ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Безбог, Попово езеро, Джангал и Валявица
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Безбог, Попово езеро, Джангал и Валявица
Автор Съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Мнение Безбог, Попово езеро, Джангал и Валявица Отговорете с цитат
Здравейте приятели,

За жалост през последните месеци все не намирам време да напиша някой пътепис, за да споделя впечатления от планината. Тези дни направих малък албум от едно приятно скитане в началото на юли с група приятни хора.

В късния следобяд се качихме на х. "Безбог", в която се настанихме. Преди вечеря се изкачихме на в. Безбог, слязохме на м. Полежан, откъдето поехме към върха Полежан (Мангър тепе).

На следващия ден станахме рано. Метео модела казваше, че към 13:30-14 ч. ще завали и загърми. Целта ни бе дотогава да приключим с ходенето. Още в 5:30 се измъкнахме от хижата и поехме към Попово ез. Оттам атакувахме Джангал (Сиврия), тъй като спътниците ми имаха желание да видят от високо езерата в м. Джангалица. След закуска на върха, поехме на юг към Джано. Връщането направихме покрай Демиркапия, Попово ез. и Трънливецо. 3-4 минути преди да стигнем хижата започна да гърми и вали. Бяхме радостни, че изпълнихме плановете си.

Следващия ден бе последен за мен в този преход. На останалите им предстояха още 4. След закуска поехме към Банските гьолове, където се засякохме с колегата Jirko и спътника му, които бяха прекарали нощта под дъжд и гръмотевици. Малко преди обяд вече се спускахме към Валявишките езера. В ранния следобяд се разделих (на х. "Демяница) със спътниците си и продължих към Банско.

Снимки може да видите - в галерията

Приятно гледане.

Чет Окт 11, 2012 4:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Мнение Отговорете с цитат
Много хубави маршрути!Искам да питам-от изложението става ясно че Сиврия и Джангал са ено и също-така ли да разбирам??Кременските езера пък май ги наричаш джангалски...А върхът западно от Папаз гьол, който повечето туристи наричат Джангал??
Чет Окт 11, 2012 6:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NikTod

"Перун имал млада хубава сестра, която се къпела в бистрите води на Папаз гьол. Тя живела в самодивските градини около езерото. Тук белила платната си и ги простирала по терасите на съседния връх, който населението нарекло Момини двори...* *К. Хаджирадонов, "Останки от култа към Перун", Юбилеен вестник „40 години туризъм в Банско“, юли 1966, с. 4. "

Аз пък си мислех, че платна бели само "мома Биляна" и че обикновено го прави на Охридското езеро Wink

И на мен ми направи впечатление как под снимките на в. Джангал пишеш Момини двори, обаче аз си мисля че вероятно именуваш площа северно под в. Момин двор и на запад от в.Джангал така.
Чет Окт 11, 2012 7:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lubitel

Местожителство: София

Вижте в тази тема статиите "за Джангал и Момини двори".
Чет Окт 11, 2012 8:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Да, има разминавания в названията. В случая аз наричам споменатите обекти така, както ги именува местното население. Например Кременският циркус и западната му ограда (рида) в народната номенклатура са познати като местност с името Джангалица (която те разделят на Долна и Горна Джангалица), Кременските езера наричат Джангалските гьолове, а в. Сиврия Джангал. Същата работа с местността и върха Полежан и в. Момини двори, и т.н. Това е причината за различията.

Темата е коментирана във форума преди време, когато писах една статия озаглавена "За Джангал и Момини двори". Препратки към нея има в тази тема -> http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=4539

Разбира се въпрос на предпочитания е кои названия да се ползват. Всеки си има свое менние и виждание по въпроса. Преданието за Момини двори, записано от К. Хаджирадонов сложих, за да илюстрирам снимката. В него (преданието) се упоменават терасите - става ясно защо върха на снимката носи това име.

ПП: Докато пиша Любител ме е изпреварил с препратките, получава се дублиране, за което се извинявам.

Чет Окт 11, 2012 8:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
NikTod

Благодаря за инфо-то.
Малко злощастно е, че връх обвързан с народно предание, благодарение на което се поражда и името му, се оказва във времето прекръстен. И то прекръстен с име на връх, които пък от своя страна, ако не е бил преименуван, също би си лежал с името си точно на място. Разбираемо и логично е в. Джангал да лежи на рид Джангалица. Чудил съм се преди за това отделяне на рида с върха и не съм намирал друга логична обвръзка освен това, че Джано е пароним на Джангалица.
Чет Окт 11, 2012 9:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Благодаря на Speedy зас разясненията!Винаги ми е било интересно да прочета повече за тая магичаска планина!А ти определено има много какво да кажеш по въпроса!С удоволствие чета препратките ти за Пирин и не само-за различните наименования-също!Продължавай да споделяш различия с местните наименования, както и интересни легенди с нас! Respect
Пет Окт 12, 2012 8:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

NikTod, fena73, благодаря ви.

Пет Окт 12, 2012 10:30 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
NikTod

Speedy написа:
NikTod, fena73, благодаря ви.

Smile Благодарностите в случая са си изцяло за теб. Впрочем, смятам след представената от теб информация, при всеки удобен случай на общуване засягащо теми за района, да популяризирам фактологията. Мисля, че всеки от форума би го направил.
Пет Окт 12, 2012 12:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
krassy1809

Мнение ??? Отговорете с цитат
Speedy , много те уважавам чета всичко което пишеш за Пирин.
Бих желал да ми отговориш на няколко въпроса , които се пораждат в мен относно названията на обектите в района на Поповото езеро.
Мисля , че ще е полезно за всички.

1. "Ще отида на Папаз гьол,
под Мангър, Мангър тепе.
Ще се кача на Джангала
и ще викна с буен глас. "
От кой върх ? източно или западно от Папаз гьол ще викна с буен глас и ЗАЩО ?

2. Как трябва да наричаме портата през която минаваме когато вървим по маркираната пътека от х. Безбог до х. Демяница или от х. Демяница до х. Безбог ?

3. Как трябва да наричаме върха , който е съседен на връх Кралев Двор и се свързва с него посредством седлото наречено "Краледворска лява порта" ?

4. Както виждаме на картата(1:100 000) на немския геоморфолог проф. д-р Херберт Луис който прави подробни изследвания в Пирин:
http://oreliak.org/image.php?image_id=2649
във височините на върховете има грешки , според мен нормални за времето и техническите средства с които са правени измерванията, но е ясно видно и недвусмислено, че върхът отбелязан с 2730 метра е върха който е съседен на връх 2660 метра на същата карта (А това недвусмислено е връх Кралев Двор). Числото 2730 случайно съвпада с днешната точна височина на върха западно от поповото езеро. Другото което забелязваме е че всеки връх с име на тази карта си има съответната височина. В следствие на гореизложеното имам следният въпрос:
Сигурен ли си че името "Momin Dvor" от картата на професора се отнася за върха западно от Поповото езеро и ако е така защо ще слага име на връх без да му е написал височината ? Защо "Момин Двор" , а не "Момини Двори" , дали не е искал да обозначи ДВОРЪТ на МОМАТА , като месност?
Най добре е да пуснеш линк с картата на същия професор с мащаб 1:25000 , за да видим по-точно картината.

Искам да те помоля да се абстрахираш от думите си "Разбира се въпрос на предпочитания е кои названия да се ползват. Всеки си има свое менние и виждание по въпроса. ", защото разбира се , че всеки има правото да нарече Поповото езеро - Черно Море , Голяма Стража - Злия Зъб , връх Вихрен - Боуд Пийк, но мисля че също така всеки ще се съгласи че това е ПЪЛНО БЕЗУМИЕ.
Представяте ли си да водя приятели лаици по маршрута от Белемето през Лявата Краледворска порта покрай Поповото езеро към х. Безбог, като ме питат "кои са тези върхове ?" , какво да им кажаConfused!? " Емиии.... това е Момини двори , и това също ... , това е Джангал .. , и този и той е Джангал..."

Ще се радвам и ако други също споделят мнение по въпроса. Благодаря предварително. Спийди специално на теб Smile
Нед Окт 14, 2012 1:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bache_kiko

Ами портата трябва да се нарича "Моминдворска" очевидно.А сегашния връх Момин двор е Момин връх,ако не знаете
и Момини езера си има,въобще много моми и момини истории.Кашата е пълна ,така се получава,когато хора с огромно его и с малко планински опит се опитват да останат в аналите на историята.Добре,че само в това форумче,някои отдават значение на глупотевините на господина от Гоц Дельчев.Хората,които ходят сериозно по планината отдавна гледат с
насмешка на неговите опити да бъде признат за главен кръстител и гуро на планината.
Нед Окт 14, 2012 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NikTod

Малко късно се включвам, но:
към bache_kiko:
Иво има пълно право да реагира остро по словоизлеянията ти. Написаното от теб по отношение на Speedy е грубо и нетолерантно. Човека изнася на показ факти и нищо повече, нито се големее, нито се изтъква.
Ако беше вникнал в материала и разгледал детаилно картите /от материалите/, щеше да видиш истината.

