ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
ЦПШ - Кобилино бранище - Дяволските езера - Рилски манастир

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
ЦПШ - Кобилино бранище - Дяволските езера - Рилски манастир
Автор Съобщение
Йосарян

Местожителство: Димитровград

Мнение ЦПШ - Кобилино бранище - Дяволските езера - Рилски манастир Отговорете с цитат
Тръгнахме от ЦПШ -то около 9,30. Имаше доста хора наоколо а и по пътеката до Йончево езеро беше доста оживено. На Йончево починахме малко, хапнахме и след няколко снимки потеглехме от лявата му страна нагоре, по пътеката за Кобилино бранище. Тук вече имаше по - малко хора, срещнахме един планинар над Поповокапските езера след като се бяхме лутали да намерим пътеката. Поговорихме си с него за това а и за прехода който ни предстоеше и потеглихме надолу. От Поповокапски преслап към Кобилино бранище е плавно спускане. Имаше силни пориви на вятъра от североизток и това правеше деня доста хладен. На Кобилино бранище кобили, какво друго. Бяха оакали навсякъде, но имаше вода, избрахме си място за ладер и легнали с бира в ръка гледахме и брояхме хората които идваха от посока х. Мечит. Те се оказаха доста дружелюбни и ни поканиха вечерта при тях но ние бяхме спали много малко и не успяхме да отидем. Но пък си поговорихме с онзи планинар за когото писах по горе. Той пренощува в заслона а ние в палатките. Та с него си говорихме за доста неща за планината и някои от неговите насоки относно предстоящия преход се оказаха от голяма полза. На другия ден рано-рано събрахме багажа, хапнахме, пихме кафенце и потеглихме огрени от Райко по пътеката за Рибни езера. Докато се качвахме към Водния чал направихме доста снимки а и огладняхме. Хапнахме малко под върха и с вече по леки раници и пълни стомаси продължихме по лятната пътека, която подсича върха. На спускането към Говедарника срещнахме двама човека, които бяха тръгнали за ЦПШ-то, а малко след това видяхме четери сърни, но не знам какъв вид точно. След р. Маринковица поспряхме за почивка, че краката ни се бяха подбили от дългото спускане. Хапнахме, постегнахме багажа и потеглихме. Останалото разстояние до х. Р. езера го взехме бързо за около 45 мин. Бързахме защото изоставхме с времето а по план трябваше да стигнем до Дяволските езера, а се опасявахме дали няма да загубим време да търсим пътеката на Мермерски преслап. На Рибните спряхме за почивка и аз се възползвах от това да си изпера чорапите на чешмата. Понякога го правя, ако видите чорапи да висят отзад на някоя раница, значи това съм аз Smile. Качването до Мермерски преслап го взехме сравнително бързо. Докато почивахме под преслапа група хора минаха над нас и продължиха в нашата посока. По късно ги застигнахме и се запознахме с някои от тях. Те също лагеруваха на Дяволските езера. Пътеката от мермерски е веднага вдясно по склона на Кьоравица, а в ляво остава пътеката за х. македония. Има пирамидки и бегла пътечка, по скоро си личат следи тук там. Горе на върха се завива наляво и се хваща билото по Острец. Отдясно се пада Смрадливотп а от ляво Мраморецкото езеро. Започва изкачване по големи камъни към Рилец. Там някъде застигнахме хората преди нас. Както вече писах техен водач беше Р. Грънчаров и след като разбра че ние ще избързаме напред ни упъти как да намерим спускалото за Дяволските езера. Сега вече и ма две пирамиди и би трябвало лесбно да се намери но пътека няма и няма и да има. Доста е стръмничко. На Дяволските имаше лагеруващи хора и те ни напътстваха накъде да вървим, макар че накрая се оказа че са ни объркали малко Smile. Вечерта беше доста оживено, бяхме очаквали друго, но не сме разочаровани, хората бяха приятни, а и научихме едно друго. На другия ден рано-рано тръгнахме нагоре като Р. Грънчаров ни изпрати донякъде за да ни покаже по лесен път до билото, за което ние сме му много благодарни. А там на билото беше страхотно, облачността беше по малко, както беше по прогназата, имаше североизточен студен вятър. Пожарът се виждаше в далечината. Вървяхме доста и снимахме много. Манстирското езеро е много по удобно за бивакуване, много по достъпно е от билото а пък нямаше никакви хора Smile. Бързахме за да не изстървем последното бусче от Рилския за дупница и затова не си позволявахме дълги почивки. Обаче голямо спускане, а както ни предупреди Румен Грънчаров пътекта около Бричибор е обрасла и има едни туфи една трева. Големият знак който трябваше да търсим е равно струпване на скали върху която има пирамида, вижда се и от далече. Няма как да се обърка. От там след като похапнахме и отпочинахме тръгнахем, като аз избързах напред да търся пътеката. Трябваше да върви в посока Злият зъб, североизтик. Почти в обратна посока. Като стигнахме гората видяхме много изпопадали дървета и никакъв спомен от пътека. Трябваше да търсим белязано/засякано дърво, намерихме няколко на различни места. И така влезнахме в приключение, спускахме се стръмно към реката като трябваше да преодолеем 1000м денидилация. Избягвахме стръмните участъци и слизахме надолу. Стигнахме до поток, но не Бричиборският. Пресякохме го и манхме отдясно, след още час може би стигнахме до блеад пътека, изоставена която ни изведе до манстира. Отдясно видяхме маркирана пътека, която е от манастира до м. Бричибор. Така се ориентирахме къде сме, след дъжд качулка Smile. Сега като препатихме мисля че пътеката е в дясната част(след като от пирамидата тръгнеш на североизток към злият зъб) на поляната, ако има пътека де, но в тази посока трябва да се държи - североизток като се спуска леко надолу докато се стигне до Бричеборският поток. После се тръгва по него надолу както е показано на картите и трябва да се внимава да се пресече навреме от дясно както ни обясни Р. Грънчаров. От там би трябвало да е по лесно а не както нас.
А ето и малко снимки.
https://picasaweb.google.com/107282661563501826521/1808200812?authuser=0&authkey=Gv1sRgCJfRz6CO9ej9nAE&feat=directlink
Сря Авг 29, 2012 10:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Travis

