Здравейте,
Първо моля за извинение за ника, но явно с моето си съм се логвала, защото ми го изписа като заето. И тъй като не помня кога, не помня и парола.
Казвам се Пепа. И след десетки години, в които отказвах ходенето пеш по баирите без нужда, миналата година много ми хареса и се възползвам от възможностите да съчетаем кратка почивка и разходка из Родопи и Пирин.Които ме впечатлиха с красотата си, особено Пирин. А мен като ме впечатли нещо се връщам. Лошото е, че подбирам месеци като ноември, февруари и април. Но тогава можем.
До сега случваме на чудно време, сухо и слънчево, дано пак да имаме късмет.
Молбата ми е, да ми дадете някакъв маршрут, еднодневен, от х. Безбог. нанякъде, имайки предвид, че ще ползваме сутринта лифта (надявам се още при пускането му в 8,30 или 9ч) и да се върнем в 15,30 (нали тогава е последния курс?) с него. А ако дадете и маршрут от х Безбог до х Гоце Делчев и ориентировъчно време за пеш, ако го изпуснем - още по-добре.
Трудност средна, до лека може би. Половинът ходи в Ст планина и Средна гора цяла зима, но там камънаци май няма такива. Всъщност за себе си мисля.
Миналата година на 8 ноември отидохме до Попово Езеро, по час и половина до там и обратно до х. Безбог, но съвсем неподготвени - никого не питахме, тръгнахме през отсрещния край на Езерото, полутахме се, докато излезем на пътеката на билото или превал? http://2.bp.blogspot.com/-UvinnmMFJ_k/Tr_R07Or7cI/AAAAAAAADkk/2B5Se8KnQ4U/s640/Picture+111.jpg после по тези "баири" към Поповото. Обаче ума ми остана в Кременските езера.
Ами това е. Ще успеем ли да стигнем без водач до тях? във време, съобразено с лифта. От миналата есен чета колко хора са се обърквали по пътеките в клека там
Ако се наеме водач сигурно ще стане, но къде да търсим евентуално такъв?
Ако този маршрут не става, какъв друг? на запад от вр Безбог? (т.е. надясно от езерото? )
Ако и карти покажете, златни ще сте
Чет Сеп 27, 2012 11:57 pm
sergey_v
Еднодневно в района на хижата бих препоръчал вр. Без Бог и вр. Полежан. Могат да се направят за едни ден. След като качите Без Бог ще прецените дали да отидете и до Полежан, но дори само първият ще остави невероятни впечатления. Няма как да се объркате. Разбира се преди тръгване може да попитате някой на място.
Ако нямаш карта пиши лично съобщение - ще ти пратя.
Приятно ходене
Пет Сеп 28, 2012 10:14 am
excalibur
Re: От х. Безбог ? за 1 ден?
слонче с комбинезонче написа:
Здравейте,
Миналата година на 8 ноември отидохме до Попово Езеро, по час и половина до там и обратно до х. Безбог, но съвсем неподготвени - никого не питахме, тръгнахме през отсрещния край на Езерото, полутахме се, докато излезем на пътеката на билото или превал? http://2.bp.blogspot.com/-UvinnmMFJ_k/Tr_R07Or7cI/AAAAAAAADkk/2B5Se8KnQ4U/s640/Picture+111.jpg после по тези "баири" към Поповото. Обаче ума ми остана в Кременските езера.
Ами това е. Ще успеем ли да стигнем без водач до тях? във време, съобразено с лифта. От миналата есен чета колко хора са се обърквали по пътеките в клека там
Ако се наеме водач сигурно ще стане, но къде да търсим евентуално такъв?
Ако този маршрут не става, какъв друг? на запад от вр Безбог? (т.е. надясно от езерото? )
Ако и карти покажете, златни ще сте
Ами не съм най - разбиращия от Пирин но се мотах с помощта на Speedy и Lubitel лятото из района, т.е. имам някакви идеи. Todor добре те е посъветвал за маршрути. Бих добавил и вр. Без бог. И поне аз вече бих го качвал директно от средата на езерото и полуразрушената постройка по пътечка през клека по едно ребро си директно горе. Със свежи сили в началото на деня и прехода няма да го усетите това изкачване. После слезте към премката с Мангъра, изкачете го и него...За Газей незнам дали ще ви стигне времето да се класирате за лифта /16.30ч./ май е последния.. Но поне се насладете на Горно Газейското/джудже/ езеро от Мангъра...
Ще си хванете обратно лифта и ако се разходите до Дженгалска порта, за да видите красивото Горно Валявишко езеро...
Успех и хубаво време
Пет Сеп 28, 2012 10:29 am
слонче с комбинезонче
sergey_v написа:
Няма как да се объркате. Разбира се преди тръгване може да попитате някой на място.
Ако нямаш карта пиши лично съобщение - ще ти пратя.
няма да, стига да питаме. че заради разбиращия ми съпруг и "няма що да питаме, ей го отпред е" тръгнахме по най-стръмния сипей към Орлово око на Св. Илия. И естествено не стигнахме от там. Нямам карта. Т.е. намирам някакви из нета, но определено не ми вършат работа те. Ако може -изпрати ми, благодаря.
Много ви благодаря на всички, но сигурно още ще питам. Силно се надявам за Кременските езера. Благодаря, Тодор, сега ще погледна къде остава Джано по снимките ми. Лесен ли е за изкачване? Има ли значение от къде през камъните? А х. Безбог я обмислям като вариант за нощувка, за да може да отидем единия ден на езерата, а на другия ден през Безбог до Полежан, щом казвате, че стават за един ден (така ще можем да тръгнем и по-рано)
excalibur, благодаря, тази пътека я видяхме зад срутените постройки. Какво е "Мангъра" обаче ПП: Видях какво е
Пет Сеп 28, 2012 11:46 am
слонче с комбинезонче
пита се да, когато има желание човек. Нищо де, на Орлово око (на вр. Св. Илия отидох от втори път), Ковачевица пропускаме вече два пъти, защото шофьора знае къде да отбие, след Г. Делчев та се усети до Сатовча.
Нищо не ми се получи от планирания маршрут (Кременските езера отпаднаха отдавна, остана вр. Безбог), но случихме на време (мъгла, мъгла на талази.. ) и до него не стигнахме. Гледайки клека зад полуразрушената постройка, единия заключи "Аз там път не виждам" (все едно трябваше да е широк за волска каруца), другите двама решиха, че това е много вървене до където и да е.
Хванах пътеката за Попово езеро, тъй като там се виждаше по-светло време, но докато минем през камънака след езерето и там падна мъглата, а "групата ми" се влачи. То вода ли не спираха да пият седнали, шоколад да ядат, да се подкрепят, все едно не закусихме преди час..... Направих си изводите, повече в планина с познати - не. Ако си беше само милото, щях да го убедя за пътеката през клека.
Над овчарника обаче мъглата леко се пораздига и докато се въртях да снимам едно борче - обръщам се - Сиврия се показал от нищото, мъглата се движи като облак и разкрива все повече от Попово езерния циркус. Снимките не са върха на фотографското изкуство, но аз се радвам, че успях да ги видя пак тия върхове, макар и отдалеч (след потока, ще се сетите къде е), поседях си, погледах си....
цели 10-на минути. И хайде пак се завърна мъглата
а после сняг заваля
Такова е. Който не ходи през лятото в планината, а чака Архангеловден... Догодина навреме, живи и здрави.
До тогава ще се наслаждавам на вашите снимки
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети