Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Пожари и екологични проблеми в планини и защитени местности
Идеята е в тази тема да се публикуват на едно място новини и мнения относно пожари, наводнения, бури и други климатични бедствия, незаконни сечи, бракониерства и други екологични проблеми, както и теми с екологична тематика, а не те да бъдат пръснати на много отделни места. Нещо като аналог на темата „Инциденти и нещастни случаи в българските планини“, само че не за хора. Като начало - новината за изгорялото Драгоманско благо край Чепън планина и връзки към минали теми във форума (без да претендирам за изчерпателност):
За втори път, само в рамките на четири месеца гори Драгоманско блато. Този път огънят е обхванал цялото блато и продължава да гори. Засегнати са и мостчетата за разходка, като тепърва, ще се изясняват и оценяват щетите. Периметъра на огъня е толкова голям, че се вижда чак от над 20 килиметра разстояние.
На място има един противопожарен екип с 4 пожарникари, които ограничават пожара да не се прехвърли през пътя и да тръгне по Чепън планина.
Предния пожар бе през септември миналата година и изпепели 1/5 от природния резерват.
Драгоманско блато е защитена зона и попада в Натура 2000. То е дом на стотици видове птици и бозайници.
Източник: balkanec.bg“
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Яну 23, 2020 5:13 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3369 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Чет Яну 23, 2020 5:24 pm
stefan_iliev38
„Втори пожар в защитена местност за по-малко от 24 часа (видео)
Гори най-северната част на Дуранкулашко езеро - Орлово блато
Пожар избухна в защитената местност Дуранкулашко езеро, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.
Огънят бе обхванал най-северната част на езерото - Орлово блато, която се намира в близост до къмпинг "Космос". От Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Добрич съобщиха, че сигналът е подаден около 13.30 часа. Като най-вероятна причина се посочва непредпазливост, тъй като пламъците са тръгнали от пътя, водещ към къмпинга. Изгорели са около 50-60 дка суха тръстикова растителност.
Огънят е бил потушен от два екипа на Дирекцията още към 15,30 часа. Няма данни за пострадали граждани. Пожарът е бил в защитена местност, където през този период на годината долитат белочели и червеногуши гъски, които са защитен вид.
Дуранкулашкото езеро е сред най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Защитената зона е важна спирка по миграционния път на прелетните птици на юг.
Това е втори пожар в защитена местност само за 24 часа, след като снощи пламъци обхванаха Драгоманското блато. Огънят унищожи огромна част от местността и бе потушен трудно от пожарникарите. Според кмета на Драгоман и местни жители, пожарът е бил предизвикан умишлено.
Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети Драгоманското блато. Той обследва щетите от възникналия вчера пожар. По първоначална информация огънят е засегнал и двете защитени зони от мрежата Натура 2000, които се намират в територията на Драгоманското блато. Засегната е и туристическата инфраструктура. Пожарът се е разпрострял и извън територията на блатото, като по данни на ГД Пожарна безопасност и защита на населението общата засегната територия е около 1000 дка.“
Чет Яну 23, 2020 6:55 pm
ilievvli
Цитат:
Кметът на Драгоман Андрей Иванов подозира, че пожарът е умишлен и е предизвикан от бракониери.
Цитат:
"Интересното е, че паралелно с този пожар е възникнал пожар и в село Драгоил на около 10 км от тук. Те са възникнали по едно и също време", каза пред бТВ Андрей Иванов, кмет на Драгоман.
Той подозира бракониери. "Със сигурност, няма как по това време да се самозапали, а и огънят гореше отвътре", каза Иванов.
Той посочи, че според местните хора в момента в блатото има диви прасета и може би бракониерите са опитали да ги изкарат навън.
...после нека да ми обясняват как ловците милеели за природата... и какви добри хора били... (нищо, че тук е използвана думата бракониер)
Чет Яну 23, 2020 8:50 pm
kartechar
Колега, върни малко газта и остави мисленето да изпреварва писането! Аз като ловец, който милея за природата, отказвам да бъда причисляван към бракониерите! Нима в планините няма и хора, замърсяващи и унищожаващи, наричащи себе си планинари? Ако си в час със закона за лова и опазване на дивеча, трябва да знаеш, че лов със издадено разрешително в защитена територия няма как да се провежда. Всичко останало е бракониерство!
