ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х.Триглав и Кадемлийското пръскало

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х.Триглав и Кадемлийското пръскало
Автор Съобщение
t.hristov

Мнение х.Триглав и Кадемлийското пръскало Отговорете с цитат
Понеже плановете ни за излет до х.Рай се провалиха поради липса на места, ние си направихме разходка към с.Тъжа -х.Триглав -Кадемлийското пръскало.
Времето през почивните дни беше с нас, успяхме даже да хванем малко тен Smile
На х.Триглав има промени -хижаря Николай Минчев(Мазалатския) е на лечение в София. Дай Боже, той по-бързо да се оправи и отново да се върне на хижата.
Към момента х.Триглав се стопанисва от сем. Детелина и Тихомир Кънчеви от Севлиево -изключително гостоприемни и любезни хора. Актуален телефон за връзка с х.Триглав -0886 275 191.
Условията на хижата са много добри -има всички удобства. Хижарката готви отлично, а чая който прави е супер Smile
Ето и малко снимки от района на х.Триглав
http://diakont.snimka.bg/mountain/triglav.674095.all
Сря Май 02, 2012 9:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Мнение Отговорете с цитат
Колега, кой е водопада от снимка 34 и да попитам още на кой водопад жителите на село Тъжа наричат Селския или още Тъженския водопад ?

П.П. Следващия ми маршрут е точно в този район, миналата година като ходих Бабското едвам имаше вода.
П.П. 2. Хижа Мандрата дали вече работи ?
Сря Май 02, 2012 10:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Водопадът от снимка 34 няма име Smile
Като се слиза надолу по пътя към с.Тъжа е малко преди контролния пункт с бариера на парковата охрана.
В момента край пътя от всички страни тече вода и има множество такива водопадчета Very Happy
х.Тъжа работи и на 2 часа път над Кадемлийското. За х.Мандра нямам инфо...
Чет Май 03, 2012 8:07 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Ами да и това е вариант, макар че ако хижа Мандрата работи бих предпочел нея. Въпреки неугледния и външен вид, вътре е доста прилично, а и останах много доволен от моя престой на нея миналата година. Пак бих повторил.
Чет Май 03, 2012 8:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
meco puh

Местожителство: обл.Разград

lz1gjd написа:
Ами да и това е вариант, макар че ако хижа Мандрата работи бих предпочел нея. Въпреки неугледния и външен вид, вътре е доста прилично, а и останах много доволен от моя престой на нея миналата година. Пак бих повторил.

Преди час разговарях с хижарката на х.Васильов - Пепа. Каза ми, че мъжа и Николай дава дежурство на х.Мандрата и щял да се качи сега в неделя и ще бъде там до 15 Май. А това ме навежда на мисълта, че х.Мандрата работи. Аз също ще отида там, но към 25 Май.

Балкана символ на цял полуостров
Чет Май 03, 2012 11:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wassilzaza

Браво за разходката колега, аз бях с моята приятелка и още едно момиче. Бяхме на хижа Тъжа и слязохме до Кадемлийското пръскало и там се засякохме с теб и си поговорихме малко Smile
Чет Май 03, 2012 1:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Относно х.Мандрата нека да не гадаем Smile Просто се свържете с хижаря на х.Тъжа (сателитен тел.
082 51 90 02) и той ще ви даде актуална информация. Двете хижи са на 800м една от друга.
Моето качване до х.Триглав бе поради факта, че тя е между два великолепни водопада -Кадемлийскито пръскало е на 40мин., а Бабското пръскало на 30мин. Бих споменал и факта, че до Бабското пръскало има изградена атрактивна еко пътека с панорамни площадки и величествени гледки към източните склонове на Ботев. В общи линии има какво да се види. Мястото е любима дестинация на много габровци и севлиевци.
Чет Май 03, 2012 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Последно като ходих точно пътеката до Бабското пръскало бе затворена, имаше изпочупени парапети. Тогава не бе проблем, имаше доста стръмни места и трябваше да се внимава малко повечко, но сега не зная какво е положението.
Пет Май 04, 2012 9:11 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lz1gjd

Аз до колкото си спомням пътя беше широк като магистрала ;( но не помня каква точно бе настилката. Понеже докторите ми забраниха много продължително да правя преходи пеш да не товаря толкова коленните стави си взех ново колело XC и бих искал да се пробвам с него, но имам съмнения че беше едър чакъл и вероятно няма да е много приятно с колело.
Нед Юли 01, 2012 5:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

lz1gjd написа:
Колега, кой е водопада от снимка 34 и да попитам още на кой водопад жителите на село Тъжа наричат Селския или още Тъженския водопад ?

