ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Помагайте,приятели,моля Ви...за Кончето с дете?

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Помагайте,приятели,моля Ви...за Кончето с дете?
Автор Съобщение
nelly228

Мнение Помагайте,приятели,моля Ви...за Кончето с дете? Отговорете с цитат
Миналата година стигнах до средата на Кончето,и понежене не съм много запозната с наименованията на върхове и седловини,но мисля че е така: от хижа Вихрен,през казаните,примката и не към върха на Бански суходол,а наляво под него и излязох точно по средата на КОнчето.Това беше голям ужас,тъй като отдолу няма въжета само 2 метра под средата на билото на КОнчето се спускаха въжета.Казах си че повече тук няма да дойда.След два дена мисля обаче да си променя решението,защото който е ходил там знае......,но:

ВЪПРОСЪТ МИ Е СЛЕДНИЯТ:

Има ли и кой е най-лесния начин,вариант и път да стигна до средата на Кончето или до края ,но пак да се върна,където ще бъде колата-до хижа Вихрен.Може и друго място да предложите за спиране на колата.(не хижа Вихрен да речем)

И нещо много важно: ТОЗИ ПЪТ МИСЛЯ С МЕН ДА БЪДЕ И ДЕТЕТО МИ.То е на 10г.,смятате ли че деца могат да го преминават и дайте някакви професионални съвети как ,от къде ще е най-добре и възможно най-лесно. Е ,аз все пак няма да излагам сина си след като му видя психиката в този момент как е и да продължим,но като имам вашите думи,съвети или каквото и да било там ще ми е малко по-спокойно и известно.

Моля Ви,помогнете ми да взема решение и всеки който знае да казва колкото се може по-бързо до тези 2 дена,когато ще сме там-8 септември.

p.s. Гледах клипчета в youtube ,но не ми стана ясно от върха на Бански суходол много ли е трудно до стигането на въжената линия,която ми се струва,че поне 10-20 метра има до въжето,а наклона си е май пак както и по билото?
Чет Сеп 06, 2012 1:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Един съвет Отговорете с цитат
Нели, в нашия форум има много знаещи, които ще ти отговорят компетентно. Само на мен са ми отговаряли поне десет пъти на подобен въпрос - за деца на Кончето. Аз още не съм минавал оттам, но бих ти дал един общ съвет: купи три метра алпинистко въже за 3 лева и един карабинер за десетина лева, вържи сина си през гърдите и закачай карабинера за стоманеното въже. Заради спокойствието на двама ви! Дано не ми се изсмеят познавачите. Shocked
Чет Сеп 06, 2012 10:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
NikTod

Мнение Отговорете с цитат
Не ми се вярва по-разглеждана тема от тази за "Кончето" да има в този форум. Затова моята препоръка е да прочетете за около 1-2 дена темите от форума и след това ако нещо не е ясно питайте.

За да селектирате темите, отворете от менюто Търсене и от там напишете Кончето. След това бутона търсене и с една кана кафе или чай......... Дано съм бил полезен.
Чет Сеп 06, 2012 10:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Професионален съвет не мога да дам, но ще дам съвет от туристическата литература и от собствен опит. За преминаването на такъв маршрут е добре да се намери добър водач, който да е наясно с придвижването по сложния и труден терен (задължително да знае наименованията на местностите и да използва понятията север-юг, а не ляво-дясно Smile, както и със специфичните нужди на децата в планината. Според мен ако десетгодишно дете издържи прехода до Кутело, то няма да има проблеми и с преминаването на Кончето, стига родителите да не се паникьосат. Все пак добре е да се приготви и резервен по-лек вариант в случай, че детето просто не иска да се катери по камъни - например до Бърдеришките езера и обратно. Аз бих избрал следния маршрут: хижа "Бъндерица" - Малкия казан - Големия казан - Премката - обяд - Кутело І - Кутело ІІ - почивка за вода, снимки и инструктаж за безопасност - Кончето по ръба, не по подсичащата пътека - Бански суходол (според мен участъка от металното въже до върха по ръба не е труден, но е сложен, изисква се внимание, особено ако си вече изморен или има сняг) - заслон "Кончето" - следобедна закуска - обратния път с повишено внимание и без да се тича, дори да се здрачава. Ако имате възможност, преспете в заслона - залезът и изгревът са незабравими. Носете повече вода, както и светлина. И не разчитайте толкова на металното въже, ако се придвижвате добре по камъните, няма смисъл да се омотавате с допълнителни въжета, да губите време и да стискате на всяка крачка с треперещи пръсти стоманата, на която не й е мястото в планината. Ако има други конкретни въпроси, ще се радвам, ако мога да отговоря тази вечер, защото както повечето от участниците в този форум и аз имам планове да замина някъде оставащите почивни дни. Успех!
Чет Сеп 06, 2012 2:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
valdobreva

Здравейте! Нов потребител съм, макар да ви чета от даста време.
Искам да се включа в темата относно преминаването на Кончето с дете. Не е невъзможно, и не е толкова опасно. Прасто всеки родител трябва да прецени ресковете, възможностите на детето си и да го подсигури за да е спокоен. Казвам всичко това от собствен опит. Тази година с брат ми качихме 8-годишният ми син по маршрута х. Вихрен - вр. Вихрен- слизане от северна страна - премката - подсичащата пътека за Кончето - Кончето. Върнахме се по същият маршрут до премката - Казаните- х. Вихрен. Е всичко това за 11ч., но пък с много почивки за храна, снимки и наслаждаване на чудните гледки / не обичам да бързам в планината/. И да отворя една скоба на слизане по северната страна на Вихрен и Кончето синът ми бе осигурен с 2, 3 метрово алпийско въже. Така, че трябва да водим децата си в планината, но приди всичко трябва да мислим за тяхната безопасност.
Успех на всички планинари.
Вто Сеп 25, 2012 12:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
стражара

Местожителство: Монтана

Здравейте
Аз с моят син миналата година(тогава беше на 5г.), когато преминахме Рила от Мусала до Дупница, около по сложните учстаци го вързвах за мен със 5метров 8мм прусек с импровизирана седалка с колан от професионална такава и обвързване около гурдите. Всичко беше наред даже и през билната част на Купените до з-н БАК. И най-важното е самото дете е да има няккава предварителна подготовка, а не само желанието на родителите да го качат на еди кой си връх. При нас поне предварителната подготовка толкова много ни помогна, че за него преходите не бяха кой знае какво натоварване и така му беше интересно и приятно да ходи. А, представете си дете, което не е ходило и няма необходимата натринираност?
Успех и дано се засечем някого с малките малчугани.

Пон Окт 01, 2012 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Заради особености на физиологията, децата по принцип са по-ловки и чевръсти при катерено по дървета и камъни, така че не считам, че самото им преминаване е технически сложен проблем, при отсъствие на пречки от субективен характер като страх от високо например. Останалото обаче е, отговорност на родителя и той като такъв следва да вземе всички мерки по отношение на студ, дъжд, евакуация, подхлъзване. Всичко това е индивиудално определимо, така че съвети под общ знаменател са по-скоро вредни и не бива да се вземат насериозно.
Пон Окт 01, 2012 11:28 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
valdobreva

Мнение Помагайте,приятели,моля Ви...за Кончето с дете? Отговорете с цитат
Напълно съм съгласна с Valdofff. Ние сме възрастниете и трябва да преценим възможностите на децата и всички възможни рискове. За децата трябва да остане само положителната емоция, за да се върнат в планината.
Сря Окт 03, 2012 1:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.