда по-сгоден за обходен маршрут.
Вто Окт 02, 2012 9:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Сигурно ще изберем него(през мандрата)защото ще продължаваме към Свищи Плаз -няма да слизаме пак в Мирково.Щом казваш че той е по-пряк...а след мандрата има ли пътека и ли се ориентираш по релефа(респективно-по трака Very Happy )??
Вто Окт 02, 2012 9:50 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
igurbev

fena73 написа:
Сигурно ще изберем него(през мандрата)защото ще продължаваме към Свищи Плаз -няма да слизаме пак в Мирково.Щом казваш че той е по-пряк...а след мандрата има ли пътека и ли се ориентираш по релефа(респективно-по трака Very Happy )??

От Мандрата със сигурност има пътека нагоре, защото съм минавал някога, но нямам ясен спомен. Замата нямаше как да я тракна в снега.

Иначе ако целта ви е да се качите на билото по най-прекия път и да тръгнете на изток, тогава най-удачно е да тръгнете от гарата към Червен камик (например по начина, по който траковете слизат) или още по-напряко по тази схема, която начертах със сиво направо на картата и вероятно не следва точно пътеката, но:
Тръгва се от гарата директно нагоре по реката.
Стига се приблизително до точката "nagore" и се завива надясно. Пътеката следва водохващането, през известно разстояние се виждат циментови къщурки. След като набере височина започва да подсича склона докато стигне приблизително точката nagore_2. Там отново се хваща надясно и нагоре (последно като минавах бяха изровили черен път там). Скоро се излиза от гората, Червен камик се вижда съвсем близо и след него вече не е проблем, кеф ти по пътя, кефти през тревистите склонове напряко.
Вто Окт 02, 2012 12:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Мерси,Ванка!Ще кача трака със схемата и ще видим от къде ще е-ако я улучим тая пътека-може би ще я пробваме...като се върнем-ще докладвам!
Вто Окт 02, 2012 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

Ако приемем за начална точка Гара Мирково за да хванем маршрута се връщаме около километър назад по успореден и вървящ от дясно на ЖП линията път до достигане Мирковска река. От тук по трасето на римския път, използуван все още интензивно, започваме изкачването.Държиме десният път, да не се сбърка едно отклонение в ляво към кошари но то е доста ниско и другото приблизително на половин километър по-нагоре, по-късно се сливат.И така до главното отклонение/сн1/, в дясно започва изкачването към мандрата/старата/, в ляво ръката сочи пътя от който почва слизането към Мирковската река.Тук за ориентир може да се използува бетонния стълб маркиращ кабелно трасе и намиращ се от дясно на пътя. Самата мандра представлява руини, наблизо има действащ овчарник/или биволарник?//сн 2/.Стигал съм до тук, затова само предположение. В дясно по гористото било на хребета между двете дерета до излизане на открито пространство под вр. Мара Гидик. В ляво трябва да се преодолее горист дол преди да се излезе на открито към седловината между вр.Баба и вр. Мара Гидик. "Царския път" е в ляво, слизане до реката, тук има работеща чешма/сн.3/,изкачване към биволарника/или новото мандра? сн.4/, в ляво от нея по пътя към междинното било към вр. Баба/сн.5/.Преди достигане на споменатото било, при влизане в горския масив има ловджийски заслон с течаща вода.От тук по открита местност можем да достигнем върха, в ляво х. Чавдар, в дясно да го подсечем през просека в боровата гора или над нея по пътя към билото/дяснат снимка/.В допълнение:в подножието на върха от запад започва дол в северна посока/от тук е минал ген. Дендевил/има кладенец "вречка".И в заключение, на вр. Мара Гидик/така знам да се казва, може и да не е точно/има пещера, преди десетина години я намерих, някой виждал ли я скоро.

Збл.Клик върху снимките ги показват в голям размер.
Снимки от прехода:http://muledomuz.snimka.bg/bulgaria/prehod-s-mirkovo-s-bunovo.704927
Сря Окт 03, 2012 9:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
igurbev

Петър написа:
Ако приемем за начална точка Гара Мирково ...

Разгледах снимките, но така и не схванах какво точно сте направили. Стигнали сте до Мандрата, след което сте се върнали, за да хванете разклона (както pelitko го е дал) и сте се прехвърлили на съседното ребро. След което сте се спуснали към Буново някак. Така ли е?
Сря Окт 03, 2012 10:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Мнение ха сега-виж беля! Отговорете с цитат
Петър съвсем ме обърка Sad кви слизания ,кви дерета, кви 5лв.??Ще се опитам да инсъртна трака в гугъл земя-та и да се ориентирам...а и аз ще идвам от обратната на София посока така че няма да се връщам по пътя от гарата а ще продължавам напред Very Happy това също ме сащиса Confused
Чет Окт 04, 2012 9:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Петър

Да уточня,аз съм от този край и целта на разходката беше да се видя с познати и за това се наложи да пообиколим района, на връщане минахме по пътеката, която води от с. Буново към х.Чавдар вървяща по дола между вр.Койловица от запад и вр. Св. Петка и вр. Голеш от изток и стига билото накъде под вр.Ушите.Исках да видя какво е състоянието и в момента. Виж картата:
http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/details/large/K-34-048-4.jpg
С това отговарям на igurbev.
@fena,
да не бъркаш, никъде не съм писал нещо за пари.
Цитат:
кви 5лв.??.
В профила се вижда, че съм от София и не виждам защо ще се сащистваш от посоката. Има различни мнения,но избора е твой.
Пет Окт 05, 2012 11:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tanjai

Днес ще тръгна от Буново. Да видим дали ще я докараме до Мирково за влака!
Съб Окт 06, 2012 6:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
fena73

Петър написа:
Да уточня,аз съм от този край и целта на разходката беше да се видя с познати и за това се наложи да пообиколим района, на връщане минахме по пътеката, която води от с. Буново към х.Чавдар вървяща по дола между вр.Койловица от запад и вр. Св. Петка и вр. Голеш от изток и стига билото накъде под вр.Ушите.Исках да видя какво е състоянието и в момента. Виж картата:
http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/details/large/K-34-048-4.jpg
С това отговарям на igurbev.
@fena,
да не бъркаш, никъде не съм писал нещо за пари.
Цитат:
кви 5лв.??.
В профила се вижда, че съм от София и не виждам защо ще се сащистваш от посоката. Има различни мнения,но избора е твой.

За парите-такъв е лафа...а за посоката-в профила ми пише че съм от Ст.Загора-така че ако обясняваш за мене не знам защо не си се съобразил с това Rolling Eyes
Пон Окт 08, 2012 8:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.