По отношение на това, как са именувани върховете, според мен по-важното е те да се посетят от повече хора и после същите тези хора да проявят необходимата любознателност и да се запознаят с фактите и историйте свързани с тях. По този начин ще се даде шанс на идните поколения, през ситото на времето да решат казусите.
Нед Окт 14, 2012 5:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

bache_kiko написа:
Ами портата трябва да се нарича "Моминдворска" очевидно.А сегашния връх Момин двор е Момин връх,ако не знаете
и Момини езера си има,въобще много моми и момини истории.Кашата е пълна ,така се получава,когато хора с огромно его и с малко планински опит се опитват да останат в аналите на историята.Добре,че само в това форумче,някои отдават значение на глупотевините на господина от Гоц Дельчев.Хората,които ходят сериозно по планината отдавна гледат с
насмешка на неговите опити да бъде признат за главен кръстител и гуро на планината.

Баче кико е рядък пример за това как човешкия мозък може да спре развитието си до IO-операциите по обработка на храната Cool
Като говори за хора с огромно его и малък планински опит - предполагам споменава може би най-големия изследвач на Пирин планина - проф. Г.К. Георгиев.

Той издава пътеводител на Пирин през 1956, който остава незабелязан покрай конюнктурата на онова соц-време - да се издигат слабообразовани люде, а начетените от царско време да се разпределят кой в Белене, кой в Бухово.
Преди време обърнах пътеводителя му в текстов вид, а покрай този разговор го качих на сървъра - http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?p=44994#44994 . На стр. 29 и 30 професора описва достатъчно ясно случая с Джангал/Момин двор. А именно - върхът е с неустановено име, като хората от източните склонове на Пирин го наричат Момин двор. Това съвпада с картата на проф. Х. Луис (1:25000), където сегашния Джангал и чуките на юг са означен с общото име Момин двор.

Ако някой се съмнява в думите на проф. Г.К. Георгиев (баче кико го нарича "човек с огромно его и с малко планински опит") - професорът е прекарал в общи линии целия си живот изследвайки тази планина, не само в сегашния и, малък обхват, но ведно с всичките и по-малки съставни планини на юг до Бяло море. Освен този пътеводител има той издава доста интересни пътеводители на Южен Пирин, Алиботуш, както и много ценно задълбочено изследване на областта Мървашко. Негово е и съвременното деление на Пирин в три дяла, както и приетите граници на планината.

Нед Окт 14, 2012 9:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
igurbev

Местожителство: София

dido написа:
На стр. 29 и 30 професора описва достатъчно ясно случая с Джангал/Момин двор.

Звучи, сякаш акцента е в друга посока, а именно:
Цитат:
На този красив пирински връх трябва да се даде хубавото българско име Момин двор, а чуждото му име ДжЕнгал да се изостави.

Така или иначе за мен лично обсъжданото преплитане на имената е факт, защото с ушите си(и за собствен потрес) чух как случаен човек от Брезница(съвсем не от тези безделници туристите) наричаше Сиврия - Джангал, Кременските езера - Джангалски езера и това в разговор, който ни най малко не касаеше валидността на имената - Дидо просто го разпитваше от къде е минал същия ден.

Между другото в цитираната книга веднага ме впечатли и следващото изречение:
Цитат:
На север от него се намира друг личен връх—Мангьртепе (2850,6 м). Старото му славянско име е Полежан.

Нед Окт 14, 2012 10:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
krassy1809

Уважаеми съфорумци , скъпи любители на планината , всички българи , жители на света ( този форум е в интернет и се чете даже от Нова Зеландия )
Аз съм човек на фактите и точната информация , подкрепена и подплатена с факти и данни.
Колкото и добре да познавам планината , никога не правя туризъм без карта и без пътеводител.
Преди да прочетете това което ще напиша по долу искам да направя едно уточнение и да изкажа своето мнение , за важността на въпроса, именно:

Един връх (обект в планината) може да има много имена , които да се използват за него от обществото, един да го нарича така , друг онака , в крайна сметка винаги се стига до съответния обект (който е един , недвусмислен) , примери в това отношение безброй , Джомолунгма - Чомолунгма - Еверест ИЛИ Мангър тепе - Полежан ИЛИ Ел тепе - Вихрен... ИЛИ !!! Двигател - Мотор ( на Монтьора му е ясно за какво става въпрос )

ОГРОМНА е разликата обаче ако едно наименование се използва за два различни обекта ( не само относно планината това е принципен въпрос ).
Представете си , че някой каже следното: "Да се чакаме на Джангала и заедно ще слезем до Папаз Гьол" , за кой връх ще си помислите и КЪДЕ ? ще се срещнете.
Нещо повече:
Изкълчил съм си глезена и се обаждам на ПКСС и казвам "АЗ съм на Джангал и немога да ходя , умирам!!" , къде ще дойдат на върха западно от поповото езеро или на върха източно от него ????!!????
Ако им кажа че съм на "Момин двор" същата работа , даже още по лошо !!!