Може би последните две мнения трябва да бъдат преместени в правилната тема.
Пет Яну 24, 2020 11:18 am
Dimov
kartechar написа:
Колега, върни малко газта и остави мисленето да изпреварва писането! Аз като ловец, който милея за природата, отказвам да бъда причисляван към бракониерите! Нима в планините няма и хора, замърсяващи и унищожаващи, наричащи себе си планинари? Ако си в час със закона за лова и опазване на дивеча, трябва да знаеш, че лов със издадено разрешително в защитена територия няма как да се провежда. Всичко останало е бракониерство!
Аз съм съгласен. Никъде не виждам противоречие. Това, че милееш за нещо не значи, че не можеш да го убиеш.
Малко е оффтопик, извинявам се.
Бил съм около Дуранкулак и на Чепън, хубави места и очевидно важни за много застрашени видове, тъжно е.
Пет Яну 24, 2020 3:46 pm
ray
Димов, не стана ясно с какво точно не си съгласен и къде не виждаш противоречие... Може би аз съм тъп. Ама не се извинявам. И твоите извинения не приемам щото не са нужни. Аман от извинения, политкоректности и всяккакви други скопени работи. То те отварят пътя на подобни диваци. Има нужда от действен, а не лицемерен морал. Съд и присъда и затвор за тия диваци. И не да ми лежат по цел ден на наровете, ами по цел ден да засаждат блатата и другото, а вечер некои да им разваля стореното. И на другия ден бой по чугунените им кратуни що нищо не са направили. Да видят как се чувстват другите хора чаито труд са разрушили. Туй не са ловци, не са и бракониери, ами са въплътено зло. Не си прави илюзии, щото сантименталностите са много приятно нещо на чаша вино, ама струват скъпо. Сам виждаш колко струват... Фактите уви са, че ние, другите, всъщност сме по-големи скотове от тях щото допускаме това и най-вече щото го допускаме да минава безнаказано! Щото фактите са и че неумишлените пожари са изключение, както и че надлежно осъдени за подобни злодеяния няма.
Пет Яну 24, 2020 4:39 pm
vladofff
ray написа:
Райо, някога учителката ми по история ни прочете неизвестен ми сега исторически извор, в който авторът описва българите: "племе управлявано СЪС СТРАХ".
След като от векове племето няма никакви задръжки, разсъдък и самосъзнание, което между впрочем важи и за всички останали народи, явно трябва повече страх, нещо властите май са намалили острашаването...
Вижте например германците - изключително за пример в тяхната си държава, където и за най-малкото провинение - гросе щрафе, а като идат някъде, където се почувстват безнаказани, са същите, ако не и по-големи свини от нас...
Пет Яну 24, 2020 5:15 pm
Dimov
ray написа:
Димов, не стана ясно с какво точно не си съгласен и къде не виждаш противоречие... Може би аз съм тъп. Ама не се извинявам. И твоите извинения не приемам щото не са нужни. Аман от извинения, политкоректности и всяккакви други скопени работи. То те отварят пътя на подобни диваци. Има нужда от действен, а не лицемерен морал. Съд и присъда и затвор за тия диваци. И не да ми лежат по цел ден на наровете, ами по цел ден да засаждат блатата и другото, а вечер некои да им разваля стореното. И на другия ден бой по чугунените им кратуни що нищо не са направили. Да видят как се чувстват другите хора чаито труд са разрушили. Туй не са ловци, не са и бракониери, ами са въплътено зло. Не си прави илюзии, щото сантименталностите са много приятно нещо на чаша вино, ама струват скъпо. Сам виждаш колко струват... Фактите уви са, че ние, другите, всъщност сме по-големи скотове от тях щото допускаме това и най-вече щото го допускаме да минава безнаказано! Щото фактите са и че неумишлените пожари са изключение, както и че надлежно осъдени за подобни злодеяния няма.
Рей, първият абзац е с ирония. Да, и на живо имам склонността като говоря да не ми се разбира, че иронизирам, и не съм сериозен.