П.П. Следващия ми маршрут е точно в този район, миналата година като ходих Бабското едвам имаше вода.
П.П. 2. Хижа Мандрата дали вече работи ?

Не съм чувал за Селски или Тъженски водопад, но на Селската река се намира водопад Пръскалото. Някои го наричат Тъжанско пръскало. Над водопада поточето го наричат Елидере, под водопада - Селска река.
Вариант за стигане до там /няма маркирана пътека/ виж по снимките в линка по долу:

https://picasaweb.google.com/100300943884381466514/VFtpxE
Пон Юли 02, 2012 5:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
peca

Местожителство: Пловдив

Колега, пътя е трошено каменна настилка ходих там преди месец,за да видя пръскалата докато са още пълноводни. И на качване, и на слизане се разминах с няколко групи колоездачи.Варянта е да се качиш до х. Триглав да оставиш там колелото и да си направиш малка разходка, така поне правеха те. А и по самата еко пътека с колелото ще ти е много трудно, особенно участъка от мостчетата до наблюдателната площадка.

Пон Юли 02, 2012 9:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
peca

Местожителство: Пловдив

Ето малко снимки и от мен.
http://petza145.snimka.bg/mountain/triglav.687343.27717790

Пон Юли 02, 2012 9:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
lz1gjd

Вече съм на хижа Тъжа - хижа Триглав днес поне не работи. На моето чисто ново hardtail колело му разказах играта по тея камънаци ... Пътя не е никак подходящ за колелета, може би само тип ендуро ...
Вто Юли 03, 2012 8:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Plamen К

Местожителство: Казанлък

Мнение Велопреход с. Тъжа - х. Тъжа Отговорете с цитат
В края на септември използвахме чудесното време за да направим велопреход село Тъжа - хижа Тъжа и обратно.
Това което ми направи впечатление обаче беше Кадемлийското пръскало. Въпреки сушата и маловодието пръскалото течеше с двете си струи и забележете и двете бяха с еднакъв дебит. Подозирам или умишлена човешка намеса с цел по-красиво пръскало или случайно затапване на коритото горе на скалите , при което водата се е разпределила равномерно през двата процепа.

Снимки: http://plament2.snimka.bg/mountain/selo-t-ja-hija-t-ja.705975

Клип: http://www.youtube.com/watch?v=P_F1Ic1bJbw&feature=youtu.be

A, забравих клипчето с шареното коте на хижата:

http://www.youtube.com/watch?v=Gr2VK7jzYL8&feature=youtu.be
.
Пон Окт 08, 2012 3:48 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ПАВЕЛ

Мнение Re: Велопреход с. Тъжа - х. Тъжа Отговорете с цитат
Plamen К написа:
Това което ми направи впечатление обаче беше Кадемлийското пръскало. Въпреки сушата и маловодието пръскалото течеше с двете си струи и забележете и двете бяха с еднакъв дебит. Подозирам или умишлена човешка намеса с цел по-красиво пръскало или случайно затапване на коритото горе на скалите , при което водата се е разпределила равномерно през двата процепа.

На 9 септември минах покрай пръскалото и тогава течеше по същия начин Smile https://picasaweb.google.com/109304817927175298265/892012#slideshow/5786619831900692178

А кучето на хижа Тъжа по случай освобождението на НРБ от хитлерофашизма изяде почти цяла щафета луканка - да помни с добро славната Червена армия Laughing .........................

Пон Окт 08, 2012 7:14 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.