Местожителство: PDX, USA

Мнение Отговорете с цитат
Много хубав път за 3-4 дни. Сигурно ще го направя ако имам възможност. Хвърляйте ГПС тракове за маршрута по Бричебор, тези най-лесно се следват.
Вто Сеп 04, 2012 4:26 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Аз се ориентирам по стария начин с карта в ръка Very Happy

Трудно е да се намери пътеката(по - пряката) след вр. Бричибор към Р. Манастир. За там ако намериш тракове за гпсу ...няма да ти трябва иначе. Почти постоянно се ходи по билото, а там няма как да се сбърка.
Вто Сеп 04, 2012 11:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Местожителство: Ст.Загора

Много хубав преход!Само не знам как се носят всички неща на гърба-ние разчитаме на хижи и въпреки това раниците минават 15кг.Ако трябва да сложа палатка, шалте, чувал и бивачни принадлежности-ше трябва да цаня керван
Сря Сеп 05, 2012 9:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

Моята раница е 45 литра. Палатката и спалният чувал са вътре в нея + дрехи и храна за 3 дни и вода - раницата ми не тежи повече от 15 кг. Даже ми се струват много тези 15 кила Smile, но пък нямам кантар и не мога да съм сигурен Neutral
Пон Сеп 10, 2012 1:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Мечо Пух написа:
Моята раница е 45 литра. Палатката и спалният чувал са вътре в нея + дрехи и храна за 3 дни и вода - раницата ми не тежи повече от 15 кг. Даже ми се струват много тези 15 кила Smile, но пък нямам кантар и не мога да съм сигурен Neutral

Моята е 90литра... Very Happy явно имам повече нужди Rolling Eyes 45литрова ще ми стигне за еднодневка с разпускане.. Alcohol
Пон Сеп 10, 2012 1:36 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

fena73 написа:
Мечо Пух написа:

Моята е 90литра... Very Happy явно имам повече нужди Rolling Eyes 45литрова ще ми стигне за еднодневка с разпускане.. Alcohol

Аз бих си купил по - голяма раница ако реша да правя Ком - Емине Very Happy (дано да стане някой ден). А сега съм решил да си купя по лека палатка и спален чувал и така ще мога да правя и по големи 4 и 5 дневни маршрути със същата раница. Ама верно нося само най - необходимото Wink - вместо бира - ракия Cool
Вто Сеп 11, 2012 3:50 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

fena73 написа:
Мечо Пух написа:

И какво слагаш вътре Shocked

Преди с 40 литрова съм обикаляла по 5 дена с палатка /не я носех аз, де/.
Сега за повече време съм с 50+10, което установих, че е оптималното за мен - за по-дълги или зимни преходи + бивачните принадлежности. За ден-два си карам с малката.

Слизането от Бричебор към манастира е един път Laughing Миналото лято се наврях там.. и тия 1000м дето нямат край... Едно от нещата, които поне веднъж трябва да си причини човек в тоя живот
Вто Сеп 11, 2012 5:12 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
minimax

Онзи ден (мисля че беше в събота) слизах от Бричебор по ръба към водослива на р.Илиийна и р.Рилска. Проблеми никакви, ако човек има мааалко въображение ще върви и по ясно личаща си пътека. Вярно наклона е голям и тук там се заобикалят по некоя друга скаличка, но от върха доло до пътя за 1час и 20 мин. се слиза без да бързаш Wink
Сря Сеп 12, 2012 8:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Йосарян

minimax написа:
Онзи ден (мисля че беше в събота) слизах от Бричебор по ръба към водослива на р.Илиийна и р.Рилска. Проблеми никакви, ако човек има мааалко въображение ще върви и по ясно личаща си пътека. Вярно наклона е голям и тук там се заобикалят по некоя друга скаличка, но от върха доло до пътя за 1час и 20 мин. се слиза без да бързаш Wink

Ти си минал по - дългият път, но пък за много по - кратко време от мен Very Happy . Тази по - кратката пътека, която минава през гората към Бричиборският поток е голямо предизвикатество. Мисля че следващият път като мина от там ще успея да я намеря... или ще направя нова Laughing
Сря Сеп 12, 2012 10:43 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
minimax

По-дълъг, но не за мен, колата ми беше на рибарника (Кулата). По-добре да трамбовам по гората от колкото по хАсвалта Wink .
Сря Сеп 12, 2012 10:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
fena73

Gamina написа:
fena73 написа:
Мечо Пух написа:

И какво слагаш вътре Shocked

Преди с 40 литрова съм обикаляла по 5 дена с палатка /не я носех аз, де/.
Сега за повече време съм с 50+10, което установих, че е оптималното за мен - за по-дълги или зимни преходи + бивачните принадлежности. За ден-два си карам с малката.

Слизането от Бричебор към манастира е един път Laughing Миналото лято се наврях там.. и тия 1000м дето нямат край... Едно от нещата, които поне веднъж трябва да си причини човек в тоя живот

Оптималния вариант за мен е 70л.но нямаше от модела който търсех и се наложи да взема по-голямата...ми какво слагам-какви ли не джунджурии(тоалетни пр. челници,лекарства,въженце кърпичкии т.н.)+дрехи++сандалли+еденйе и пийене...
Сря Сеп 12, 2012 1:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.