ХОРА ТОВА Е НЕДОПУСТИМО !!!! БЕЗУМНО !!!!
Нима хората от ПКСС ще ме питат дали съм раждан от източната или западната страна на Папаз гльол ???
СМЕШНО Е

Дидо , като цитираш пътеводителя от 1956 г. и неоспоримите факти , Спийди като цитираш карти и други документи относно тези имена, Двамата моля ви обърнете внимание на моите:

Както казах в началото без пътеводител в планината не излизам. Позовавам се на последният издаден за Пирин , този на Николай Даутов от 2008 година.
Там на страница 275 (ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА) точка 9 пише Георгиев Г.К. пътеводител 1956 г.
Следователно Николай Даутов се е съобразил с написаното на страница 29 и 30 от пътеводителя на Георгиев. Още нещо тъй като след 1956 г. много "вода е изтекла" можем да считаме че Даутов е събрал още информация по въпроса.
Веднага щом обърнем корицата на първият лист от книгата , на гърба му , пише следното: Предпечат: Николай Даутов !!!
Което недвусмислено значи , че авторът сам и единствен е отговорен за снимковият материал публикуван вътре !
Сам е поставял снимките по време на предпечата!
Стигаме до най-важното , забравяме карти , писания , пътеписи.
СНИМКАТА !!!
Тя е най - говорящото доказателство
На страница 60 от този пътеводител , в часта на речника пише следното:
"Джангал
Положение: Джангал (2730 м) е първият връх на Полежанското странично било след отделянето му от главното.
Чрез стръмни назъбени гребени върхът е свързан с в. Момини двори на югозапад и Джангалската порта на северозапад. Западните му склонове се спускат към Валявишките езера, на североизток и изток към Поповоезерния циркус, а на юг към циркуса на Момините езера."
СЛЕДВА ЯСНА СНИМКА !!!!
Под снимката има следният текст : "Връх Джангал" !!!

МИСЛЯ ЧЕ ВСИЧКО Е КАТЕГОРИЧНО ЯСНО ДО ТУК !!!

Аз вярвам на последният издаден пътеводител , отчел всички предишни , както и всички нови информации по въпроса открити след 1956 г. Още повече , че за тази книжка аз съм дал ПАРИ 15 лв. срещу касова бележка!!

Спийди в пътеписа тук в настоящата тема публикува снимки , които се хостват на сайта на туристическо дружество ОРЕЛЯК
Ще обърна внимание само на една от тях:
http://oreliak.org/index.php?item=photo&action=photos&gallery_id=135&page=1
В пълна резолюция:
http://oreliak.org/image.php?image_id=3412
Под снимката има следният текст: "Момини двори"

Без да искам да се издигам в "Очите на СЛЕПИТЕ" от снимките в пътеводителя на Николай Даутов от 2008 г. и снимката от пътеписа на Спийди хоствана на сайта на туристическо дружество ОРЕЛЯК, е КАТЕГОРИЧНО ВИДНО че става въпрос за един и същ връх !!!

СЛЕДОВАТЕЛНО: или Спийди или Николай Даутов - НИ НАСАЖДА НА ПАЧИ ЯЙЦА !!!
ТОВА Е НЕДОПУСТИМО , ТАКОВА ДВУСМИСЛИЕ Е БЕЗОТГОВОРНО И АБСОЛЮТНО , АБСОЛЮТНО БЕЗУМНО !!!
ТОВА КЪСАЕ ВСИЧКИ НАС СЕГА И ВСИЧКИ БЪДЕЩИ ПОКОЛЕНИЯ ЗА НАПРЕД, ЗАЩОТО НЯКОЙ СЛЕД 50 ГОДИНИ ЩЕ СЕ ЗАХВАНЕ ЗА ТЕЗИ ПИСАНИЯ КОИТО ПРАВИМ СЕГА , КАКТО НИЕ СЕ ВРЪЩАМЕ 50 , 100 ГОДИНИ НАЗАД . ИСКАМ ДА ЗНАМ АКО СИ ИЗКЪЛЧА ГЛЕЗЕН НА ТОЗИ ВРЪХ И СЕ ОБАДЯ НА ПКСС , КАКВО ИМЕ ДА ИМ КАЖА !!!

Според мен Николай Даутов е правият , още повече че съм платил ПАРИ за тази книжка !!!
Нед Окт 14, 2012 11:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.