Човекът (kartechar) е ловец, но милее за природата! За мене това е безумно. Лов в 21-ви век моят мозък изобщо не го асимилира. Абсурдно е да правиш засада на диви животни и да ги отстрелваш. За домашните мнението ми е същото. Избягвам да споделям това, защото за повечето хора такова мнение е крайно и те слагат в някакво клише.
Това е оффтопик, защото темата е за пожарите.
Пет Яну 24, 2020 5:19 pm
Кир Спитама
vladofff написа:
ray написа:
Райо, някога учителката ми по история ни прочете неизвестен ми сега исторически извор, в който авторът описва българите: "племе управлявано СЪС СТРАХ".
...
"Стратегикон“ на Псевдомаврикий
Цитат:
Прочее тия племена, управлявани еднолично и владени не с любов, но със страх, храбро понасят трудностите и мъките. Те издържат на жега и на мраз, освен това на недостиг от необходими неща. Те са неуседнали, любопитни и потайни, притворни и неверни. Обладани са от алчност за пари. Те пренебрегват клетвата, не спазват договорите и не се задоволяват с дарове, но преди още да са взели дара, те замислят нападение и се отмятат от уговореното.
Така е, Влади, без страх не може. Колкото по-голям толкова по-добре.
Димов, за лова и ловците – не си прав. Недей да съдиш за дадена практика според това как някои извратеняци я извращават.
И стига с тоя офтопик- не е офтопик.
Кире, сигурен ли си че се отклоняваш от темата? Тия твои автори кво казват по тоя въпрос...?
Пет Яну 24, 2020 6:25 pm
kaloyanv
kartechar написа:
Ти като ловец милееш за природата ? Ама я по точно ми обясни как точно милееш. Напиши така да видим,да го обсъдим.
А да, напиши си името, не ползвай детски прякори.
Пет Яну 24, 2020 10:07 pm
ray
Кялояне, кефиш на макс, както почти винаги . Ами колегата може и да ти отговори... Поне според мен е напълно възможно да си ловец и да милееш за природата. Нещо повече, твърдя, че ако не милееш за природата не си никакъв ловец, ами си най-обикновен страхлив и тъп хайванин.
Пет Яну 24, 2020 11:39 pm
stefan_iliev38
Относно ловците - аз не бих поставял всички ловци под общ знаменател. Не бих поставял и всички туристи.
Ако някой се интересува от ловците, от тяхната полза за обществото и дали те милеят за природата - най-добре би било да посети сбирка на ловци и да се запознае лично.
Някои се чудят каква е ползата от планинарите - само се шматкат по планините, нищо не вършат и съсипват природата.
Относно насилието над животни през 21 век - това е друга тема... За съжаление човекът все още обича да извършва насилие (физическо, психическо...) над животни, над хора, над всичко... Хрумна ми да вземем за пример най-продаваните и харесвани компютърни игри - те са пълни с насилие. Защо на хората (и на децата!) толкова им харесва да играят компютърни игри, пълни с насилие? Ами филмите, пълни с насилие? Може да предположим, че с развитието на компютърните технологии ловът като спорт и забавление все повече ще се премества от реалната природа във виртуалната реалност, в игрите и във филмите.
По темата за пожарите: Трето денонощие - трети пожар в блато!
„Пожар край „Лукойл-Нефтохим“ в Бургас
За момента няма пряка опасност огънят да се разпространи до завода
Горя блатна растителност край оградата на „Лукойл-Нефтохим“ в Бургас. По първоначална информация пожарът е възникнал в късния следобед.
Огънят, обхванал площ от 10 километра, е локализиран към 19 ч. Няма данни за пострадали хора при инцидента.
Снимка: btvnovinite.bg
Часове наред огнеборците се бориха с пламъците с подръчни средства. Заради опасност огънят да стигне до резервоари на завода, в потушаването му се включват всички налични пожарни екипи на рафинерията и четири екипа на пожарната от Бургас.
„Няма достъп, с пожарна техника не можем да влезем, имаме два автомобила, които закъсаха поради пресечения терен. Основната опасност беше за „Лукойл“, но в момента горят камъши и няма никакви загуби“, уточни гл. инспектор Деян Стоянов от РСЗН-ПБ – Бургас.
Причините за възникването на пожара се разследват.“
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница 1, 2, 3 ... 9, 10, 11Следваща
Страница 1 от 11
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети